ВМА обяви, че е финансово стабилизирана

ВМА обяви, че е финансово стабилизирана

Периодът на трусовете за Военномедицинска академия (ВМА) приключи и в момента се намира в равновесие. Това заяви началникът на ВМА генерал-майор професор Николай Петров по време на общо събрание на личния състав на болницата, на което бяха представени данни за финансовото ѝ състояние.

Болницата отчита намаление на разходите със 17.5 млн. лева за първото полугодие спрямо същия период на миналата година при същия обем и качество на лечебния процес.

От представените данни става ясно, че след преразглеждане и предоговаряне на сключените договори с фирми, ръководството на ВМА е постигнало сериозно намаляване на логистичните разходи. От поддръжката на сгради и специализирано медицинско оборудване са съкратени съответно 23% и 11%, а от абонаментното обслужване на ендоскопска и ултразвукова апаратура и ядрено магнитния резонанс, съответно по 66% и 50%.

Драстично намалени са разходите за периодична доставка на резервни части за медицински апарати и системи от 5.4 млн.лв. на 960 хил.лв., или 83%.

Абонаментно и сервизно обслужване на медицинска апаратура е свито с 53%, разходите за охрана – с 37%, разходите за видеонаблюдение – с 50%, за почистване и полиране на подови настилки – с 50%.

Преминавайки на самостоятелно обслужване, са постигнати икономии от 87% от пералните услуги и 78% от разходите за почистване.

Разходите за лекарства и консумативи също са свити с 39%.

Според извършения анализ диагностично-лечебния процес запазва своето ниво и ВМА продължава да бъде едно от най-предпочитаните лечебни заведения на страната. За 2014 година ВМА е на трето място в страната след университетските болници в Пловдив и Варна като предпочитана болница за пренасочване на пациенти от други градове.

В продължение на години ВМА оглавява класацията на задлъжнелите болници, като последно дълговете ѝ възлизаха на 103 млн. лева.

Споделяне

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?