Влезе в сила забраната за износ на зърно от Русия

От днес, 15 август, в Русия влезе в сила забраната за износ на зърно, нещо, което се случва за първи път от началото на реформите в страната през 90-те години на миналия век, съобщи "Интерфакс".

Според постановлението на руското правителство забраната ще действа до 31 декември 2010 г. Тя се отнася за всички видове пшеница, ечемик, ръж, царевица и брашно.

Необходимостта от тази мярка бе обяснена от премиера Владимир Путин с "недопускане на ръста на цените на вътрешния пазар, запазване на броя на главите добитък и формирането на резерви за следващата година".

Първата реакция на това решение бе незабавен рязък скок на цените на зърното на световните пазари. Веднага след обявяването на забраната стойността на фючърсните сделки по доставката на пшеница за декември на Чикагската стокова борса скочиха до 23-месечен максимум.

Според прогнозата на Министерството на селското стопанско на Русия, тазгодишната реколта на зърно се очертава да е 60-65 млн. т срещу 97 млн. т миналата година. Между 1 юли и 15 август са били изнесени около 2.8 млн. т зърно.

Споделяне

Още от Свят