Влизат в сила митата за внос на стомана и алуминий в САЩ, ЕС очаква окончателен отговор

Влизат в сила митата за внос на стомана и алуминий в САЩ, ЕС очаква окончателен отговор

Митата върху вноса на стомана и алуминий в САЩ би трябвало да влязат в сила от днес, съобщават световните агенции.

Президентът Доналд Тръмп обяви тарифите от 25 процента за стоманата и 10 процента за алуминия на 8 март, като по-късно бе посочено, че те трябва да влязат в сила на 23 март.

Редица страни вече заплашиха САЩ с твърди ответни мерки, а ЕС публикува списък на американски стоки, които биха могли да бъдат обложени с мита. Целият свят заговори с тревога за евентуална търговска война, провокирана от САЩ. Това обаче изглежда само разпали Тръмп, който заяви, че търговските войни "са нещо хубаво и лесно за печелене".

 

Въпросът бе включен и в дневния ред на среща на върха на ЕС, която приключва днес в Брюксел.


Вашингтон обяви по-рано, че освобождава от новия режим Канада и Мексико, които са двата основни доставчици на стомана за американския пазар. Наричайки това решение "особен случай", САЩ почти не крият, че се надяват по този начин да постигнат отстъпки от съседите си в преговорите за модернизиране на Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА).

На изслушване пред конгреса вчера постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър съобщи, че временно се отлага въвеждането на митата срещу още няколко страни, с които продължават да се водят консултации. Сред тях той посочи ЕС, Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея.

Заедно с Канада и Мексико тези страни са включени в "белия списък", но само временно и оставането им там ще зависи от резултатите на преговорите с Вашингтон. В "черния списък" са всички останали вносители на металите в САЩ, включително Русия, Китай, Турция, Египет, Обединените арабски емирства, Виетнам, Малайзия, Тайланд, Република Южна Африка.

ЕС очаква окончателното решение на американската администрация по въпроса за митата. Ако те бъдат въведени срещу европейска продукция, ще последват ответни мерки. Това заяви през изминалата нощ германският канцлер Ангела Меркел в края на първия ден от срещата на върха в Брюксел.

"Засега не можем да кажем какво ще бъде решението. Мислим, че бе важно да се търси път за диалог, тъй като според нас тези мита са неоправдани. Длъжни сме да изчакаме окончателното решение на американската администрация. Ако се стигне до мита, ще отговорим с контрамерки", каза канцлерът.

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер приветства решението на Тръмп временно да изключи европейските страни от митническия режим и призова към по-силно международно сътрудничество в търговията.

"Много съм доволен, че избегнахме ситуация за германската стоманодобивна и алуминиева промишленост и работниците им, която би могла да доведе до голяма несигурност", посочи Алтмайер пред радио "Дойчландфунк".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят