Влиятелни иракски партии искат отлагане на изборите с 6 месеца

Няколко водещи иракски политически партии настояха насрочените за 30 януари общи избори да бъдат отложени.

Най-малко 10 политически групи, включително двете големи кюрдски партии и партията на бившия кандидат - президент Аднан Пачачи подкрепиха искането.

В същото време, ожесточените боеве на американските и иракските сили с бунтовници в сунтиските райони на страната накараха няколко сунитски групировки да заплашат с бойкот на изборите.

Изборната комисия в Ирак ще разгледа в събота сутринта искането на 10-те партии за шестмесечно отлагане на вота. Според Асошиейтед прес 17 партии са се присъединили към искането.

На среща, организирана от бившия кандидат за президент, сунита Аднан Пачачи, ръководителите на партиите решиха, че изборите трябва да се отложат, докато настъпят по-добри условия на сигурност в страната.

В комюнике, разпространено след срещата, се казва, че вълненията и терористичните актове, както и недостатъчната подготовка на административно, техническо и политическо ниво налагат преразглеждане на датата на изборите.

Документът е подписан от движението за национално съгласие на премиера Ияд Алауи, от Съюза на независимите демократи на Аднан Пачачи, представен в правителството от министъра на планирането Махди ал Хафез, от Иракската ислямска партия на Мошен Абсел Хамид, от Националдемократическата партия, от Арабското социалистическо движение и партията Ума.

Двете основни кюрдски партии - Демократическата партия на Кюрдистан на Масуд Барзани и Патриотичен съюз на Кюрдистан на Джалал Талабани - също са подписали документа.

Представител на Иракската комунистическа партия присъствал на срещата, но не подписал комюникето, като поискал повече разяснения.

Досега иракските власти заявяваха твърдото си намерение да организират изборите на насрочената дата, отбелязва АФП. Шиитските религиозни водачи и най-вече най-престижният от тях - великият аятолах Али ас Систани, настояха за датата 30 януари и призоваха избирателите да участват масово.

На международната конференция за Ирак, проведена по-рано тази седмица в Египет, световните лидери дадоха подкрепата си за провеждането на изборите на 30 януари.

Споделяне

Още от Свят