Вложители в КТБ наемат отделна фирма да търси парите им

Международни облигационери предупредиха, че фалитът ще е по-скъп от оздравяването й заради редицата съдебни дела

Вложители в КТБ наемат отделна фирма да търси парите им

Вложители в затворената "Корпоративна търговска банка" (КТБ) обявиха във вторник, че ще наемат международна фирма, която да разследва активите на банката, в която одиторски доклад твърди, че липсват 4.2 млрд. лв., но квесторският доклад с финансовата оценка, който трябваше да е готов до 31 октомври, още не е обявен. Депозитантите ще наемат такава фирма дори и БНБ също да възложи подобно разследване, както ѝ препоръчва парламентът в решение, което ще се гласува окончателно в сряда. Това съобщи пред журналисти Божидар Томалевски, председател на Политическа партия "Другата България".

В същото време международни кредитори на КТБ чрез облигационния заем, предоставен на банката, заявиха, че фалитът ѝ ще струва по-скъпо от оздравяването заради редицата съдебни дела, които ще бъдат заведени от кредитори и вложители и ще се водят с години. Те призоваха български власти да преразгледат офертата на консорциума между австрийската ЕПИК, Оманския фонд и лондонската компания "Джемп Корп", която бе отхвърлена в края на миналата седмица от БНБ и парламента като несъстоятелна. Банкери обвиниха управителя на БНБ Иван Искров, че е излъгал за параметрите на отправеното предложение от парламентарната трибуна, а в понеделник се заговори, че нов кандидат-спасител е внесъл същия ден оферта в БНБ за осигуряване на капитал от 5.3 млрд. лв. за рекапитализация на банката с държавна помощ. 

Компания на бивши служители на МОСАД и ЦРУ поема КТБ

Вложителите в банката от две седмици водели разговори с компанията CCI, известна с
проследяване на финансови потоци и активи в световен мащаб, по думите на Томалевски. Адвокатът Александър Пелев, представител на компанията за България, каза, че нейните основатели са бивши служители в тайните служби на Израел и САЩ и че от няколко години правят подобни разследвания на капитали както чрез физическо проследяване, така и чрез проучване на скрита за обикновените потребители информация в интернет.

Все още обаче договор за наемане на компанията нямало, тъй като не е ясно как ще ѝ бъде платено, след като средствата на вложителите са блокирани в КТБ. Дали всички липсващи активи на банката ще бъдат върнати, зависи от юрисдикцията на съответните страни, посочи Пелев, цитиран от БТА.

Томалевски, заяви, че ще ангажира всички юристи и експерти на формацията, за да бъде заведена колективна жалба на вложителите до Европейския съд в Страсбург за това, че на хората цели пет месеца им е отказан достъп до парите им.

Депозитантите в банката за пореден път поискаха незабавно да започне изплащането на гарантираните депозити до 100 хил. лв., както и спасяване или одържавяване на КТБ. Те заявиха, че в сряда, когато парламентът отново ще се занимава с казуса КТБ, ще организират протести през сградата му, както и пред домовете и офисите на "известни крадци", които се били  облагодетелствали от активите на КТБ.

Кредитори напомниха, че ще съдят държавата при фалит на КТБ

Междувременно международните кредитори на КТБ са предупредили с писмо българските власти, че ако допуснат банката да фалира, това ще излезе на държавата по-скъпо, заради делата, които ще бъдат заведени срещу нея, предаде Ройтерс

Още през юли агенцията съобщи, че група облигационери, включително от САЩ и европейските хедж фондове и финансови институции, са образували комитет на кредиторите и са наели юридическо представителство в България, в случай че КТБ бъде обявена в несъстоятелност. Корпоративна търговска банка не успя да осъществи окончателно разплащане по деноминираните в долари нейни облигации с падеж през август, чийто първоначален размер беше за 150 млн. долара.

Сега кредиторите на КТБ обвиняват БНБ в действия, които са били или небрежност, или умишлено измамни относно степента на проблемите в банката. Ключовата жалба на облигационерите е за "противоречиви" изявления на Централната банка относно здравето на КТБ. Одитът, поръчан от БНБ, показа в края на октомври, че банката ще трябва да отпише почти две трети от активите си, като едва 13 процента от отпуснати от нея кредити са били подходящо обезпечени.

Тези отчети, твърдят облигационерите, противоречат с по-ранните уверенията на Централната банка както пред обществеността, така и пред инвеститорите. Предполагаемите проблеми в КТБ не са се случили за една нощ, като е трябвало няколко години, за да бъдат осъществени, се казва в писмото, цитирано от Ройтерс, в което имената на отделните облигационери са били почернени.

Човек може също така да направи лесно заключение, че БНБ умишлено си е затваряла очите и умишлено е пренебрегвала своите задължения. БНБ не е впечатлила с нищо при изпълнение на основната си функция: да работи за осигуряване на стабилността и сигурността на българската банкова система, посочват международните облигационери на КТБ.

Тези, както и други претенции, ще послужат за основа на дела на вложители и кредитори за години напред, се предупреждава в писмото, изпратено до българските власти.

В него се подчертава и опасността от заразен ефект, ако БНБ отнеме лиценза на КТБ, каквото решение се очаква след два дни.

Цената при фалит на КТБ ще надхвърли далеч и най-високите допускания по отношение на размера на държавната помощ, необходима за спасяване на банката и на нейните вложители, се казва в писмото на международните инвеститори, притежаващи дългови книжа на търговската банка.

Нов тайнствен кандидат-спасител

В понеделник стана ясно, че се е появил нов кандидат-спасител на КТБ, в който обаче не е ясно кой участва, но който бил готов да рекапитализират КТБ в размера, определен от БНБ, и можел да осигури до 5.2 милиарда лева. За целта дори се водели преговори с международна банка за евентуална допълнителна подкрепа и акционерно участие, съобщиха сайтовете Money.bg и News.bg. От името на тайнствените инвеститори като председател на групата се е подписал Никола Сукманджиев.

Да се разгледа тази оферта призоваха във вторник от Комитета за защита на финансовата и банковата стабилност в България  и припомниха, че в съобщение на БНБ от 16 септември, когато бе удължен особеният надзор в КТБ, се посочва, че "в периода 28.10.2014г. до 20.11.2014 г. ще бъде предоставена възможност на акционерите и други потенциални инвеститори, заявили желание за преструктуриране на КТБ АД".

"Този срок не е изтекъл. След като в продължение на пет месеца  Вие бездействате по казуса КТБ и обричате живота и съдбата повече от половин милион българи, след като не само че не поканихте потенциални инвестори, а и направихте всичко възможно да компрометирате и отблъснете консорциума на Оманския държавен фонд, "Джем корп" и ЕПИК, сега Ви е даден шанс наистина да оздравите и отворите КТБ, а не да я фалирате", пишат от организацията, в която също влизат вложители в КТБ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес