Влошеният рейтинг на България повлича и общините

След три години на застой бюджетът на София расте с 230 млн. лв. през 2014 г.

Влошеният рейтинг на България повлича и общините

Влошеният кредитен рейтинг на страната ни ще повлече и този на общините. Причината е, че оценката за състоянието на която и да било община не може да бъде по-добро от рейтинга на държавата, коментира зам.-кмета по бюджет и финанси Дончо Барбалов на семинар на Столичната община в Правец.

В петък международната рейтингова агенция "Стандарт енд Пуърс" остави рейтинга на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута на BBB/А-2, но ревизира перспективата на страната ни от стабилна на отрицателна.  Слабото банково кредитиране, ограничения ръст на инвестициите, високите нива на безработицата и политическата нестабилност,  която води до забавяне на структурни реформи притискат ръста на икономиката, според агенцията.

"Ако тенденцията за държавата продължи, това ще повлече и всички останали постепенно", каза Дончо Барбалов.  За последно рейтингът на страната е променян в посока надолу през есента на 2008 г. Тогава това не се отрази на София, защото перспективата в рейтинга на столицата беше по-ниска от тази на държавата. В момента обаче перспективата на държавата е по-ниска от тази на столицата.

Освен на общините, намалението на рейтинга ще има негативен ефект и за бизнеса, защото ще доведе до поскъпване на кредитирането, коментира Барбалов. Причината е, че "една негативна тенденция ще направи инвеститорите и по-предпазливи, което е лошо".


Столичният кмет Йорданка Фандъкова също заяви, че е "силно обезпокоена" от понижената прогноза на рейтинга на държавата. Въпреки това общината щяла да продължи по същия начин да управлява парите, за да не натоварва бюджета си.

Рекорден бюджет през 2014 г. без вдигане на данъци

За първи път от три години бюджетът на София  се вдига с 230 млн. лв. Така през 2014 г. ще бъдат похарчени над 1.421 млрд. лв. "Това е един рекорден бюджет за Столична община", отбеляза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков.

По думите му увеличението на средствата идва заради спечелените европейски проекти, а не на повишаване на данъците за столичани.

Бюджетът за 2014 г. е бюджет на инвестициите във възстановяването и промяната в града, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.  Тя отбеляза, че близо 700 млн. лв. ще бъдат инвестирани в транспортната инфраструктура, екологията и образованието.  Две трети от тези пари идват като безвъзмездна помощ от ЕС, отбеляза Фандъкова. Тя отчете, че в момента се изпълняват 47  проекта, от които 29 са по оперативни програми, финансирани от ЕС.

"Залагаме принципа на реализъм в приходите. Не предвиждаме покачване на данъци и такси. Предлагаме най-висок възможен процент отстъпка за данъка на автомобили с катализатор – 40 %", каза Фанкъва.

Няма риск за завода за отпадъци

"Опасност от загубата на средства за завода за отпадъци не може да има, при положение че има активен диалог с Европейската комисия и Министерството на околната среда и водите", каза Фандъкова.

Тя заяви, че Столична община има пълна готовност да подпише договора с избрания изпълнител гръцката "Актор-Хелектор" за 200 млн. лв.  Това обаче ще стане след като бъде получен отговора от ЕК заради внесена нова жалба директно в Брюксел от един от загубилите кандидати.

"Нямаме законова пречка да подпишем договора към момента, но аз няма да си позволя да загубим с лека ръка доверието на Брюксел. Затова трябва да имаме търпение, внимателно да се прегледат всички писма и документи", каза Фандъкова.

В петък вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че е учудена защо Столична община не подписва договора и рискува загубата на европейските средства.

Пълната промяна на центъра на София продължава

И през 2014 г. София ще продължи да бъде голяма строителна площадка с ремонта на възлови кръстовища, основни булеварди, паркове и градинки, като отново акцентът са централните градски зони.

Планира се за ремонта на основни и второстепенни улици да бъдат похарчени 123 млн. лв., като десетина проекта ще бъдат изпълнени през следващата година, каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

"2014 г. ще бъде насочена към реализиране на няколко мащабни проекта”, посочи Христов. Сред тях са изграждането на три кръстовища на две нива - при Семинарията, между бул."Акад. Иван Гешов" и бул. "България" и това на Лъвов мост. За тях са предвидени около 71 млн. лева.

През януари-февруари се надявам да има разрешение за изграждане на кръгово кръстовище на Лъвов мост, каза Христов.

В началото на годината започва и продължението на метрото от бул. "Черни връх" до ул. "Сребърна".

През следващата година ще се ремонтират още бул. "Ботевградско шосе", бул. "Цариградско шосе", ул. "Г.С.Раковски", бул. "Никола Мушанов".

Асфалт пък ще смени павето на кръговото кръстовище на площад "Руски паметник", като трамваят се измества в двете посоки от страната на бул. "Скобелев".

Булевард "Сливница" ще бъде основно ремонтиран около Захарна фабрика, като основният акцент ще е надлезът над жп линиите. Ще бъде направен ремонт и на бул. "Арсеналски". Ще се извърши рехабилитация на бул. "Никола Мушанов" от бул. "Възкресение" до ул. "Житница", както и на бул. "Овча купел", бул. "Братя Бъкстон" от бул. "Тодор Каблешков" до бул. "Цар Борис III".

Картите за градския транспорт няма да поскъпват

Цената на картите за градски транспорт в София няма да бъде повишавана, обеща още Фандъкова. Причината е, че целта на общината е да се увеличат пътуващите с карти.

Много малко хора вече пътуват с билети, това са предимно тези, които еднократно ползват градския транспорт, смята Фандъкова.

През следващата година трябва да дойдат и нови тролейбуси и автобуси в градския транспорт по европроекти.

Цената на билета за градския транспорт не е променяна от 5 години, а в същото време многократно бяха увеличени цените на горивата, отбеляза Фандъкова. Очаква се от март билетчето да поскъпне, но все още не е ясно с колко.

Вече пет години цената на билета не е променяна, а многократно бяха увеличени цените на горивата”, подчерта кметът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес