Влогове в банките стигнаха лихва 0.00%

Фирмите се таксуват с отрицателни проценти

Влогове в банките стигнаха лихва 0.00%

Лихвите по част от спестяванията в някои банките от няколко месеца насам стигнаха 0.00%, става ясно от лихвените бюлетини на кредитните институции, цитирани от в. "Сега". В други случаи пък лихвата е под 0.1% и заради таксите по поддържане на сметката реално вложителят излиза на загуба.

В най-голямата банка у нас – УниКредит Булбанк, например, стандартните срочни депозити в левове и евро са с лихва от 0.00%, независимо дали срочността им е 1, 3, 6, 12 или 24 месеца. Същото е олихвяването и по куп други спестовни продукти, временно спрени от продажба – депозит "Флекси", "Многофакторен влог", депозит "Фен", депозит "Девет месеца и половина" и др.

Според тарифата на банката поддържането на стандартна спестовна сметка в левове струва 2.50 лв. на месец, а в евро – 2 евро. Детската сметка, както и срочният депозит обаче са без такса.

Банка ДСК също не предлага никаква доходност на вложителите по подновените или новооткрити влогове за 1, 3, 6 или 12 месеца в левове, евро, британски лири и швейцарски франкове.

В третата по големина банка – ОББ, все още има влоговете за граждани са с минимална положителна доходност. В левове за срокове от 1 или 3 месеца тя е 0.01%, за срок от 6 месеца – 0.05%, а за 1 година – 0.08%. Депозит "Екстра" със сума от 10 000 лв. до 49 999 лв. пък предлага лихва от 0.1%.

От 3 юни насам Пощенска банка също предлага нулеви лихви върху стандартните си срочни депозити за 3 месеца, независимо от валутата. Лихвата при срочност от 3 месеца се качва на 0.01%, а от 6 месеца – на 0.03%.

По-добри лихви пък предлага ПИБ. За депозит в левове или евро със срок от 6 месеца обявената лихва е 0.20%, а за 12 месеца – 0.35%.

Според статистиката на БНБ за юли 2020 г. средният лихвен процент по нови договори за срочни депозити в левове и евро от 1 ден до 1 година е 0.09%. При действащите срочни депозити в левове със срок от 1 ден до 2 години пък е 0.12%.

В същото време средната лихва по левовите кредити за домакинствата (без другите такси и разходи) към юли 2020 г. е 7.98% за потребление и 2.89% за жилище.

За разлика от физическите лица, които все още не плащат за това, че държат спестяванията си в банка, от повете от година фирмите у нас вече се облагат с отрицателни лихви при по-големи депозити.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?