Влизането на България в еврозоната може да бъде обвързано с мониторинга на ЕК

Сн.: БГНЕС

Правят се опити да се обвърже приемането на България в еврозоната с отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка върху страната ни, както и с влизането на България в Шенген. Това предупреди председателят на парламентарната комисия по европейските въпроси и еврофондовете Кристиян Вигенин (БСП) при изслушването на министъра на правосъдието Цецка Цачева във връзка с   последния мониторингов доклад на Европейската комисия  .

От изказванията на Цачева и евродепутатите от ГЕРБ Емил Радев и Андрей Новаков стана ясно, че те знаят за тези опити. Радев даде за пример съпротивата на Холандия срещу приемането на България в Шенген. По думите му тя се дължала на вътрешнокоалиционни проблеми. Той обясни, че за да не се разпадне управляващата коалиция, премиерът Марк Рюте обещал Холандия да не подкрепя влизането на България в Шенген.

Надяваме се, че България ще бъде оценена на база изпълнение на критериите, без ЕК да се влияе какво се случва в Румъния, каза Цачева по повод негативния доклад за Румъния, публикуван по-рано този месец заедно с този България, който е най-позитивният от началото на мониторинга до днес.

Правосъдният министър отчете, че правителството е много близко до изпълнението на оставащите три препоръки от доклада – продължаването на съдебната реформа, присъди за корупцията по високите етажи на властта и на местно ниво.

За първи път в доклада се съдържа и възможността до есента на следващата година Механизмът за сътрудничество и проверка да отпадне, каза Цачева и допълни, че това не бива да успокоява, а напротив - амбицира всички.

"Третият, за първи път съдържащ се нов момент в доклада, е след отпадането му тази необратимост на реформите да се следи от национален механизъм, който следва да бъде изработен от нас, в рамките на времето, което ни остава за конкретна работа", уточни тя.

Заради съпротивата на местната власт относно новото съдебно райониране, свързано с решаването на проблема с натоварването на магистратите, няма да е справедливо да казваме, че съдебната реформа зависи само от правителството, каза Цецка Цачева. И допълни, че са необходими усилия на всички власти, за да бъдат изпълнени успешно трите препоръки.

Продължаването на съдебната реформа зависи от местната власт

Няма да скрия, че съпротивата на местните власти срещу предложената от Висшия съдебен съвет нова съдебна карта, с която се променят съдебните райони, е много висока, каза правосъдният министър.

Целта на промяната на границите на съдебните райони е да се реши проблемът с натоварването на съдиите. Сега има съдилища, които гледат по 20 дела месечно, докато колегите им в София например гледат по 20 дела на ден, даде пример Цачева.

Срещу промяната на съдебните райони се обяви Столичният общински съвет. Напрежение имаше и в общините Чепеларе и Мадан, както и в Малко Търново.

Депутатът от БСП Дора Янкова обясни, че проблемът идва от притесненията на хората, че ще останат без представители на полиция, прокуратура и съд.

Цачева разясни, че проблемът идва от неразбирането на реформата от страна на местната власт. Даде пример с Малко Търново, където в момента въпреки неколкократно обявяване на конкурс за районен прокурор, кандидати няма. Идеята е прокурорите и съдиите от регионите, към които няма интерес, да се обслужват от магистрати от съседните окръжни съдилища. Претоварените с дела съдилища пък да бъдат разтоварени с прехвърлянето на дела към по-малко натоварени съседни съдилища. По този начин ще бъде постигната по-справедлива натовареност на магистратите, обясни Цачева.

Борбата с корупцията - всеки ден акция

Правосъдният министър отчете "рекордните 14 млн. лв. конфискувани активи" от организираната престъпност. По над половината от случаите (52%) има осъдителни присъди, което се случва за първи път, каза Цачева.

Всеки ден има акции срещу корумпирани, трябва да продължим така, допълни тя по повод критиките на Брюксел за липсата на осъдителни присъди по високите етажи на властта.

Свободата на медиите

Предстоят промени в Наказателния кодекс свързани с текстовете за обида и клевета и определената за това санкция, каза още Цачева.

От обясненията ѝ стана ясно, че се предвижда санкцията да бъде намалена заради осъдителна присъда на Европейския съд за правата на човек срещу страната ни.

Наложената санкция от български съд е несъразмерна спрямо извършеното деяние, което налага да се промени законът, обясни Цачева.

Ако изпълним оставащите препоръки през есента на 2019 г., е възможно Механизмът за контрол и проверка върху страната ни да отпадне, прогнозира правосъдният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес