Вместо Абрашев, Симеон уволни заместничката му

Вместо исканата и от политически, и от културни среди оставка на министър Божидар Абрашев, премиерът Сакскобургготски изненадващо уволни заместничката му Бисера Йосифова.

Миналата седмица Йосифова публично обяви, че в културното министерство има корупция и непрозрачност. Със заповед на премиера днес тя е освободена от длъжност, съобщи правителственият пресцентър. На мястото на Йосифова е назначен Борислав Абаджиев, който е служител в Националния институт по паметниците на културата.

По-рано днес парламентарната група на ДПС, срещу неназован представител също бяха отправени обвинения, поиска среща с Йосифова, за да отговори защо е намесила движението в скандала за Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Йосифова обвини културното министерство в непрозрачност и корупция по повод скандала с плановете на ведомството да предостави Националната галерия за чуждестранно изкуство (НГЧИ) на турски инвеститор, който да превърне сградата в "художествен хотел и търговски център". Вече бившата зам.министърка обяви, че човек от ДПС е лобирал за турския инвеститор, който иска да превърне сградата на художествената галерия в "художествен хотел и търговски център". Според източници от министерството на културата, за турската инвестиция и преобразуването на НГЧИ в хотел е лобирал и съответно - предлагал подкупи - близкият до ДПС скулптор Вежди Рашидов.

Йосифова съобщи публично и за предложен ѝ подкуп от 150 хил. лева, за да даде одобрението си за преобразуването на галерията в хотел. За предлагани подкупи потвърди и шефът на НГЧИ Георги Липовански.

До декември 2003 г. турската фирма MNG е била единственият инвеститор, кандидатствал за НГЧИ, но според Йосифова по-късно се е явила и българска фирма, на която обаче и досега дирекцията "Имоти" в министерството не е предоставила пакета от документация. Документите обаче били дадени веднага на турския инвеститор, а били отказани на българския ,"с нелепото обяснение, че пакетът от документи бил много обемист и тъй-нареченото му размножаване не можело да се осъществи", разказа Бисера Йосифова пред БНР. Самият проект бил движен не от министъра на културата Божидар Абрашев, а от съпругата му Люлина, която е известна като по-дейния член на фамилията, дирижиращ зад кулисите делата във ведомството.

В интервю пред "24 часа" съпругата на културния министър Люлина не отрича, че двамата са били на посещение в Турция на разноските на въпросната турска фирма, но посочва, че проектът ѝ е бил отхвърлен от Абрашев.

Същото твърди и Абрашев в открито писмо до медиите, разпространено успоредно с оповестеното уволнение на заместничката му.

В писмото си Абрашев съобщава, че още при първата и единствена среща с шефа на турската фирма "MNG" Мехмед Нази Гюрал, министърът и неговият екип са отказали да коментират идеята да се построи хотел, отхвърляйки я като абсурдна. В същото време той оправдава предоставянето на документацията с думите, че независимо от отказа му шефът на турската фирма е предложил да представи идейни проекти. "Ставаше дума само и единствено за арткомплекс, това бе и поводът да предоставим плановете на арх. Николов на турската фирма", пише Абрашев. Той заявява, че още през декември миналата година са прекратени водените предварителни разговори с "MNG" в писмена форма. По думите му, те са започнали още по времето на предишни министри на културата.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?