Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

ВМА - перфектна машина за източване на държавни пари в частен интерес

За фрапантните нарушения се знае от години, но властите удобно си затварят очите и плащат сметките

16 коментара
ВМА - перфектна машина за източване на държавни пари в частен интерес

Неизгодният договор на Военномедицинска академия (ВМА) с частната клиника по дерматология, заради който бившият директор на ВМА ген. Стоян Тонев напусна парламента и стана обвиняем, е само капка в морето от нагласени обществени поръчки и ощетяващи болницата договори, сключвани години наред. Това сочат одити на Министерството на отбраната от 2008 година насам, предоставени на Mediapool по Закона за достъп до обществена информация.

За фрапантните нарушения се знае от години, но всички отговорни институции са си затваряли очите, а единствената грижа на държавата изглежда е била да налива в болницата нови и нови пари, голяма част от които са отивали да покриват загуби и да формират приходи за частни фирми, в резултат на което болницата пак е искала пари от държавата и тя пак ѝ е отпускала. Общо взето, това е моделът, по който се развиват нещата в най-бедната, най-корумпираната и най-болна държава на Европейския съюз.

Сред най-ярките "емблеми" за управлението на ВМА в този период е приютяването на цяла частна болница, дублираща дейността ѝ в нарушение на закона, като естествено ползите от съвместното съжителство са изцяло за частната структура.

Всички одити констатират еднотипни нарушения - неизгодни договори с фирми, които са се облагодетелствали за сметка на ВМА; обществени поръчки с нагласени условия и предизвестен избор на конкретна фирма; сключване на договори, които не са финансово обезпечени.

Порочните практики се констатират и затвърждават във всеки следващ доклад – едни и същи фирми печелят поръчки на завишени цени; частни практики, клиники и дори цяла болница се помещават с години във ВМА при условия, от които за ведомственото лечебно заведение настъпват само щети, а за частниците – само ползи.

А Военномедицинска академия трупа и трупа дългове, които държавата периодично покрива, докато бюджетът за здравеопазване е вечно на червено и цялата система буквално изнемогва.

Само през 2010 година бюджетът на ВМА е актуализиран 34 пъти и от 64.4 млн. лева набъбва до 101 млн. лева.

Въпреки че тази година новото ръководство на болницата обяви, че прекратява неизгодните договори, има такива, които продължават да действат и трябва да се чака изтичането им, тъй като прекратяването им се оказва в още по-голям ущърб за ВМА.

Случаят "Гръбначен център"

Такъв е случаят с частната болница "Гръбначен център", която от 2010 г. се помещава на десетия етаж във ВМА на територията на клиниката по неврохирургия. Според заключенията на одита това "съжителство" е в нарушение на Закона за лечебните заведения, тъй като частната болница дублира дейности на държавната - двете работят по едни и същи клинични пътеки, а това не е позволено. Освен това ген. Стоян Тонев е превишил правомощията си, тъй като според правилника на ВМА не му е позволено да сключва договор за наем с други болници, а само с изпълнители на извънболнична помощ.

Според одиторите договорът създава условия за нелоялна конкуренция. В рапортите на началници на клиники във ВМА се посочва, че съвместяването на клиники в едни и същи помещения възпрепятства изпълнението на медицинските стандарти, т.е. ВМА има нужда от помещенията, които е отдала под наем на частната болница.

По подобие на случая с клиниката по дерматология, член на съвета на директорите на частната болница "Гръбначен център" е д-р Илиян Стоев, тогава началник на отделението по неврохирургия във ВМА. Той е освободен от длъжност две години по-късно - през юли 2012 г.

Въпреки значителните си финансови задължения към доставчици на лекарства, ВМА е допуснала "безвъзмездно разходване на публични финансови средства за осигуряване на лекарствени продукти в интерес на частното търговско дружество". Не са защитени интересите на ВМА и при договора между нея и "Гръбначен център" за стерилизация.

Одиторите констатират още, че ВМА трябва да си прибере от частната болница дължими над 50 000 лева и отправя препоръка да се предприемат действия за това.

Частната болница сключва с ВМА и договор за оказване на спешна помощ, но се оказва, че в спешния център на ВМА няма регистриран нито един пациент на частната болница. Затова одиторите заключават, че от договора има интерес единствено частната болница, тъй като без никакви разходи успява да изпълни изискването за договор с НЗОК, а именно – осигуряване на 24-часово изпълнение на лечебна дейност.

