Влизането на България в чакалнята за еврото не е на дневен ред за Еврогрупата

България ще е следващият член на еврозоната, но си има процедури, твърди ЕК

Финансовият министър на Португалия и председател на Еврогрупата Марио Сентено и българският финансов министър Владислав Горанов преди заседанията на Еврогрупата и ЕКОФИН.

Ден, след като българският политически елит се събра в София, за да демонстрира консенсус за влизането на България в еврозоната, евролидерите за пореден път охладиха родния ентусиазъм.

Темата за влизането на България в т. нар. "чакалня" за еврото - Валутно-курсовия механизъм II (ERM II), не е в дневния ред. Така отговори председателят на Еврогрупата Марио Сентено в отговор на въпрос на БНТ, минути преди да започне неформалното заседание на финансовите министри от еврозоната в София в петък. Именно Еврогрупата и Европейската централна банка имат крайната дума за присъединяването.

Известно е, че част от държавите в еврозоната, включително Германия, не желаят да придвижат напред интеграцията на България към еврото заради страх тя да не се превърне във "втора Гърция".

Ден преди заседанието на Еврогрупата и на ЕКОФИН (Съвета по икономическите и финансовите въпроси) в София българският политически елит, представен от ГЕРБ, БСП и ДПС публично изрази консенсус за това, че България трябва да подаде заявка за присъединяване към ERM II. През януари финансовият министър Владислав Горанов дори постави конкретен срок - че такава заявка ще бъде подадена до края на юни.

В четвъртък премиерът Бойко Борисов обясни, че европейските лидери не обичат да им бъдат поставяни срокове, но до месец страната щяла да получи "пътна карта" за условията, които трябва да изпълни, ако иска да влезе в ERM II. От думите на Борисов се разбра, че едно от условията е страната първо да се присъедини към т. нар. банков съюз, който на този етап се свежда до прехвърляне на банковия надзор над най-големите финансови институции у нас към Европейската централна банка. Българската позиция обаче е, че страната ще подаде заявка за банковия съюз в деня след присъединяването към ERM II. Очакванията на Борисов са, че страната ще може да се поздрави с членство в ERM II до една година.

Eвропейската комисия затвърди многократно изразяваната си позиция в подкрепа на присъединяването на България към общата валута.

"Няма съмнение, че България ще бъде следващият член на еврозоната. Но трябва да подготвим това методично и внимателно. Няма нужда да се втурваме, защото ако бързаме, стигаме до присъединяване към еврозоната, което не е перфектно. Има критерии, които трябва да се изпълняват. Един от тях е престоят в ERM II за две години и другото нещо е конвергенцията", заяви комисарят по финансите Пиер Московиси, който присъства на заседанията на Еврогрупата.

На въпрос дали една година ще е достатъчна, за да може България да се подготви, както очаква премиерът Борисов, Московиси обяви, че "има срокове, има процес, необходимо е присъединяване към банковия съюз, а също и колективно решение". "Всички искат България да се присъедини към еврозоната, но знаем какви са критериите, какъв е процесът. Нека да уважаваме критериите и да следваме процеса", каза еврокомисарят.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер многократно е заявявал, че България е готова за присъединяване към еврото. Страната практически изпълнява всички формални критерии за членство, но европейските институции и страните членки поставят и неписани условия, за да забавят българското членство. Най-често споменаваното е реалната конвергенция на икономиката, включително на доходите, цените и др. Затова в четвъртък Владислав Горанов призова Европа да не бъде "лицемерна", като прилага различно третиране на държавите и използва неписани критерии.

На официалната пресконференция след заседанието на Еврогрупата на българските медии не бе предоставена възможност да зададат нито един въпрос относно позицията на министрите за присъединяването на лева към ERM II.

По-рано в петък лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев определи като мит твърдението, че животът у нас ще поскъпне с преминаването към еврото.

Бившият премиер на стараната смята, че е реалистично да минем към еврото през 2025 г. Сега обаче трябва да започне подготовката по същество и да се използва фактът, че тази Европейска комисия е много добре настроена към България, каза Станишев пред бТВ.

По думите му сега предприемачите у нас губят между 500 млн. и 1 млрд. евро само от обмяната на валута.

"На един обяд винаги е добре да не си в менюто, а да си на масата и да участваш в него", коментира още Станишев стремежът на България да се присъедини към еврозоната.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?