Вместо да учат 168 млн. деца в света работят

Работещи деца в Афганистан

Около 168 млн. деца по света работят, вместо да учат. Част от тях участват и в снабдителни вериги, разпространени в селското стопанство и рибарството, производството, услугите и строителството. Това сочат данните на Международната организация по труда, обявени по повод чествания в неделя Световен ден срещу детския труд.

Символ на кампанията срещу детския труд през 2016 г. е историята на 16-годишната индийка Лека, която е принудена да работи до пълно изтощение по 16 часа на ден в текстилна фабрика, произвеждаща продукция за световноизвестни марки. Дори след като попада в болница, баща ѝ я убеждава да се върне на работа, за което Лека заплаща с живота си. Според доклад на МОТ много често децата са принудени от родителите си да работят заради бедността, ниското заплащане и липсата на постоянна работа за възрастните.

"Във веригата за доставки детският труд може да се използва в малки работилници или в частни домове и това го прави труден за откриване и контрол. Елиминирането на проблема засяга всички и изисква признаването му от правителства, организации на работниците и на работодателите", отбелязват от Международната организация на труда.

Тя си е поставила за цел до 2025 г. да се заличат всички форми на детския труд.

В България защитата на децата от икономическа експлоатация е добра, посочват от Главната инспекция по труда. Минималната възраст за наемане на работа у нас е 16 години, което става с разрешението на родителите. По изключение се допуска участие на деца под тази възраст, но в кинопродукции, театрални и музикални състави.

От Инспекцията по труда допълват, че през миналата година са поискани 2709 разрешения за наемане на лица под 18 г., като 118 от тях са били за ненавършили 16 години. Дадени са 2605 разрешения, от които 92 за лица, ненавършили 16 години.

От началото на 2016 г. до 31 май са поискани 600 разрешения за наемане на лица, ненавършили 18 г., дадени са 506 разрешения, като някои от исканията са в процес на разглеждане. Отказите са 14.  За сравнение  - през същия период на 2015 г. исканията са били 185, дадените разрешения - 170, а отказите - четири. За ненавършили 16 г. са поискани 15 разрешения за първите пет месеца, дадени са 11, а отказите са два. При тях, спрямо същия период на 2015 г., е отчетено намаление. Тогава исканията са били 31 и за всички е дадено разрешение.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?