Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вместо да спре чумата по свинете, груповият лов може да я разпространи

Гонките са риск и за други животни, предупреждават опоненти на спешно приетите промени и искат президентът да наложи вето

2 коментара
Вместо да спре чумата по свинете, груповият лов може да я разпространи

Приетите експресно промени в Закона за лова и опазване на дивеча, с които се разрешава групов лов на дива свиня през лятото, могат да доведат до разпространението на африканската чума по свинете и фатални инциденти с хора. Това предупреждават екоорганизации, Българският-ловно рибарски съюз (БЛРС) и АБВ - партията на бившия президент и запален ловджия Георги Първанов. Те призовават президентът Румен Радев да наложи вето върху закона.

Промените бяха внесени в парламента на 4 юли от "Обединени патриоти" и само седмица след това бяха гласувани едновременно на първо и второ четене. Подкрепиха ги 112 депутати от всички парламентарни сили, като само четирима от БСП са гласували "против", а трима от левицата и двама от "Воля" – "въздържал се".

Аргументът за прокарване на спорната промяна е, че груповият лов на диви свине през лятото ще намали популацията им и ще се предотврати разнасянето на африканската чума по свинете. Според екоорганизации, БЛРС и АБВ ефектът ще бъде точно обратен и с непоправими последици.

Досега груповият лов на дива свиня започваше от 1 октомври и приключваше през втората неделя на януари, а ловните дни бяха само събота, неделя и официалните празници. Съгласно промените груповият лов на тези животни започва от датата на публикуването на закона в Държавен вестник, а в добавка се дава още един ловен ден – сряда. Това се прави еднократно само до края на 2018 г. с цел да бъдат отстреляни около 120 000 диви свине, за да се намали популацията им и риска от разпространението на африканската чума. Това става ясно от обясненията на Александър Сабанов от ВМРО, който защити приемането на законопроекта в пленарната зала.

Тайно прокарани поправки, за да няма "търкания със зелените"

Спорните поправки са приети без никакво обществено обсъждане, едновременно на първо и второ четене чрез преходните и заключителните разпоредби на закона.

Проектът е бил разгледан единствено от парламентарната Комисия по земеделие, но не е минал през Комисията по околната среда и водите, въпреки че предприетите мерки застрашават опазването на дивата природа и покрай свинете има риск за избиването на благородни елени и лопатари.

Самият вносител на законопроекта признава, че всичко това е направено с цел да няма "търкания със зелените организации", видно от публикуваната стенограма. Той припомня, че миналата година е бил направен опит да бъде прокаран такъв текст, но е срещнал отпор от страна на екоорганизации. Затова сега е направено в "преходни и заключителни разпоредби като императивна промяна, като императивен текст, който ще отпадне за догодина", пояснява Сабанов. Нито един депутат не му възразява и законопроектът е приет безпроблемно.

Най-бързата и добра мярка - отстрел на 120 000 диви свине

Спешните, но спорни промени се правят заради "влошената епизоотична обстановка в Европа по отношение на заболяването от африканска чума по свинете", посочва Алексаднър Сабанов.

"Африканската чума по свинете е силно заразно вирусно заболяване при домашните и дивите свине и се проявява с висока смъртност, липса на лечение и липса на ваксина. Веднъж проникнала в дадена държава, болестта оказва значително негативно действие върху търговията, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство. Изкореняването ѝ е изключително трудно, а при дивите свине може да отнеме години, поради което превантивните мерки и готовността за ранно откриване и предприемане на спешни мерки, са най-ефикасната мярка за борбата със заболяването и неговия контрол с оглед опазване на популацията от домашни свине", аргументира се Сабанов.

В момента заболяването е разпространено сред дивите свине в Грузия, Армения, Азербайджан, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, а от Европейския съюз – в Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Унгария и Румъния.

Най-рискови за проникване на заболяването у нас са пограничните територии с Румъния, в която през последните седмици има обявени десетки нови огнища, включително при диви свине в района на град Тулча, а от миналата седмица има и в Констанца, което е на 60 км от сухопътната граница с България.

Министерството на земеделието е изготвило два плана със стратегически мерки за предотвратяване появата на африканската чума по свинете и план с мерки, който да се предприеме след евентуалното проникване на заболяването на територията на страната.

И в двата плана една от най-спешните мерки е редуциране плътността на популацията на дивата свиня у нас – от 1 животно на един квадратен километър на ниво от 0.3 до 0.5, казва Сабанов. Той твърди, че подобни мерки са предприети не само в държави, в които заболяването вече е разпространено, но и в Германия.

Според Сабанов с даването на право на групов лов до края на годината в сряда, събота, неделя и на официални празници ще бъдат направени над 120 хиляди ловни излета. Ако на всеки се отстрелва по едно диво прасе, това са 120 хиляди диви прасета, което е най-бърза и най-добра мярка за намаляване на популацията им, твърди депутатът от ВМРО. В противен случай загубите, които министерството е изчислило, че може да бъдат нанесени на стопанството, възлизат на над 500 млн. лв., посочва Сабанов.

Петкратно намаление на ловната такса за отстрел на дива свиня

За да стимулира отстрела на дивите свине, държавата намали петкратно плащаната от ловците такса. Решението е на земеделският министър Румен Порожанов и беше разпространено чрез пресцентъра му в четвъртък (19 юли).

