Властта зацикли над антикризисните мерки

Властта зацикли над антикризисните мерки

Решение по ключовите мерки от антикризисния пакет, който обсъждат социалните партньори, не беше постигнато и в сряда. Проточилото се четири часа заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) беше сведено до изслушване на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев и до бистрене на възможни бъдещи концесии, заради което напредък по дългия списък с антикризисни мерки нямаше.

По същото време вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов събра на съвещание по антикризисния план министрите, но без премиера Бойко Борисов, който е в Катар, и без финансовия министър Симеон Дянков, преговарящ в друга зала на МС със социалните партньори.

Оказа се, че заседанието на кабинета става по заръка на Борисов, който дал указания за него още през почивните дни.

И двете паралелни заседания не родиха конкретни резултати.

“Предстои в четвъртък да се разгледа на редовното заседание на МС допълнителен пакет от мерки и, ако се налагат допълнителни съкращения, ще се правят“, каза министърът на земеделието Мирослав Найденов на излизане от правителствената сбирка.

Той напомни, че бюджетът на Министерството на земеделието за 2010 г. е намален с 32% спрямо 2009 г. и сега се търсят варианти за допълнителна оптимизация.

Везните клонят към вдигане на ДДС, но без амнистия на укрити доходи

Освен икономии в собствените си ведомства, министрите са обсъждали и някои от предлаганите от финансовото министерство и социалните партньори мерки. Оскъдните коментари, направени от други министри след заседанието, показаха, че засега "везните" клонят към въвеждането на по-висок ДДС, а еднократният данък върху недекларираните доходи няма да се въвежда. За данък "лукс" мненията се разминават.

Министър Найденов коментира, че въвеждането на по-висока ставка на ДДС е "мярка за незабавно увеличение на приходите", но направи уточнението, че окончателното решение за това "нямало да е на правителството, а на парламента".

Министърът на спорта Свилен Нейков лаконично заяви за по-високия ДДС: "Премиерът го каза", напомняйки, че във вторник от Катар Борисов се изказа в полза на увеличението на ДДС от 20 на 22 процента. Преди два месеца, но от Израел, премиерът обеща да намали ДДС с половин процент в средата на годината.

До консенсус за по-високата ставка на ДДС не се стигна и на тристранния съвет, защото все още се обсъждат предложенията на работодателите и синдикатите, но не и на правителството. След приключването на заседанието обаче синдикатите отново обявиха, че са категорично против вдигането на данъка.

Работодателите са склонни да подкрепят такъв ход, но само да не се пипат преките данъци.

В петък синдикатите ще представят вариант на анекс, който да бъде включен към договорите, които фирми са сключили с държавата за погасяване на задълженията.

На дружествата ще бъде поставено условие, след като си получат парите от държавата, първо да се разплатят с работниците и служителите си. Това се отнася основно до договори за обществени поръчки.

Още идеи - ускорени концесии, частници да поемат държавни дейности

Лидерът на КТ “Подкрепа“ Константин Тренчев съобщи, че е обсъдено и ускореното сключване на концесионни договори в различни сфери, за да се увеличат приходите за бюджета. Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че е била възприета идеята на синдикатите и до дни ще бъде създаден единен орган за концесиите на подземните богатства. Това, според изчисленията, щяло да донесе допълнителни 15 млн. лева. “По отношение на концесиите за инфраструктура трябва да стартират концесии за магистрали. Коментираха се “Хемус “ и “Рила “. Решение в тази посока обаче няма“, каза Димитров.

Социалните партньори са обсъждали още делегирането на държавни дейности на бизнеса като работодателите са представили варианти. Едно от предложенията е регистрацията на моторни превозни средства в КАТ да бъде прехвърлено с конкурс към частния бизнес. Услуги по издаването на различни свидетелства и документи от държавната администрация също могат да бъдат изнесени от нея.

Има и идея за увеличаването на авансовите плащания, финансирани по европейските програми от 20% на 40%.

Заседанията на НСТС продължават в петък, събота и неделя. Предстоят срещи с директора на НАП Красимир Стефанов и с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов за по-доброто управление на земеделски земи.

Министърът на културата Вежди Рашидов пък съобщи, че засега няма да се приватизира НДК, каквато идея се появи в последния вариант на пакета "антикриза".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес