ВМА - перфектна машина за източване на държавни пари в частен интерес

За фрапантните нарушения се знае от години, но властите удобно си затварят очите и плащат сметките

ВМА - перфектна машина за източване на държавни пари в частен интерес

Неизгодният договор на Военномедицинска академия (ВМА) с частната клиника по дерматология, заради който бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев напусна парламента и стана обвиняем, е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и ощетяващи болницата договори, сключвани години наред. Това сочат одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

За фрапантните нарушения се знае от години, но всички отговорни институции са си затваряли очите, а единствената грижа на държавата изглежда е била да налива в болницата нови и нови пари, голяма част от които са отивали да покриват загуби и да формират приходи за частни фирми, в резултат на което болницата пак е искала пари от държавата и тя пак ѝ е отпускала. Общо взето, това е моделът, по който се развиват нещата в най-бедната, най-корумпираната и най-болна държава на Европейския съюз.

Сред най-ярките "емблеми" за управлението на ВМА в този период е приютяването на цяла частна болница, дублираща дейността ѝ в нарушение на закона, като естествено ползите от съвместното съжителство са изцяло за частната структура.

Всички одити констатират еднотипни нарушения - неизгодни договори с фирми, които са се облагодетелствали за сметка на ВМА; обществени поръчки с нагласени условия и предизвестен избор на конкретна фирма; сключване на договори, които не са финансово обезпечени.

Порочните практики се констатират и затвърждават във всеки следващ доклад – едни и същи фирми печелят поръчки на завишени цени; частни практики, клиники и дори цяла болница се помещават с години във ВМА при условия, от които за ведомственото лечебно заведение настъпват само щети, а за частниците – само ползи.

А Военномедицинска академия трупа и трупа дългове, които държавата периодично покрива, докато бюджетът за здравеопазване е вечно на червено и цялата система буквално изнемогва.

Само през 2010 година бюджетът на ВМА е актуализиран 34 пъти и от 64.4 млн. лева набъбва до 101 млн. лева.

Въпреки че тази година новото ръководство на болницата обяви, че прекратява неизгодните договори, има такива, които продължават да действат и трябва да се чака изтичането им, тъй като прекратяването им се оказва в още по-голям ущърб за ВМА.

Случаят "Гръбначен център"

Такъв е случаят с частната болница "Гръбначен център", която от 2010 г. се помещава на десетия етаж във ВМА на територията на клиниката по неврохирургия. Според заключенията на одита това "съжителство" е в нарушение на Закона за лечебните заведения, тъй като частната болница дублира дейности на държавната - двете работят по едни и същи клинични пътеки, а това не е позволено. Освен това ген. Стоян Тонев е превишил правомощията си, тъй като според правилника на ВМА не му е позволено да сключва договор за наем с други болници, а само с изпълнители на извънболнична помощ.

Според одиторите договорът създава условия за нелоялна конкуренция. В рапортите на началници на клиники във ВМА се посочва, че съвместяването на клиники в едни и същи помещения възпрепятства изпълнението на медицинските стандарти, т.е. ВМА има нужда от помещенията, които е отдала под наем на частната болница.

По подобие на случая с клиниката по дерматология, член на съвета на директорите на частната болница "Гръбначен център" е д-р Илиян Стоев, тогава началник на отделението по неврохирургия във ВМА. Той е освободен от длъжност две години по-късно - през юли 2012 г.

Въпреки значителните си финансови задължения към доставчици на лекарства, ВМА е допуснала "безвъзмездно разходване на публични финансови средства за осигуряване на лекарствени продукти в интерес на частното търговско дружество". Не са защитени интересите на ВМА и при договора между нея и "Гръбначен център" за стерилизация.

Одиторите констатират още, че ВМА трябва да си прибере от частната болница дължими над 50 000 лева и отправя препоръка да се предприемат действия за това.

Частната болница сключва с ВМА и договор за оказване на спешна помощ, но се оказва, че в спешния център на ВМА няма регистриран нито един пациент на частната болница. Затова одиторите заключават, че от договора има интерес единствено частната болница, тъй като без никакви разходи успява да изпълни изискването за договор с НЗОК, а именно – осигуряване на 24-часово изпълнение на лечебна дейност.

Според одита, който е от юли 2014 година, договорът с частната болница не трябва да бъде подновяван, но и не трябва да бъде прекратяван преди изтичането му през ноември 2015 г., за да не се плащат неустойки. Ако бъде прекратен предсрочно, ВМА трябва да плати всички разходи по извършен в сградата ремонт на стойност 276 072 лева.

От ВМА потвърдиха пред Mediapool, че частната болница продължава да функционира и договорът ѝ изтича през ноември. Оттам посочиха, че ще се консултират с Министерството на отбраната дали той да бъде подновен или не.

