Влиятелна фигура тества МВР

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи във вторник, че полученият същия ден сигнал за местонахождението на отвлечения Румен Гунински – син е фалшив и че по този начин някой "тества" как работи МВР.

По думите на министъра това означава, че някоя много влиятелна фигура активира криминалния контингент. Не искам да коментирам кой е и хипотетично не бих могъл да говоря в тази посока, добави той.

В отговор на въпрос Цветанов призна, че при всяко едно престъпление може да остава усещането, че "някой ни се подиграва". Всичко, което се случва, и това, което се прави, е тест за МВР и цели дискредитиране на управлението, смята той.

Според него става дума за структури и групировки, които се чувстват застрашени в новата политическа ситуация.

Дали е конкретен сценарий или е част от криминогенната обстановка – можем да говорим за тестване, каза още Цветанов.

На тел. 166 преди обяд във вторник бе получен анонимен сигнал, че Румен Гунински е изоставен във вилна зона "Килиите" край София. Подадената информация обаче се оказала фалшива, установили пристигналите на място полицаи. Цветанов уточни, че се изяснява откъде е подаден сигналът и кой е неговият автор.

Румен Гунински, син на влиятелен бизнесмен от Правец, бе отвлечен миналия понеделник пред дома си в Студентския град. В неделя край София бе открит опожарен бусът, с който е бил похитен.

Цветанов каза, че има водеща версия в разследването. Той отказа информация дали е поискан откуп. Неофициалната информация също е противоречива.

Макар да няма гаранция, че едно престъпление ще бъде разкрито в рамките на часове и минути, министър Цветанов изрази надежда първото по-сериозно тежко престъпление, с което се сблъсква новото правителство, да бъде разкрито.

След отвличането на Гунински премиерът Борисов лансира идеята за създаването на специален закон за отвличанията, но преди ден се отказа от нея.

Цветанов каза, че ще представи на премиера законодателните инициативи за промени в НК относно отвличанията. Министърът разкри, че се търси възможност да падне наказателната отговорност от член на групата за отвличания, който се съгласи да разкрие схемата, по която тя действа. Не каза обаче защо се отказаха от първоначалната си идея да правят закон за отвличанията от "една страничка".

Между подаването на фалшивия сигнал и признанието на Цветанов за тестването на системата, той обсъди американския опит в отвличанията с бившия директор на ФБР Луи Фрий.

В България съществува добър опит, който може да се справи с отвличанията, заяви Фрий, който може би не е запознат с печалната за българската полиция статистика, която дава смазващо предимство на бандитите.

Процентът на арести при отвличанията в САЩ е 75, каза бившият шеф на ФБР. Много пъти се стига до арест в момента на плащане на откупа, а процедурите по финансови транзакции могат да бъдат следа за разкриване на отвличанията. Освен това федералните власти разчитат изключително много на паричните награди, които се дават срещу информация за отвличанията. В България обаче пари за подобно нещо няма.

ФБР винаги е следвало идеята, че запазването на жертвата е основната цел. Втората задача е да бъдат арестувани лицата, довели до извършването на това престъпление, обясни Фрий.

Най-голямото наказания за отвличане в САЩ е доживотен затвор, но при настъпила смърт е предвидено и смъртно наказание. Това се смята за престъпление от най-висока степен.

Споделяне

Още от България