Влоговете набъбнаха с 4.5 млрд. лв. за година, заемите намаляват

Влоговете набъбнаха с 4.5 млрд. лв. за година, заемите намаляват

Банките продължават да се пълнят с пари, които не влизат в икономиката. Това става ясно от поредната месечна статистика на БНБ – за юли.

През последната година спестяванията на фирмите и домакинствата в банките са нараснали много солидно – с 4.5 млрд. лв., докато отпуснатите кредити са се свили с около 300 млн. лв., сочат данните.

Депозитите на домакинствата в банките към 31 юли са 43.69 млрд. лв., което е с 2.85 млрд. лв. или със 7% повече в сравнение с юли 2015 г. При фирмите увеличението също е чувствително – с 1.68 млрд. лв. или 10.2%. Така общо фирмените депозити по последни данни стигат 18.12 млрд. лв.

Само през месец юли, т. е. в разгара на годината, когато икономиката по принцип е най-интензивна, фирмите са спестили 220 млн. лв. Домакинствата, от своя страна, са заделили в банките нови 360 млн. лв. Така само за месец влоговете са нараснали с 580 млн. лв.

В същото време кредитирането продължава да не може да тръгне нагоре. За последната година отпуснатите заеми не само не бележат никакъв ръст, но дори са спаднали с около 100 млн. лв. Заемите за бизнеса са намалели с близо 200 млн. лв. или 0.6% до 30.49 млрд. лв. При домакинствата спадът е със 78 млн. лв. или 0.4% до 18.23 млрд. лв.

Въпреки че банките работят и нови заеми се отпускат, техният обем не може да надхвърли погашенията по старите кредити.

Все пак юли е бил малко по-добър за кредитирането на фона на изминалите 12 месеца.

Фирмените заеми са нараснали за месец със 175 млн. лв., а тези за домакинствата – с 60 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?