ВМА въвежда платени услуги заради дълговете си

Министърът на отбраната Ангел Найденов заяви, че спирането на свободния прием на пациенти във Военномедицинска академия е краен вариант, и болницата вече е предприела определени действия за намаляване на дълговете си.

По думите му предприетите мерки не са от тези, които "могат да предизвикват адмирации", но са необходими - заплащане при избор на екип и заплащане на различни услуги.

"Очевидно това ще натовари пациентите, но същевременно трябва да си даваме сметка, че има задължения, които трябва да бъдат намалявани", каза Найденов.

Освен това ще се поиска от здравното министерство да заплати разходите на ВМА по обслужване на пациенти за спешна и неотложна медицинска помощ.

Общата задлъжнялост на болницата е 91 млн. лв., от които 55 млн лв. са просрочени задължения. В края на септември правителството отказа занапред да покрива дълговете на болницата безусловно, като според премиера Пламен Орешарски има "проблем с мениджмънта, а не със задълженията" и вече ще бъдат отпускани допълнителни средства към болницата само под условие, че ще бъдат извършвани реформи в лечебното заведение.

Споделяне

Още от България