Влизат в сила новите стандарти за месните продукти

Деветте утвърдени стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо влизат в сила от понеделник.

Те регламентират съдържанието в каймата, кебапчетата, кюфтетата, колбасите. Продуктите, произведени по тези стандарти, ще могат да носят наименованието "Стара планина".

В продуктите, произведени под марката "Стара планина", няма да се допуска съдържание на соя, картофено нишесте, фибри, механично обезкостено месо.

Допустимата норма за съдържание на сол в каймата, кебапчетата и кюфтетата, суровата наденица и карначетата е до 2%. Малотрайните колбаси не трябва да съдържат повече от 2,2 на сто сол, а трайните - не повече от 3 и половина.

Забранява се прибавянето на оцветители. Очаква се заради новите стандарти цените на тези продукти да се повишат.

Според експерти до един месец на пазара трябва да се появят качествени кайма, кебапчета и кюфтета, а колбаси и кренвирши - до месец и половина - два.

Още по темата
Още от Бизнес

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?