Вместо да му се "махнат от главата", майки поискаха от премиера още оставки и реформи

Те настояват за разследване на синдикати и отмяна на националното представителство на организациите на хора с увреждания

Сн. БГНЕС

Протестиращите майки на деца с увреждания, които от началото на юни са в безсрочен протест с палатков лагер пред парламента, излязоха в сряда с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което поставиха редица условия и искания. Вместо да му се “махнат от главата“, както разпореди той преди седмица, те настояха за реформи с ангажирането на европейски експерти от държави с успешни модели в интеграцията на хората с увреждания, отмяна на националното представителство на организации на хора с увреждания, разследване на дейността на синдикатите и още оставки в социалното министерство освен тази на освободената по-рано през деня Росица Димитрова, която се прости с поста след скъпо пътуване до Ню Йорк.

На първо място протестиращите майки искат да се отмени националното представителство на пациентските организации и неправителствени организации на и за хора с увреждания и да се разпусне Националният съвет за интеграция на хора с увреждания. Те многократно са се противопоставяли на дейността на национално представителните организации, които според тях са казионни и са отговорни за натрупаните през годините проблеми.

Майките настояват да бъдат спрени субсидиите за тези организации „поради доказана крещяща неефективност, пряко свързана с неефективността на Министерството на труда и социалната политика“.

В писмото си те настояват още да се разследва дейността на синдикалните организации КНСБ и КТ “Подкрепа“ и да се установи колко са усвоените от тях средства от държавния бюджет на, от проекти по оперативни програми  на Европейския съюз,  от дарения от чуждестранни фондации и частни лица в периода от тяхното създаване до настоящия момент.

Родителите искат още да бъде освободена от длъжност зам.-социалния министър Зорница Русинова в “качеството ѝ на дългогодишен служител в Министерство на труда и социалната политика, която като бивш социален министър, допусна циничното разделяне на хората с увреждания чрез отпускане на 930 лв. за децата  до 18 годишна възраст, без да е налице реална представа за потребностите на хората с увреждания“.

Те искат и да се потърси отговорност от подалата вече оставка заместник-министър Росица Димитрова за “доказана неспособност да оцени причините за проблемите в системата и позволила си в условия на ескалиращи протестни действия на майки на деца с увреждания в цялата страна, да присъства на конференция на ООН в Ню Йорк и безотговорно и безцеремонно да излъже, че България отбелязва напредък в политиките за хората с увреждания и прилагането на Конвенцията на ООН“. За последното си искане родителите са поставили срок до 1 юли.

В същия срок майките на деца с увреждания искат от премиера да предприеме инициатива чрез посолствата на други европейски държави с добре развита социална политика за хората с увреждания, да  бъдат поканени  експерти, за да подпомогнат извършването на реформите, свързани със сектор увреждания в България.

Също в срок до 1 юли 2018 г. те настояват да бъде направен пълен отчет с точни данни за размера на средствата, изразходвани за издръжката на социалното, здравното и образователното министерство, както от националния ни бюджет, така и от европейски програми и проекти, свързани с хората с увреждания от момента, в който е ратифицирана Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Данните следва да бъдат публикувани в сайта на Министерски съвет и да бъдат оповестени чрез националните медии, пише в писмото.

“Уважаеми г-н Борисов, настояваме да проявите политическа воля и да потърсите отговорност за неефективната дейност на Министерството на труда и социалната политика и национално представените организации, ощетявала години наред цялото ни общество и европейските данъкоплатци с неефективно усвояване на средства в големи размери. А ние ще продължим с протестите си с всички позволени от закона форми, включително чрез съдействието на европейските институции. Ограбването на обществото чрез хората с увреждания в България трябва да бъде прекратено! С реформи!“, завършва писмото.

Споделяне

Още по темата

Още от България