Властта замисля разрешителен режим за митинги, огражда се в забранени зони

Властта замисля разрешителен режим за митинги, огражда се в забранени зони

Правосъдното министерство подготвя промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, с които уведомителният режим за провеждане на граждански мероприятия на публични места ще се замени с разрешителен. Това съобщиха столични всекидневници в понеделник, като се позоваха на проекта за промени, подготвян от Министерството на правосъдието.

Проектът добива гласност дни, преди да се проведе широко обсъжданият в интернет форумите протест на 14 януари пред сградата на Народното събрание на студенти, неправителствени организации, еколози, фермери и граждани срещу “корупцията и политическата некадърност на властта у нас”. Основни организатори са студенти от няколко организации като Сдружението за развитие и обществен контрол на студентските общежития и столове (СРОКСОС), Студентско-ученическото движение "Призив за образование", Гражданското сдружение за защита на студентите в "Студентски град".

Според проектопромените в закона, освен разрешителен режим за граждански мероприятия, ще се определят и зони за охрана около централните сгради на държавните институции, които негласно и сега се въвеждат от полицията. Нямало да могат да се провеждат протести, митинги и шествия в близост до съдебни сгради, военни обекти, болници, затвори, по републиканските пътища, тунели и мостове.

Ще бъде забранено, според промените, и включването в граждански прояви на животни, товарни или леки коли, което означава край на браншови протести.

С въвеждането на разрешителен режим кметовете ще могат да променят времето и мястото на протеста, да го прекратяват и дори да го забраняват, ако има "несъмнени данни" за риск от терористични действия. Предвидените глоби за нарушителите са от хиляда до три хиляди лева.

Според проекта, цитиран от медиите, кметовете могат да разпоредят да се заснемат проявите, ако съществувала “опасност” от нарушение на обществения ред.

Синдикатите против промените

В понеделник от КНСБ протестираха срещу готвените промени, които не били съгласувани с тях. Според профсъюза новите правомощия на кметовете са допълнително ограничение, като се има предвид, че повечето от тях са партийно обвързани. Организацията планира да уведоми за подготвяните промени Международната конфедерация на профсъюзите и Международната организация на труда.

От КНСБ изразиха недоумение защо се иска смяна на уведомителния режим, по силата на който се провеждат гражданските прояви, с разрешителен, както и

с замисленото още по-голямо ограничаване на местата, където биха могли да се провеждат митинги и манифестации. Предложенията да се даде възможност на кметове да забраняват протестни акции е допълнителен ограничителен факт, възпрепятстващ протестни акции, казаха от синдиката.

Планира се широк обединен граждански протест

В него ще се включат освен студентски и природозащитни и земеделски организации, неправителствени сдружения и отделни граждани. В понеделник Борислав Сандов от СРОКСОС огласи декларация от трите основни групи протестиращи. В нея се казва, че "политическата система в България е лоша и генерира корупция", а протестиращите настояват "за смяна на системата, а не просто на лицата".

От инициативния комитет настояват също "за прозрачно управление и пряк граждански контрол, а решенията да се взимат с прякото участие на гражданите".

Организаторите на протеста заявиха, че не представляват никоя политическа организация, както и че "няма да позволят на никого да яхне тази протестна вълна".

Към декларацията са приложени и 19 искания, отнасящи се за субсидии за земеделските производители, за промените в Закона за горите, за промени във висшето образование и Студентския град, за национални плащания за млекопроизводителите. Има и искания за достойно възнаграждение на полицаите през 2009 г., за техните нормални условия на труд, съвременна материално-техническа база и социална защита.

Организаторите отрекоха към протеста да се включат членове на футболни фенклубове. Ако такива искат да дойдат на протеста, те ще са в качеството си на граждани, заявиха те.

Планира се подобни прояви да има по същото време в Пловдив, Бургас и Варна.

Протестът на студентите на 14 януари ще тръгне от Студентския град в 10.00 ч., а разрешение за него трите групи протестиращи групи имали от 11.00 до 18.00 ч. на площад "Народно събрание".

От Столичната община потвърдиха, че кметът е съгласувал маршрутите и проявите с организаторите.

Шествието от Студентския град е от зала "Христо Ботев", по улиците "Акад. Борис Стефанов", "Осми декември", "Росарио", "Проф. Георги Брадистилов", бул. "Св. Климент Охридски", бул. "Драган Цанков", бул. "Васил Левски", бул. "Цар Освободител" до пл. "Народно събрание".

От общината предупреждават, че около Народното събрание ще има охраняема зона и протестът ще се извършва извън нея.

Споделяне

Още по темата

Още от България