Влизат в сила новите мита между САЩ и Китай

Влизат в сила новите мита между САЩ и Китай

От понеделник влизат в сила нови мита, които САЩ и Китай взаимно си наложиха. Китайските мита са върху вносни стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара. Те са в размер между 5 и 10% и засягат над 5000 американски продукта.

САЩ официално въведоха допълнителни мита от 10 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените.

В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп, Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне залога, заплашвайки да обложи с мита почти всичко, което Китай внася в САЩ.

Двете страни влязоха в търговска битка заради обвиненията на Вашингтон, че Пекин краде външни търговски тайни и принуждава американските компании да предават технологии в замяна на достъп до китайския пазар.

Американците и китайците не са водили разговори на високо равнище от юни, а това засилва съмненията дали скоро може да бъде постигнато решение.

Преди дни най-известният бизнесмен в Китай заяви, че търговското напрежение между неговата страна и САЩ ще продължи вероятно 20 години. Според Джак Ма това е много по-дълго, отколкото администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да бъде на власт.

Компаниите, които внасят китайски материали и части, се сблъскват с по-високи цени. Американските фермери бяха засегнати от ответните китайски мерки върху соята и други земеделски продукти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят