ВМА: Заради опасност от инфекции да се засили здравният контрол над бежанците

ВМА: Заради опасност от инфекции да се засили здравният контрол над бежанците

Да се засили здравният контрол над пристигащите в България бежанци, тъй като може да внесат тежки инфекциозни болести, призова в петък проф. Камен Плочев, началник на клиника по инфекциозни болести във Военномедицинската академия.

 

Той посочи, че не е изключено да дойдат хора, болни от малария, туберкулоза,морбили. Особено опасно е, че може да бъде "внесен" детски паралич.

 

Лекарите са силно притеснени и от възможността в страната ни да пристигне болен от новия средноизточен респираторен синдром, причиняван от коронавирус.

 

На българските лекари тази болест ни е напълно непозната, обясни Плочев. По думите му тя се разпространява по въздушно-капков път и наподобява грипоподобно състояние, но води до пневмонии и тежки усложнения.

 

Заплахата от поява на инфекциозни болести с бежанската вълна може да се раздели в три групи. Става въпрос за дихателни инфекции, такива на стомашно-чревния тракт и причинени от ухапвания от насекоми, пренесени чрез багажа на хората.

 

Всичко това не сатанизира по никакъв начин бежанците, тъй като всички тези зарази могат да "пристигнат" и чрез пътуващи българи, каза Плочев, цитиран от БТА.

 

Той обаче посочи, че е необходимо да се засили здравният контрол още на границата. Според него е нужно хората да минават през термоскенери и които имат температура да бъдат отделяни и да ходят с маски на лицата.

 

Според Плочев е необходимо да се извършва и санитарна обработка на пристигащите бежанци- те да се събличат, изкъпват и да обличат нови дрехи, но в същото време признава, че държавата няма възможност да осигури нови дрехи за всички хора.

 

Лекарите от ВМА извършват прегледи на бежанците, но при евентуална епидемия академията няма да има необходимия ресурс, за да се справи с проблема, посочи Плочев. Той е твърде скептичен, че страната ни ще получи помощ от Европа и затова трябва да се създаде организация, за да се справяме сами.

 

Във Варна проф. Плочев участва в Осмата национална конференция по инфекциозни болести.

Споделяне

Още от България