Влизането на България в Шенген след юли 2012 г.

Дания, която в момента държи ротационното председателство на Европейския съюз, не очаква развитие по приемането на България и Румъния в Шенген преди юли, заяви дипломатически източник в Брюксел, цитиран от БНТ. Причината е обявеното твърдо нежелание на Холандия да се съгласи на шенгенското разширяване, ако няма два поредни положителни доклада на Европейската комисия.

Въпреки желанието на Дания въпросът да се реши, това не може да стане без съдействието на правителството в Хага, посочил дипломатът. Холандската позиция може да бъде променена след докладите на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, който следи реформите в правосъдието и за вътрешния ред в България и Румъния, които трябва да излязат през февруари и юли.

Заради вътрешнополитическата обстановка Холандия упорито продължава да отказва съгласие за разширяването на Шенген, макар че всички европейски институции, които имат отношение, категорично обявиха, че София и Букурещ изпълняват техническите изисквания за членство. Няколко председателства досега се опитаха да постигнат компромис, но не успяха.

София увеличава дипломатическите усилия за убеждаването на Холандия. Зам.-министърът на външните работи Константин Димитров заяви, че правителството ще използва всички политически и публични средства за натиск, за да убеди Холандия да преодолее своя неоснователен негативизъм към скорошното присъединяване на България и Румъния към Шенген.

Очаква се България да излъчи свои дипломатически представител в Холандия още в първата група посланици, които правителството и новоизбраният президент ще изпратят зад граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?