С държавни ресурси в частна полза

Одит от септември 2014 г. хвърля светлина върху взаимоотношенията на ВМА с друга частна структура, които също са с доста съмнителни ползи за държавната болница. Става въпрос за договор между ВМА и медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Астра" за отдаване под наем на медицинска апаратура и помещения в катедра "Образна диагностика".

Паралелно с дейността на катедрата във ВМА с медицинското оборудване и персонала на клиниките ѝ, същите образни изследвания се извършват и от частната лаборатория.

Договорът е от 12 март 2002 г., но през годините е подновяван и условията по него променяни. В началото частното дружество дължи 60% от приходите на ВМА, а само година по-късно 37.5%. Следващите договори от 2006 година до 2009 година не обвързват дължимото възнаграждение с приходите на частното дружество.
Докато в началото наемателят има право да ползва помещенията и апаратурата от 14 до 20 часа, то година по-късно вече е с работно време от 8 до 20 часа. На практика обаче е осигурен денонощен достъп на частното дружество до апаратурата, тъй като посочените часове в договора не се спазват.

За целия период на договора частното дружество не е плащало за ремонт, консумативи и поддръжка на апаратурата. От 2009 до 2014 година ВМА е платила над 5 млн. лева за тези дейности, а приходите, получени от "Астра" като наем за въпросната апаратура, са едва 1.5 млн. лева.

Според одиторите облекчаването на задълженията на наемателя с всеки следващ договор и допускането частното дружество да работи без ограничение във времето и с апаратурата, са преднамерени.

И дори се посочва, че има индикатори за измама. Доколкото Стоян Тонев не е натоварил длъжностни лица да следят за спазването на договорите, отговорност носи той, сочи одитът.

Пропуски в отчетността позволяват смесването на разходи за изследвания на пациентите на ВМА и пациентите на "Астра", които в крайна сметка се отчитат като разходи на ВМА.

Частната лаборатория прави изследвания както с наетата апаратура, така и с апаратура извън предмета на договора за наем при липсата на правно основание за това.

Липсва информация за периода преди 2006 г., за който са унищожени всички документи, сочи още докладът.

За неизгодните договори с частни структури се знае поне от пет години

Практиката ВМА да сключва договори с частни изпълнители на медицинска помощ, които ѝ носят щети, е констатирана още в одит от март 2010 г., обхващащ периода 2008-2009 година. Тогава е обърнато внимание, че договорите с частни фирми в клиниката по дерматология и образна диагностика са неизгодни за болницата. В одита се посочва, че свободните помещения са определени при неясен подход, а при отдаването им под наем не винаги са правени търгове. Освен това не се осъществява контрол върху изпълнението на договорите, а договори с изтекъл срок са удължавани с анекси без правно основание, с което наемните цени остават неактуализирани и това ощетява ВМА.

Друг одит - от ноември 2012 г. констатира, че са в действие 74 договори за наем и са открити редица нарушения. Прекратени договори поради изтекъл срок са били подновявани с анекси, в някои случаи година след като са изтекли, сключвани са и договори без тръжна процедура. По време на одита 27 договора са били с изтекъл срок, но наемателите продължавали да ползват помещения във ВМА. Сред тях е и скандалната "Дерма прим", заради която Тонев се прости с всички постове и стана клиент на Темида.

Всичко е проверено или "в процес на разследване"

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов, който бе начело на МО от края на май 2013 г. до август 2014 г., заяви пред Mediapool, че всички одити, правени по негово време, както и допълнителното разследване на "Военна полиция", са предадени на прокуратурата. Той обясни, че не е предприел дисциплинарни наказания, тъй като одитите са излезли в края на управлението на кабинета "Орешарски".

От Военноокръжна прокуратура заявиха пред Mediapool, че всички получени от МО материали, касаещи дейността на ВМА, са вече проверени или са в процес на разследване.

Въпреки че одитите с нарушения във ВМА са били предадени на прокуратурата още в средата на 2014 г., обвиненията на Тонев бяха повдигнати чак след като премиерът Бойко Борисов сне политическото си доверие от него (Тонев беше депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия) и то само защото бТВ излъчи разследване за "Дерма прим", базирано от одита.

Бившият зам.-военен министър от първия кабинет на ГЕРБ Валентин Радев каза пред Mediapool, че няма спомен дали одитните доклади по негово време са предадени на прокуратурата. Той обаче обясни, че тогава се взело решение екип от финансисти на министерството да следи всички разходи и поръчки на болницата. Едва след тяхното одобрение, политическото ръководство е давало разрешение за действие. Паралелно са били отделяни средства за погасяване на дълговете на лечебното заведение.

*Втората част по темата "ВМА - перфектна машина за източване на държавни пари в частен интерес" ще бъде публикувана на 2 април.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?