За отстрел на дива свиня на възраст до една и от една до две години ловците няма да плащат нищо. За отстрел на женска дива свиня над 2 години цената е намалена от 500 евро на 100 евро.

Изпълнителната агенция по горите ще даде в помощ на ловците 40 000 комплекта за вземане на проби за изследване наличието на трихинелоза и африканска чума по дивата свиня. До края на седмицата във всички ловностопански райони на страната ще получат необходимите комплекти, за да изследват месото от убитите свине за двете болести.

Пробите ще се изпращат в максимално кратък срок до лаборатория, определена от Българската агенция по безопасност на храните. "Вземането веднага на проби и изпращането им за изследване е изключително важна мярка, с която навременно ще бъдат определени и ограничени териториите при възникване на тези опасни болести в нашата страна, които могат да доведат до заразяване не само на дивите свине, както и до изключително големи стопански и икономически загуби", се казва в съобщението от Агенцията по горите.

Противниците: Мярката е неадекватна и няма да даде резултат

Предложената превантивна мярка е неадекватна и няма да даде очаквания резултат, а напротив може да доведе до по-голямо разпространение на заразата, каза пред Mediapool главният експерт на БЛРС Румил Лачев.

Извършването на групов лов по време на размножителния период на животните може да застраши популациите им, да доведе до срив на числеността на дивите животни и бракониерство на благородни елени и други ценни животински видове, коментира пред Mediapool Андрей Ковачев от сдружение за дивата природа "Балкани". Той е на мнение, че превантивната мярка няма да има почти никакъв ефект, но може да причини непоправими вреди за други диви животни и да наруши равновесието в екосистемата.

От АБВ също предупреждават, че мярката може да има обратен ефект. Груповият лов се извършва с до десет броя ловни кучета, които гонейки свинете водят до тяхната дисперсия с десетки километри. По тази причина груповият лов на дива свиня е забранен в страните с африканска чума, твърдят от АБВ.

Поради гъстата широколистна растителност през лятото, тя ще пречи на ефективното осъществяване на този метод на ловуване, защото по-дребните приплоди и едногодишни прасета, върху които трябва да се концентрира ползването, ще останат в голямата си част незабелязани. Пръснатите от груповия лов животни обаче ще мигрират в други райони, което би допринесло за разпространяване на заразата, посочват от АБВ.

Освен това в момента всички други диви животни имат малки. Повечето от използваните кучета гонят всякакъв дивеч и при гонка с кучета преди октомври на практика ще бъдат изтребени голяма част от родените през тази година сърни, благородни елени и елени лопатари, предпруждават екоорганизациите и АБВ.

През септември е брачният период на благородния елен. Каквито и да е гонки в този период ще компрометират неговото успешно размножаване и ще допринесат значително за незаконния отстрел на този вид, който тъкмо започна да се възстановява в България.

Освен това юли, август и септември са отпускарски месеци и планините са пълни с туристи, събирачи на горски плодове и гъбари. Всички гори извън националните паркове и резерватите са ловна площ, в която в сряда, събота и неделя ще се провежда групов лов на дива свиня. Припокриването на ловния, туристическия и билкарския сезон ще доведе до рязък скок на инцидентите по време на лов и обществените конфликти, има дори риск от човешки жертви, каквито инциденти са се случвали. Това въобще не е взето предвид при приемането на спорните текстове, предупреждават екоорганизации и АБВ.

Ловуването с прогонване на дивеча има отношение не само за дивата свиня. Ще бъде засегната всяка една брънка на системата биотоп – ловец. След такава "вакханалия" ще бъдат необходими десетилетия за достигане даже на съвременните нива на националното ловно стопанство. Нито една държава, застрашена от африканска чума по дивата свиня не е въвела като мярка тотален лов с прогонване на дивеча, предупреждават още екоорганизациите и АБВ.

И сега в момента законът дава право за целогодишен отстрел на дива свиня, но индивидуално, каза Румил Лачев от БЛРС. Той съобщи, че във вторник на ловен съвет при министъра на земеделието ще предложи груповия отстрел на дива свиня да бъде допуснат единствено в района на Силистренско по сухопътната граница с Румъния и то от началото на септември, за да не се наруши екоравновесието.

От АБВ посочват, че няма публикувано официално становище нито на Оперативния щаб за превенция на африканската чума по свинете, нито на Ловния съвет към Изпълнителната агенция по горите, нито на Националното сдружение на ловците и риболовците, чиито членове се очаква да изпълнят основните мероприятия.

Понякога прибързаните управленски решения могат да бъдат по-отговорни и по-фатални и от чумата, предупреждават от АБВ и искат от президента Румен Радев да наложи вето върху спорния закон.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. GreatWhite
    #2

    Истинската чума вилнее из България вече повече от 10 години. Името и е МАФИЯ, а вирусоносителят се предава чрез безконтролното разпространение на тикви, кратуни и други увивни и паразитиращи видове. Заразата е толкова сериозна, че е засегнала цялата нервна и двигателна система на обществото ни - администрацията и нищо друго освен революция не би могло да я спре.

  2. Имаше ли чума по свинетe по времето на Соц-а? Да, Соц-а с главна буква, щото мнго неща си бяха на мястото! Поне до заразните болести при животни(и хора)

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Подкрепете Mediapool.bg с 5€, за да разчитате и занапред на независима, професионална и честна информационно-аналитична медия.