Влизат в сила по-скъпият газ и наказателните цени за "Овергаз"

Влизат в сила по-скъпият газ и наказателните цени за "Овергаз"

От 1 април 2017 г. цената на природния газ се повишава с 29.7 на сто, а "Овергаз" ще плаща на по-високи тарифи от останалите дружества, тъй като е предизвикало допълнителни и непредвидени разходи за обществения доставчик "Булгаргаз". Това реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в петък.

По традиция финалното одобрение стана ден преди влизането в сила на новите тарифи.

Така от събота "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиентите, присъединени към газопреносната

мрежа, на цена от 363.26 лв. за 1000 куб. м или 39.04 лв./MВТтч (без акциз и ДДС). Цената за клиенти, присъединени към мрежа ниско налягане, собственост на държавната компания "Булгартрансгаз”, става 370.98 лв./1000куб. м или 39.87 лв./MВтч (без акциз и ДДС).

Основният конкурент на "Булагргаз" – "Овергаз", който от миналата година спря да получава директно от "Газпром експорт" руско синьо гориво, ще купува суровината от обществения доставчик за 381.78 лв./1000 куб. м или 41.03 лв./MВтч (без акциз и ДДС). Тарифата е по-висока, защото частното дружество сключи договор с "Булгаргаз" след периода на събиране на заявления от потенциалните клиенти на държавната фирми и след подадените от "Булгаргаз" към "Газпром експорт" годишни заявки за доставка.

Върху тези цени ще се плаща и такса за пренос на суровината през мрежата на "Булгартрансгаз", която е 19.73 лв. за 1000 куб. м., но подлежи на промяна, допълват от КЕВР.

От "Овергаз" съобщиха, че поскъпването на газа ще се отрази в месечните сметки на газифицираните от тях домакинства с 6 до 9 лв.

Потребителите на природен газ в индустриалния, обществено-административния и битовия сектор в България са над 90 хиляди. Увеличението на цената с почти 30% ще рефлектира върху едва 200 от тях, които използват в своето производство синьо гориво, директно закупено от обществения доставчик "Булгаргаз“. За всички останали крайната сметка ще нарасне между 12% и 14%, сочат предварителните изчисления на "Овергаз Мрежи“, представяни и на по-ранен етап.

Годишното потребление на газифицирано домакинство в България е между 800 и 1000 кубически метра, за което то заплащат между 650 и 750 лева (с ДДС). Новата цена ще доведе до увеличение във фактурите на битовите потребители, които използват газа за отопление, готвене и топла вода, между 6 и 9 лева на месец.

Консумацията за 2016 година на клиентите на газоразпределителната компания е 270 милиона кубически метра. Домакинствата са потребили 53 милиона, обществено-административният сектор – 63 милиона, а индустрията – 154 милиона кубически метра синьо гориво. В резултат на замяната на електричеството, нафтата и мазута само за 2016-та те са спестили общо над 235 милиона лева заради по-ниската цена на газа спрямо другите енергоизточници.

От частната компания посочват още, че синьото гориво заема 11% от крайното енергийно потребление в България. Неговата цена се определя с регулаторни решения на база изменения в цените на петролните продукти на всеки три месеца. От 2012 година насам цената на природния газ бележи спад – от средно 11.8 стотинки за киловатчас енергия в бита тогава до 7.5 стотинки за киловатчас през 2016 година. С влизането в сила на решението на Комисията за енергийно и водно регулиране от 1-ви април 2017-та покачването ще бъде с 1 стотинка до 8,6 стотинки за киловатчас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?