Влошава се бързината и достъпността до интернет в България

Влошава се бързината и достъпността до интернет в България

За последните пет години България пада от трето до 20-то място в класацията по бързина и достъпност на интернет в класацията на NET INDEX EXPLORER, която постоянно се променя според моментните данни, но няколкоседмично наблюдение на Асоциация Активни потребители установява, че в момента страната ни варира между 20-то и 22-о място. Според организацията влошаването и поскъпването на интернет услугите у нас се дължи на окрупняването на доставчиците и тенденцията в тази посока ще продължи.

В момента световни лидери по бърз интернет са Хонконг, Сингапур и северната ни съседка Румъния, която е заела мястото на България от 2009 г..

Средната скорост на сваляне на данни у нас е 33.5 Mbps (мегабита в секунда) на цена от 0,47 долара. В Румъния за скорост от 55.7 Mbps клиентите плащат 0.59 долара За доста по-ниската скорост от 24 Mbps в Австрия и Германия цената надхвърля 3 долара.

Любопитното е, че на местно ниво в България най-бърз е интернетът в малките градчета, където лидери са местните доставчици. Пазарджик води Топ 10 на градовете с най-бърз интернет със скорост на сваляне на данни от 47.14 Mbps, следван от Раковски, Троян, Ямбол и Раднево. Доста по-назад с 37.88 Mbps остава София. Освен това лидери по бърз интернет са малките и регионални доставчици, а не националните.

Оставането ни в Топ 20 на най-бързия интернет в света все още е възможно именно заради малките доставчици, които засилват конкуренцията и са доста по-гъвкави от големите играчи и при ценовите оферти и при техническото обслужване. Това позволява у нас да има бърз интернет над средното ниво за Европа, качествено обслужване с време за реакция под 3 часа и персонален подход при решаване на проблеми и достъп в малките населени места.

В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

Споделяне

Още от Бизнес