На фона на върволица от протести и яйчен обстрел срещу сградата на енергийния регулатор

Влиза в сила планираното 9.79% поскъпване на тока

Държавният мрежов оператор отрязан от повишението, което трябва да стабилизира отчитащата над 236 млн. загуби НЕК

Влиза в сила планираното 9.79% поскъпване на тока

От 1 октомври 2014 г. цената на електроенергията се повишава средно с 9.79 на сто за клиентите на трите доставчика на ток, реши в сряда окончателно Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) след безпрецедентни двудневно заседание, провело се в условията на протести, предвождани от различни партии, и обстрел с яйца по сградата.

След като във вторник пред сградата на ДКЕВР протестираха около стотина души, предвождани от кандидат-депутати от БСП, в сряда сутринта имаше демонстранти, водени от лидера на "Атака" Волен Сидеров, а часове по-късно комисията бе навестена и от организирани от "Патриотичен фронт" хора с опция протестите да продължат вечерта пред Министерството на икономиката и енергетиката.

Както още във вторник вечерта при отлагането на решението за цените коментираха от регулатора, няма промяна в намерението му за вдигане на цената на тока за клиентите на ЧЕЗ с 9.97 на сто, за потребителите на ЕВН – с 9.70 процента, и за абонатите на "Енерго-Про" – с 9.80%. Това е и окончателното решение.

Няма изненада и в промяната на цената на електроенергията, по която общественият доставчик НЕК ще продава на крайните снабдители. Тя се променя от досегашните 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което е с 9.83 на сто повече. Цената за "задължения към обществото" ще се промени от 17.37 лв./МВтч на 18.93 лв./МВтч, като ръстът е 8.98 %.

На "Електроенергийния системен оператор" обаче комисията отказва да промени тарифите за достъп до мрежата и пренос на електроенергията, макар държавното дружество да е посочило, че има нужда от допълнителни средства заради рисковете от балансирането на търговията с електроенергия, за покриване на стари загуби, както и заради съдебните решения за незаконно събираните от септември 2012 г. временни такси за достъп до мрежата от възобновяемите енергийни източници, които сега ЕСО трябва да връща.

ДКЕВР не се трогва и от заявени от оператора близо 83 млн. лв. загуби от преноса на електроенергията през държавната мрежа от 2012 г насам.

Промяната в цената на НЕК обаче се налага заради деклариран от компанията отрицателен резултат за 236.665 млн. лв. за периода юли-септември 2014 г., който се дължи на редица непризнати в тарифите на обществения доставчик разходи. Сред тях са близо 64 млн. лв., които НЕК трябва да плати на "Ей и Ес 3С Марица Изток 1“ за разполагаемост на мощностите, над 51.5 млн. лв. за "КонтурГлобал Марица Изток 3“, а за ВЕИ-производители – 71.411 млн. лв. Държавната електрическа компания не може да разчита и над 23 млн. лв., които очакваше да получи от отменената от Конституционния съд 20-процентна такса върху приходите на слънчевите и вятърните централи.

Електроразпределителните дружества обаче ще трябва да продължат да плащат за закупуваната от тях за покриване на технологичните им загуби електроенергия само по 30 лв. за мегават, независимо че цената ѝ за останалите клиенти е над три пъти по-висока. Те неведнъж са се възмущавали от този подход, тъй като по този начин регулаторът изкуствено занижава разходите им на загубите, в които обаче влизат и кражбите.

По повод решението за цената на тока от ЧЕЗ заявиха, че техният дял в тарифата продължава да намалява и от 1 октомври при битова сметка от 100.03 лв. за оператора ще остават само 68 стотинки за поддръжка на мрежата.

През годините делът на компанията непрекъснато намалява – от 13% през 2006-2007 г. до по-малко от 0,7% през 2014 г. Същевременно делът на останалите участници във веригата производство, пренос  и доставка на електроенергия  се увеличава. Подобно неравнопоставено разпределение на приходите сред участниците във веригата противоречи на основния принцип в ЕС, където всички части по веригата се развиват балансирано, смятат от ЧЕЗ.

"Плавно нарастване на цените на тока е неизбежно. Въпросът е това да бъде направено разумно, при широк консенсус в нашето общество, като заедно с това се предприемат и компенсаторни мерки за социално слабите граждани", коментира премиерът Георги Близнашки пред журналисти в Министерския съвет преди окончателното решение на комисията.

Споделяне

Още от Бизнес