Влошава се бързината и достъпността до интернет в България

Влошава се бързината и достъпността до интернет в България

За последните пет години България пада от трето до 20-то място в класацията по бързина и достъпност на интернет в класацията на NET INDEX EXPLORER, която постоянно се променя според моментните данни, но няколкоседмично наблюдение на Асоциация Активни потребители установява, че в момента страната ни варира между 20-то и 22-о място. Според организацията влошаването и поскъпването на интернет услугите у нас се дължи на окрупняването на доставчиците и тенденцията в тази посока ще продължи.

В момента световни лидери по бърз интернет са Хонконг, Сингапур и северната ни съседка Румъния, която е заела мястото на България от 2009 г..

Средната скорост на сваляне на данни у нас е 33.5 Mbps (мегабита в секунда) на цена от 0,47 долара. В Румъния за скорост от 55.7 Mbps клиентите плащат 0.59 долара За доста по-ниската скорост от 24 Mbps в Австрия и Германия цената надхвърля 3 долара.

Любопитното е, че на местно ниво в България най-бърз е интернетът в малките градчета, където лидери са местните доставчици. Пазарджик води Топ 10 на градовете с най-бърз интернет със скорост на сваляне на данни от 47.14 Mbps, следван от Раковски, Троян, Ямбол и Раднево. Доста по-назад с 37.88 Mbps остава София. Освен това лидери по бърз интернет са малките и регионални доставчици, а не националните.

Оставането ни в Топ 20 на най-бързия интернет в света все още е възможно именно заради малките доставчици, които засилват конкуренцията и са доста по-гъвкави от големите играчи и при ценовите оферти и при техническото обслужване. Това позволява у нас да има бърз интернет над средното ниво за Европа, качествено обслужване с време за реакция под 3 часа и персонален подход при решаване на проблеми и достъп в малките населени места.

В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

Споделяне
Още от Бизнес

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?