Според одита, който е от юли 2014 година, договорът с частната болница не трябва да бъде подновяван, но и не трябва да бъде прекратяван преди изтичането му през ноември 2015 г., за да не се плащат неустойки. Ако бъде прекратен предсрочно, ВМА трябва да плати всички разходи по извършен в сградата ремонт на стойност 276 072 лева.

От ВМА потвърдиха пред Mediapool, че частната болница продължава да функционира и договорът ѝ изтича през ноември. Оттам посочиха, че ще се консултират с Министерството на отбраната дали той да бъде подновен или не.

С държавни ресурси в частна полза

Одит от септември 2014 г. хвърля светлина върху взаимоотношенията на ВМА с друга частна структура, които също са с доста съмнителни ползи за държавната болница. Става въпрос за договор между ВМА и медико-диагностична лаборатория за образна диагностика "Астра" за отдаване под наем на медицинска апаратура и помещения в катедра "Образна диагностика".

Паралелно с дейността на катедрата във ВМА с медицинското оборудване и персонала на клиниките ѝ, същите образни изследвания се извършват и от частната лаборатория.

Договорът е от 12 март 2002 г., но през годините е подновяван и условията по него променяни. В началото частното дружество дължи 60% от приходите на ВМА, а само година по-късно 37.5%. Следващите договори от 2006 година до 2009 година не обвързват дължимото възнаграждение с приходите на частното дружество.
Докато в началото наемателят има право да ползва помещенията и апаратурата от 14 до 20 часа, то година по-късно вече е с работно време от 8 до 20 часа. На практика обаче е осигурен денонощен достъп на частното дружество до апаратурата, тъй като посочените часове в договора не се спазват.

За целия период на договора частното дружество не е плащало за ремонт, консумативи и поддръжка на апаратурата. От 2009 до 2014 година ВМА е платила над 5 млн. лева за тези дейности, а приходите, получени от "Астра" като наем за въпросната апаратура, са едва 1.5 млн. лева.

Според одиторите облекчаването на задълженията на наемателя с всеки следващ договор и допускането частното дружество да работи без ограничение във времето и с апаратурата, са преднамерени.

И дори се посочва, че има индикатори за измама. Доколкото Стоян Тонев не е натоварил длъжностни лица да следят за спазването на договорите, отговорност носи той, сочи одитът.

Пропуски в отчетността позволяват смесването на разходи за изследвания на пациентите на ВМА и пациентите на "Астра", които в крайна сметка се отчитат като разходи на ВМА.

Частната лаборатория прави изследвания както с наетата апаратура, така и с апаратура извън предмета на договора за наем при липсата на правно основание за това.

Липсва информация за периода преди 2006 г., за който са унищожени всички документи, сочи още докладът.

За неизгодните договори с частни структури се знае поне от пет години

Практиката ВМА да сключва договори с частни изпълнители на медицинска помощ, които ѝ носят щети, е констатирана още в одит от март 2010 г., обхващащ периода 2008-2009 година. Тогава е обърнато внимание, че договорите с частни фирми в клиниката по дерматология и образна диагностика са неизгодни за болницата. В одита се посочва, че свободните помещения са определени при неясен подход, а при отдаването им под наем не винаги са правени търгове. Освен това не се осъществява контрол върху изпълнението на договорите, а договори с изтекъл срок са удължавани с анекси без правно основание, с което наемните цени остават неактуализирани и това ощетява ВМА.

Друг одит - от ноември 2012 г. констатира, че са в действие 74 договори за наем и са открити редица нарушения. Прекратени договори поради изтекъл срок са били подновявани с анекси, в някои случаи година след като са изтекли, сключвани са и договори без тръжна процедура. По време на одита 27 договора са били с изтекъл срок, но наемателите продължавали да ползват помещения във ВМА. Сред тях е и скандалната "Дерма прим", заради която Тонев се прости с всички постове и стана клиент на Темида.

Всичко е проверено или "в процес на разследване"

Бившият министър на отбраната Ангел Найденов, който бе начело на МО от края на май 2013 г. до август 2014 г., заяви пред Mediapool, че всички одити, правени по негово време, както и допълнителното разследване на "Военна полиция", са предадени на прокуратурата. Той обясни, че не е предприел дисциплинарни наказания, тъй като одитите са излезли в края на управлението на кабинета "Орешарски".

От Военноокръжна прокуратура заявиха пред Mediapool, че всички получени от МО материали, касаещи дейността на ВМА, са вече проверени или са в процес на разследване.

Въпреки че одитите с нарушения във ВМА са били предадени на прокуратурата още в средата на 2014 г., обвиненията на Тонев бяха повдигнати чак след като премиерът Бойко Борисов сне политическото си доверие от него (Тонев беше депутат от ГЕРБ и шеф на здравната комисия) и то само защото бТВ излъчи разследване за "Дерма прим", базирано от одита.

Бившият зам.-военен министър от първия кабинет на ГЕРБ Валентин Радев каза пред Mediapool, че няма спомен дали одитните доклади по негово време са предадени на прокуратурата. Той обаче обясни, че тогава се взело решение екип от финансисти на министерството да следи всички разходи и поръчки на болницата. Едва след тяхното одобрение, политическото ръководство е давало разрешение за действие. Паралелно са били отделяни средства за погасяване на дълговете на лечебното заведение.

*Втората част по темата "ВМА - перфектна машина за източване на държавни пари в частен интерес" ще бъде публикувана на 2 април.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Nikola Nikolov
  #16

  Допусната е сериозна неточност в заглавието на статията - вместо "ВМА...", следва да е: "ВСИЧКИ БОЛНИЦИ..."
  В аналогичен материал, посветен на темата, писах, че една от основните причини системата на здраве"опазване" да е доведена до днешното плачевно състояние е тази, че тя е оставена ИЗЦЯЛО в ръцете на лекари.Такъв модел на управление няма никъде по света!Тук, обаче, абсолютно всички нива на управление са в ръцете на медици - като се започне от ръководствата на болниците, мине се през министерството,

 2. Vitkova
  #15

  Че злоупотреби е имало, има и ще има - това е ясно. Не е от вчера и не е само в България. Въпросът, който стои в нашата родна картинка е защо няма адекватно повдигнати обвинения, защо няма наказани, защо веднъж установени от отговорните органи порочните практики не са прекратявани? Въпроси, които се задават не само по този случай, за съжаление.

 3. Apostol
  #14

  Разбира се, че предаването на БТВ си беше поръчка, с опорни точки, Петър Нанев не знаеше какво да пита Тонев, освен предварително запаметените въпроси. Както и тази статия твърде много прилича на поръчка, но нейсе. Да не говорим, че пълничкият генерал Тонев нещо сгази лука при ББ и сега го натирват с опозоряване, любим похват на ББ - справка Трайчо, здравният Константинов, Миро Найденов. В тази болница винаги се е крадяло с висша благословия, кой мисли, че някакъв си генерал сам ще върти всички далавери.

 4. Коментарът е изтрит в 18:36 на 28 март 2022 от автора.
  #13
 5. Коментарът е изтрит в 20:24 на 30 май 2018 от автора.
  #12
 6. Таня
  #11

  Е, добре де, 10, изведнъж ли се установи това??? Как пък така изедин път се разкриха тия данни? Те тия неща не са се случили от вчера до днес?

 7. SILENCE
  #10

  7,8 и 9,какво още трябва да научите,за да разберете,че 120-те милиона дългове в момента не са всичките стотици потънали в сделките милиони в болницата. Никой не обсъжда рлечебната дейност! Аман от гласове от кокошарника!

 8. a.st.stoycheva
  #9

  Разследването на БТВ за ВМА и Тонев си беше чиста поръчка и спуснати опорни точки от горе. Фактите сами говорят - дъщерята на началника на ВМА Николай Петров е шеф на кабинета на министър Москов въпреки крехката си възраст, а връзката с президента е роднинска. Изобщо тече някаква поръчкова истерия, която обаче не води до нищо градивно.

 9. Таня
  #8

  Да не говорим пък, че ако гръбначната болница е във ВМА от 2010 г и от тогава е в нарушение, то одитите, които са правени при няколко правителства, N на броя министри и всякакви експерти са били тотално сбъркани. Все пак в тези 5 години се извъртяха правителства от различни партии. Няма как да ни убедите, че те всичките са си затваряли очите и всичките са имали личен интерес. Отлично знаем в България как като дойде "нова" власт веднага започва чистка. Не е такъв случаят тука. Тука има някаква задкулисна игра, от която ще пострадат лечебните заведения и пациентите.

 10. Таня
  #7

  На мен лично всичко, което стана с ВМА в последните месеци му звучи като някакво отмъщение към ген. Тонев. ВМА с години е най-добрата болница с най-добрите специалисти и база, което е негова заслуга. Отчаяните опити да се очернят имената на клиниките вътре и да се търси под вола теле са жалки и абсолютно неоснователни. Във ВМА и клиниките и работят най-добрите лекари у нас. Всеки, който е бил пациент там знае за какво става дума. Политиката винаги е била много мръсна игра и фактът, че голям мъж като Тонев бе така позорно смачкан е показателен за начина на действие на управляващата клика и специалитет на ГЕРБ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.