ВМА представи план за реакция при биологична атака

Снимка: БГНЕС

ВМА е подготвена да реагира и за 10-20 минути да се отзове със свой екип при сигнал за атака с биологично оръжие в някой от големите български градове. Освен това ВМА разполага и с отряд за бързо реагиране от 140 специалисти, има готовност за ползване и на въздушен транспорт. Това стана ясно в четвъртък на изнесено заседание парламентарните комисии по отбрана, вътрешна сигурност и здравеопазване, на което бяха обсъдени възможностите за реакция на евентуални биозаплахи, произтичащи от миграционен натиск.

На заседанието стана ясно, че до момента у нас няма регистриран нито един случай на заразен с особено опасно и смъртоносно заболяване бежанец.

Началникът на ВМА ген. Николай Петров обаче заяви, че една епруветка с вирус, оставена на подходящото място, може да зарази цял град. Директорът на Клиниката по инфекциозни болести проф. Камен Плочев съобщи, че “черни” лаборатории разработват вариола като според разузнавателна информация вирусът може да се използва за биологично оръжие. Вирусът от десетилетия е изчезнал и още от 80-те спират ваксинациите у нас.

Напоследък обаче вариолата е открита в маймуни, а също и в прерийни кучета в САЩ. В щатите са заразени 30-тина деца, което според здравните експерти означава, че вирусът търси нови приемници.

Заради случаите в САЩ ВМА е купила 30 000 ваксини като превантивна мярка.

ВМА може да поеме още лечението на чума, антракс, тиф, холера, ебола, вариола и енцефалит, но няма медикаменти за лечение на малария, трихинелоза, като и на малко позната, но много опасна болест, наречена лайшманиоза.

Петров коментира, че трябва да сме готови, че няма изтрити от лицето на земята болести.

На заседанието стана ясно още, че при заплаха от биологично оръжие властите имат система за мигновена компютърна връзка между МВР, президентството, Министерство на отбраната, Народното събрание и Министерство на здравеопазването.

Споделяне

Още от България