Вместо безпощадни въпроси към Борисов, ЕС излива огромни пари в джобовете на български мошеници

Как чужди медии описват българския премиер и ситуацията в страната

Вместо безпощадни въпроси към Борисов, ЕС излива огромни пари в джобовете на български мошеници

Българският премиер е главен герой в редица публикации на международните медии, предаде Дойче веле и цитира някои от статиите, описващи Бойко Борисов.

В интервю за "Тагесцайтунг" българският писател Захари Карабашлиев казва: "Борисов е много специално животно в европейската политическа фауна. Той е чаровен, интуитивен и дори забавен по своему. Умее да манипулира човека насреща си. У него е концентрирано всичко онова, което липсва на повечето еврократи: политически инстинкт. Той и Ангела Меркел очевидно са родени и отраснали на различни планети, но сега живеят на един и същи континент. Борисов много добре знае къде, какво и на кого казва. В Европа говори едно, в САЩ друго, в България пък съвсем трето. Притежава огромна власт. Избуяващата корупция в България вирее главно благодарение на парите от ЕС. Достъп до тази пари осигурява политическата власт, а тя е в ръцете на Борисов."

"Човек от народа"

Сега Борисов се опитва да си спаси кожата, след като бе изненадан от непредвидения политически земетръс, пише агенция Франс прес, разказвайки за българския премиер:"Демонстрантите го обвиняват, че облагодетелства богатите бизнесмени, които контролират икономиката на страната, но със своя директен стил и цветист език той самият през цялото време поддържа имиджа си на човек от народа. (…) Последната приумица на този гигант с бръсната глава са видео включванията във Фейсбук от неговия джип 4х4, с който той обикаля България, среща се съгражданите си и възхвалява инфраструктурните проекти, които в тази бедна страна се финансират с европейски пари." След което Борисов се прибира в скромната си къща в едно софийско предградие, където, по собствените му думи, живеел като "аскет", дори като "куче".

"Борисов гледа да печели време"

"Според неговите критици, Борисов се интересува единствено от политическото си оцеляване и не върши нищо друго. Правосъдие, здравеопазване, образование – обещаните реформи не стигнаха доникъде и са огледален образ на една власт, която е парализирана от борбите за влияние и се ръководи единствено от компаса на общественото мнение", пише Франс прес.

В репортаж от България на "Нойе Цюрхер Цайтунг" също става дума за българския министър-председател: "Борисов сам попадна в полезрението на непрозрачни мрежи. През юни се появиха компрометиращи снимки от частната му резиденция, които говорят за проникване именно в онази служба за охрана, заради която избухнаха последните протести. В настоящата криза Борисов гледа да печели време. Правителственият ръководител изключва варианта оставка, защото във времената на пандемия и с оглед на очакваните икономически сътресения страната имала нужда от стабилност."

В интервюто за "Тагесцайтунг" писателят Захари Карабашлиев също отговаря на въпроса за евентуалната оставка на Борисов: "Нищо друго не му остава, защото вече е ясно, че не може да контролира ситуацията. Та нали самият той е контролиран от олигарсите. Или пък от собствената си слабост. А най-вероятно и от двете."

"Брюксел не е длъжен да дундурка България"

За олигарсите става дума и в репортажа на Фолкер Пабст, публикуван в швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг". Пишейки за Делян Пеевски, авторът отбелязва, че той "е сред най-богатите и същевременно най-оспорваните и мразени хора в българския политически живот."

А в "Тагесцайтунг" Захари Карабашлиев коментира още: "Брюксел изобщо не е длъжен толкова дълго да дундурка България. Въпреки това ЕС може да подкрепи демократичния процес в страната. На Борисов просто трябва да му се поставят безпощадни въпроси и да му се изискат отговори. Но точно това ЕС досега не направи, а огромни суми пари на европейските данъкоплатци отиваха в джобовете на българските политически мошеници и олигарси."

*По Дойче веле

Споделяне

Още по темата

Още от Европа