Влизането ни в гръцкия газов терминал ще струва под 30 млн. евро

"Булгаргаз" смята да играе за малки количества в бъдещия търг за капацитет от съоръжението

Влизането ни в гръцкия газов терминал ще струва под 30 млн. евро

Под 30 млн. евро ще струва влизането на "Булгартрансгаз" (БТГ) в проекта за изграждане на терминала за втечнен газ край гръцкия град Александруполис, който се очаква да бъде въведен в търговска експлоатация през 2022 г. Това сочат разчетите на правителството, което в сряда реши държавният газов оператор да придобие 20 процента от гръцката компания "Газтрейд", която ще реализира проекта.

Същия ден бе подписан предварителният договор между основния акционер в "Газтрейд" - Асимина–Елени Копелузу, и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов за придобиването на дела. Така Копелузу запазва 40 процента от проектната компания, по 20 на сто ще имат БТГ, гръцката ДЕПА и "ГазЛог", която има флотилия от танкери за превоз на втечнен газ.

Очаква се до 10 февруари да бъде подписан същинският договор за придобиването на 20-процентния дял от БТГ и споразумението между всички акционери. България ще плати за дела в дружеството 12.5 млн. евро. Толкова ще даде и ДЕПА. Договорът и за двете предвижда разсрочено погасяване на сумата.

Отделно дружеството ще плати 548 хил. евро на "Газтрейд" за покриване на досега извършените от основния акционер разходи по развитието на проекта. Тази сума е изчислена според придобивания дял от една пета в капитала.    

По последни предоставени от "Газтрейд" данни на новите акционери, стойността на проекта е 382 млн. евро. Около 40 процента от разходите по инвестицията обаче се очаква да бъдат осигурени от гръцките оперативни програми, финансирани с евросредства. При това положение за акционерите остава значително по-малка сума от първоначално предполагаемата за построяването на плаващата платформа за регазификация на втечнен газ. Оценката е, че това ще струва на "Булгартрансгаз" до 16.6 млн. евро.

Така общите разходи на оператора ще са под 30 млн. евро. Всички те ще бъдат осигурени от собствените средства на БТГ, който в момента се е нагърбил с реализацията на газови проекти за милиарди.

Над 3 млрд. лв. ще струва строежът на продължението на "Турски поток" от турско-българската до българо-сръбската граница. От тях 468 млн. лв. са вече платени на изпълнителите на строежа на тръбата и на компресорните станции. Останалите средства се осигуряват от двата консорциума чрез взети от тях банкови заеми, които БТГ ще връща с лихва около 4 процента след въвеждането в експлоатация на газопровода, което се очаква да стане в пълен капацитет през 2021 г. Операторът обаче има и други мащабни проекти за модернизация на газопреносната мрежа, част от които финансирани от Европейската комисия.

Работи и по отварянето и риверсирането на входно-изходните точки на българската газова система. Трансбалканският газопровод от 1 януари 2020 г. е празен, след като Русия спря през него доставките за България, Гърция и Северна Македония и те вече минават по първата тръба на "Турски поток", която официално бе открита в сряда, но реално работи от началото на годината. Точката при Негру вода 1 вече е свободна и за капацитета ѝ бе обявен търг за пренос на газ към Румъния. 15 млн. куб. м в реверсивен режим са резервирани от капацитета на съоръжението през януари. Изцяло продаден е и обемът на интерконектора между Русе и Гюргево, който е 2 млрд. куб. м годишно.  

Предстои до десетина дни "Газтрейд" да обяви и обвързващата фаза на пазарния тест за подаване на оферти за резервиране на капацитета на бъдещия LNG терминал от 5.5 млрд. куб. м годишно. В проведената миналата година необвързваща фаза играха 20 компании с искания за 12.2 млрд. куб м, което е два пъти капацитета на съоръжението. 

Държавният газов доставчик "Булгаргаз", за който правителство реши да участва в обвързващата фаза за заявка на капицетет за минимални количества от 300 млн. куб. м до 500 млн. куб. м годишно за период от 3 до 5 години, смята да играе предпазливо в търга. По информация на Mediapool дружеството ще участва за обеми в долната граница, от 300 млн. куб. м, за по-краткия срок и с минимални цени.

"Булгаргаз" предпочита засега да търси алтернативни на руските газови доставки според моментната ситуация с потреблението в страната и обвързващите количества в договора с "Газпром експорт", който все още е в процедура на предоговаряне. Чрез покани до търговци на газ, общественият доставчик е осигурил 100 млн. куб. м неруски газ до края на януари, за да изравни заявките на вътрешния пазар и руските доставки и да не се налага да плаща повече заради поискани допълнителни количества.

Предстои да се види какво ще последва от обявената преди два дни от премиера Бойко Борисов визита на енергийния министър Теменужка Петкова в САЩ в края на януари. Министър-председателят каза, че тя ще търси по-ниски цени на американския втечнен газ за българския пазар, но това са преговори, които трябва да проведат шефовете на "Булгаргаз" и на "Булгартрансгаз". Те ще я придружават във визитата ѝ като целта е да се осигурят също така и фирми, които да ползват свободната българска газова инфраструктура по-скоро за пренос на газ от гръцките терминали за втечнен газ на Юг към Западан Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?