Вместо Доган, ДПС пожела да бъдат изслушани 5008 души, бранили сарая му

Общински съветник от Бургас разказа как са изчезнали 1100 дка от парк "Росенец"

Симпатизанти на ДПС, докарани организилано в парк "Росенец" на 11 юли 2020 г. Сн.: бТВ

Очаквано почетният председател на ДПС Ахмед Доган не се яви пред временната парламентарна комисия "Росенец", а депутатите от партията му се опитаха да я превърнат в пълен абсурд, настоявайки да бъдат изслушани 5008 привърженици на ДПС, които миналото лято бяха докарани да бранят сарая.

За втори път не дойде в комисията и бившият областен управител на Бургас Вълчо Чолаков, макар че са му били изпратени и конкретни въпроси, на които да отговори. За да се осигури явяването му на следващото заседание, ще се търси съдействие от администрацията на Народното събрание, реши комисията.

Втори опит за покана на Доган

Заседанието на 12-членната комисия във вторник започна в отсъствието на депутатите от ДПС и ГЕРБ. На гласуване беше поставено искането за изслушване на Доган, което поради липсва на кворум на предишното заседание беше отложено. Тогава стана ясно, че Доган е използвал базата в "Росенец" в периода от 2016 г. до 2020 г. по 4 месеца през цялото лято, без сградата да има необходимите разрешения за ползване.

"Важно е да извикаме г-н Доган, за да ни каже каква е връзката му с тази база, защото той не е обикновен пенсионер. Той е видна политическа личност по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Ползва имущество за десетки милиони левове като свое. Това имущество принадлежи на две фирми - едната с офшорен собственик, а другата със собственост на подставени лица с фиктивен бизнес", аргументира се председателят на комисията Калоян Янков от "Демократична България".

След неговото изказване в залата влязоха представителите на ДПС в комисията Хамид Хамид и Рамадан Аталай.

Хамид попита какво точно очакват да им каже Доган и каква е идеята да бъде изслушан.

"Аз обясних какво може да очакваме, но за съжаление, вие не присъствахте и ще може да го прочетете от протокола", отговори му Калоян Янков.

Така със 7 гласа "за" и двама "против" на ДПС временната комисия "Росенец" гласува на 14 септември в 14 часа да бъде изслушан Доган, ако парламентът не е разпуснат дотогава.

Искане за изслушване на 5008 привърженици на ДПС

Последва гласуване на предложението на депутата от ДБ Димитър Найденов за изслушване на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков във връзка с нередностите при охраняването на протеста на "Росенец" на 11 юли 2020 г., когато се стигна до сблъсъци с полицията. Предложението беше подкрепено от 8 депутати, включително и от ДПС.

Хамид Хамид обаче поиска да бъдат поканени на изслушване всички присъствали на контрапротеста, организиран от ДПС. "Ще ви представя списък от 5008 човека", каза той.

Както е известно, на 11 юли м.г. се състоя гражданската акция "масово ходене на охраняем плаж" до морския сарай на Доган след като на 7 юли охранители от НСО изблъскаха във водата съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, "акостирал" с гумена лодка на същия плаж. В нощта преди акцията обаче ДПС докара с автобуси хиляди свои членове и симпатизанти от цялата страна, които образуваха нещо като жив щит срещу протестиращите граждани и в защита на Доган. Не е ясно защо полицията и местните власти са разрешили това при очевидния риск да се провокира нагнетяване на напрежението, както и стана, но без да се стигне до сблъсъци между хората на ДПС и протестиращите.

Сега Рамадан Аталай поиска журналистите на "Капитал" и всички, които бяха на катамарана по време на акцията, също да бъдат изслушани от комисията. "Колегата до вас возеше всички журналисти на "Капитал", така че и те да дойдат", обърна се Аталай към Димитър Найденов, който миналата година бе общински съветник в Бургас.

Найденов през смях отвърна, че не е бил на никакъв катамаран на този протест, но това, което го е впечатлило и предизвикало смеха му е, че ДПС има списък на 5008 свои хора, докарани на "Росенец". "Това само показва колко стройна и организирана партия е ДПС", констатира Найденов.

Хамид му отговори, че има списък и на останалите протестиращи.

Калоян Янков окачестви предложението за изслушването на 5008 души като "хумористично" и по тази причина не го подложи на гласуване. Относно искането на Аталай да бъдат повикани и хората на катамарана, Янков настоя първо да се прецени дали това има връзка със случая, който разглежда комисията.

