Влиятелни фигури във Вашингтон подкрепят опрощаването на дълговете на Ирак

Влиятелни консервативни идеолози в САЩ призовават да се опростят дълговете на Ирак, натрупани от режима на Саддам Хюсеин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Първият заместник-министър на отбраната Пол Улфовиц и съветникът на Пентагона Ричард Пърл, които са ключови фигури в администрацията на Буш, се позовават на така наречената доктрина за "омразните дългове", разработена след американско-испанската война от 1898 г.

Според въпросната доктрина един освободен народ не трябва да отговаря за дългове на режима, който го е угнетявал. След края на войната в Ирак, тази доктрина е подходяща за дълговете на Саддам, настояват идеолози на консервативното крило на Републиканската партия.

За опрощаване на иракските дългове са се обявили и новият министър на финансите на САЩ Джон Сноу и заместник-държавният секретар Алън Ларсън.

Ройтерс смята обаче, че е малко вероятно реално да се стигне до опрощаване, като напомня, че нито след разпадането на Съветския съюз, нито след края на апартейда в Южна Африка се е действало по този начин.

Никой не знае на колко точно възлизат дълговете на Ирак. Според някои предположения те са около 385 милиарда долара. Заеми на Ирак са отпускали правителства, банки, компании и институции. Най-големите му кредитори са Кувейт /17 милиарда долара/ и Русия /12 милиарда/.

По-малки суми Ирак дължи на България, Турция, Йордания, Унгария, Мароко, Египет и някои страни от региона на Персийския залив.

България и Румъния, които подкрепиха САЩ за войната в Ирак, заявиха, че очакват връщане под някаква форма на дълга на Ирак, натрупан през 80-те години. София и Букурещ очакват по около 1,7 милиарда долара.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?