Вложители в КТБ отново ще протестират

Вложители в КТБ отново ще протестират

Граждани със замразени в Корпоративна търговска банка средства ще организират пореден протест пред сградата на БНБ във вторник. Вложителите обвиниха в бездействие и дискриминация БНБ заради неравното третиране при подкрепата за банките. По време на сбирка в събота вложителите настояха за незабавно отваряне на КТБ и за нейното оздравяване.

Над 5 хиляди души вече членуват във Фейсбук групата, която настоява КТБ да бъде отворена незабавно. Представителите на Инициативния комитет Борис Михайлов и Росен Йорданов заявиха, че финансовата стабилност в страната ни е в окаяно състояние и бездействието на БНБ спрямо КТБ ще рефлектира върху всички вложители у нас.

”Банковата система е тотално застрашена. Много се притесняваме какво се върши зад затворените врати на затворената КТБ. Предполагаме, че след последните действия на експертите вече БНБ се е събудила и ще почне да действа. Много се надяваме на това нещо, но ние няма да престанем да натискаме”, каза Михайлов, цитиран от БНР.

”Банковата система беше здрава и стабилна. Когато отрязаха една от банките, това е четвъртата по големина, какво става? Значи от банкова здрава система ние правим инвалид, само защото някои хора са на почивка сега и не желаят да свършат работа”, коментира Йорданов.

”БНБ не действа по еднакъв начин към две еднакви банки на пръв поглед. Това са трета и четвърта банка по размер, към едната по един начин, към другата по друг. Каква е гаранцията, че утре към третата, петата или седмата банка няма да се повтори пак по такъв начин? Моите пари са в рамките на гарантираните. Не е това проблемът. Тук проблемът е, че се чувствам българин, горд човек и европеец. Искам да си защитя правата като европейски гражданин”, заяви Борис Михайлов от организаторите на дискусията.

Протестните действия на вложителите на КТБ се подкрепят от Инициативния комитет на Вежди Рашидов и синдиката "Подкрепа".

Споделяне

Още по темата

Още от България