Цецка Цачева: премиерът има надлежно оформен отпуск

Вместо да отговаря на парламентарни въпроси, Борисов урежда гражданство на княгина Калина

Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов в петък за пореден път не намери пролука в напрегнатата си дневна програма, за да отговаря на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол.

Този път председателят на Народното събрание Цецка Цачева обясни, че Борисов е в отпуск, който не може да бъде прекъснат. От БСП пък призоваха Борисов да бъде изслушан в парламента на 6 февруари, след като не е отговарял на въпроси повече от два месеца.

 

"Бягството от парламента руши закона в страната. Борисов ни съветва да работим като германците, за да просперираме. Къде е той, защо не е на работа", заяви депутатът от БСП Георги Пирински.

 

Докато течеше поредният дебат около отсъствието на премиера от парламентарния контрол, от пресслужбата на Министерския съвет, съобщиха, че той се е срещнал с Нейно Царско Височество Калина, Княгиня Българска и Херцогиня Саксонска и съпруга ѝ Антонио Хосе Китин Муньос и Валкарсел.

 

По време на разговора Княгиня Калина информирала премиера Борисов за намерението си тя и синът ѝ Симеон-Хасан да кандидатстват за придобиване на българско гражданство. Освен това тя иска да се състезава за България в турнири по конен спорт. На срещата е присъствала и правосъдният министър Диана Ковачева, която е пряко отговорна за процедурата за даване на гражданство.

 

Малко по-късно в петък премиерът откри ремонтиран участък от пътя Търговище – Разград, а заедно със здравния министър Десислава Атанасова откриха обновен операционен блок и родилен сектор в местната болница в Търговище. Атанасова обаче се яви на петъчния парламентарен контрол преди събитието.

 

Депутатът от БСП Петър Курумбашев заяви, че за последен път Бойко Борисов е отговарял в парламентарния контрол на 7 декември 2012 г. По думите му на 11 и 18 януари не е присъствал в пленарна зала поради отсъствие от страната, а последните два пъти – поради отпуск.

 

"Кога работи тоя човек? Вчера дава изявление в Симитли, днес нещо ще се реже... Ако той дойде след два месеца да отговори, минава всякаква процедура", каза Курумбашев.

 

"Това, че вие не сте можели да му прекратите законно искан отпуск, според мен не е вярно, защото той си го е прекратил сам - днес има ясно съобщение от Министерския съвет, че г-н Бойко Борисов ще бъде в Търговище и Разград, за да реже лентички", добави Антон Кутев.

 

Корнелия Нинова от левицата коментира от своя страна, че "поведението на министър-председателя и министрите е част от кампания за дискредитиране на Народното събрание" и припомни за "унизителните 6% уважение към парламента".

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев излезе с декларация на партията, в която заяви, че "който пренебрегва демокрацията и българските граждани, ще получи огромно наказание от тях на изборите през юли тази година"

 

Според Станишев има системно неглижиране, пренебрежение на премиера към парламента, стремеж да се установи телевизионна демокрация, управление, което се гради на телевизионния пиар.

 

Демокрацията, особено българската, може да не е съвършена, но алтернативата е диктатура, едноличен режим, безконтролен, отбеляза лидерът на БСП.

 

Според председателя на парламента Цецка Цачева обаче "който и да е от ръководството на Народното събрание или народните представители нямаме правомощия по силата на закон или нашия правилник да прекъсваме надлежно оформен отпуск, какъвто министър-председателят ползва във вчерашния и днешния ден".

Споделяне

Още от България