Междувременно Хамид Хамид напусна заседанието с обяснението, че отива на комисията по правни въпроси, но което също трябва да присъства.

Малко след него си тръгна и Аталай, защото, според него, се правят опити да се канят хора, които нямат нищо общо със законността на сградите в "Росенец".

Така на заседанието останаха шестима депутати и поради липса на кворум председателят Калоян Янков трябваше да го закрие.

Как със заповед на кмета на Бургас се изпариха 1100 дка от парк "Росенец"

В залата присъстваше и общинският съветник от Бургас Константин Бачийски, но поради бламиране на кворума от страна на ДПС, изслушването му остана за 14 септември, ако има все още парламент.

Въпреки липсата на кворум Бачийски все пак успя да разкаже как кметът на Бургас Димитър Николов (ГЕРБ) е раздал 1100 дка от парк Росенец на хора свързани със сараите и на местни бизнесмени. Бачийски представи на комисията и документите по случая.

През 1934 год. държавата с указ на цар Борис III прехвърля 5941 дка на община Бургас за създаването на парк на територията на днешния Росенец. Това е видно от информация публикувана в Държавен вестник през 1935 г. След 1944 г. държавата отново придобива терените, но паркът запазва своя статут. През 1953 година с решение на Министерски съвет отново е даден за стопанисване и управление на община Бургас.

След промените през 1989 год. община Бургас прави постъпки към своята собственост в парка и така през 2000 г. се издава акт за публична общинска собственост на парка, но вече с размер от 4600 дка.

През 2013 г. кметът Димитър Николов издава заповед, с която деактува 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец", след което започва значителна трансформация на собствеността. Документът, под който стои подписът на бургаския кмет, е вписан към архивите с номер 3080. При проверка се оказва, че това е заповед за отдаване под наем на помещение на общинската фирма "Хляб и хлебни изделия". Същевременно тази заповед е дублирана с втора, под същия номер 3080 (1) и с абсолютно друго съдържание. С нея се заличават въпросните 4600 дка публична общинска собственост в парк "Росенец", твърди Бачийски.

Той допълни, че през 2018 г. община Бургас отново актува част от терените в Росенец като общинска собственост, но в документите те вече са 3500 дка.

"Така от джоба на бургазлии са изчезнали имоти за около 150 млн лв. по цени на квадратен метър в момента в този район, а от българските граждани са отнети около 1100 дка от брега на морето. Така "Росенец" се превръща в български Бермудски триъгълник, където изчезват не само законите, но и общинската собственост", заяви пред комисията Константин Бачийски.

В момента "изчезналите" 1100 дка общински земи са вече частна собственост на фирми и лица, включително и до приближени както до сараите, така и до местната власт в Бургас, твърди Бачийски.

Той призова членовете на парламентарната комисия да разгледат в детайли информацията, но тъй като изслушването му беше неофициално, ще трябва да представи случая отново на 14 септември. Бачийски допълни, че целта му е най-накрая прокуратурата да се задейства и да защити обществения интерес, като сложи край на порочната системата от взаимовръзки между община, държавни институции и икономически кръгове.

Летните сараи на Доган са на фиктивни фирми

Преди заседанието на комисията председателят ѝ Калоян Янков каза пред БНР, че има съмнения, че т.нар. летен сарай на Доган в "Росенец" принадлежи на "фирми с неясни или скрити офшорни собственици или собственост на очевидно подставени лица", които са свързани с почетния лидер на ДПС.

По документи собственик на имота са фирмите "Хермес солар" и "Стрейтлайн".

"Една фирма е със скрита собственост, не знаем кой стои зад нея. Тя притежава над 100 дка в парка "Росенец". Другата първоначално е била собственост на секретарката на г-н Ахмед Емин, а през 2014 г. е прехвърлена на дъщерята на активист на ДПС. Тази фирма има задължения към края на 2019 г. в размер на 51 млн. лв., загуби от 24 млн.лв. и приходи от продажби 611 000 лева", каза Калоян Янков.

"Това много ме озадачи - това означава, че фирмата е във фалит. Очевидно няма истински бизнес. Тя служи като депо за акумулиране на пари за закупуване на имоти, те пък се ползват ексклузивно след това от Доган", обясни той.

Според него "това е видим регулаторен похлупак за нарушения".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?