Вместо да насърчават кърменето, болници захранват бебетата с адаптирани млека

Компании, производители на адаптирани млека, засипват под формата на дарителство български родилни домове и социално слаби майки с продукцията си, сигнализира на пресконференция в неделя доц. д-р Румяна Модева, президент на Глобалния алианс за защита на детското здраве и хранене за България.

Всичките 10 болници, получили сертификат "Приятел на бебето", нарушават правилата за хранене. На новородените бебета се дава адаптирано мляко, вместо да се насърчава кърменето, съобщиха от Глобалния алианс за защита на детското здраве.

В проучване на организацията сред 540 майки всички анкетирани са заявили, че в 18 населени места в несертифицирани болници и в пет от тези, които са със сертификат "Приятели на бебето", се дава адаптирано мляко и сладка вода. Това е забранено за сертифицираните болници. Сред сертифицираните болници - нарушители, е Втора градска болница в София.

Кандидатстването за сертификата "приятел на бебето" е доброволно.

По данни на Световната здравна организация, цитирани от Модева, всеки ден по света от три до четири хиляди деца развиват диарии и респираторни заболявания, защото се захранват по неподходящ начин, и умират . Тя оповести началото на световната седмица на кърменето, която се отбелязва в 120 страни от 1 до 7 август.

От организацията настояват да бъдат създадени банки за майчина кърма в цялата страна, защото в момента има само една в София.

Банката изкупува кърмата между 7 и 9 лева за литър, а я продава - предимно на болни и нуждаещи се деца, по 1.80 лева. Цената на адаптираните млека е между 6 - 7 лева. Друго предложение на алианса е приемане на Международния кодекс за маркетинг на заместителите на кърмата като закон.

От алианса ще информират СЗО за нарушенията в сертифицираните родилни домове у нас.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?