Властта в Сирия е ползвала зарин над 20 пъти в гражданската война

Пострадало дете след атаката над Хан Шейхун, архивна снимка ЕПА/БГНЕС

Правителствените сили на Силия са използвали химически оръжия повече от двадесет пъти по време на гражданската война в страната, включително при смъртоносната атака на 4 април тази година в Хан Шейхун. Това обявиха следователи на ООН и обвиниха Дамакс в извършването на военно престъпление, предаде Ройтерс.

Правителствен военен самолет е пуснал зарин над града в провинцията Идлиб, убивайки над 80 цивилни граждани, повечето от които жени и деца, сочи публикуваният в сряда 14-и доклад на Следствената комисия на ООН за Сирия, изготвен от 2011 г. досега.

Комисията отхвърля тезата, че при въздушните удари е бил ударен склад за производство на химически боеприпаси, и казва, че според всички налични доказателства сирийската авиация е използвала бомби, разпръскващи зарин.

Комисията не е правила разследване на терен, защото не е получи разрешение от Дамаск.

В края на юни Организацията за забрана на химическите оръжия потвърди, че при атаката в Хан Шейхун е бил използван зарин, без обаче да посочи кой е отговорен.

В доклада се посочва, че са документирани общо 33 атаки с химическо оръжие, но някои случаи все още се проучват.

Правителството на Башал Асад обаче отрича да използва химически бомби във войната с бунтовниците и твърди, че при ударите над Хан Шейхун е бил поразен склад на войските на съпротивата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят