Вместо двутарифна цена на водата помощи за бедните

И това лято ще има воден режим, нова схема за навлизане на частния бизнес в сектора

Вместо двутарифна цена на водата помощи за бедните

Няма да има две тарифи на водата в зависимост от потреблението, за да се насърчават икономиите на ценния ресурс. Вместо това социално слабите ще получават помощ от държавата по подобие на тази за отопление. Това стана ясно в четвъртък по време на конференцията “Възможности за бизнес и партньорство във водния сектор” в София.

Идеята за въвеждане на двустепенна цена на водата беше лансирана от бившия министър на околната среда и водите Нона Караджова след посещение в Израел. Тя предвиждаше по-пестеливите домакинства да плащат по-малко за вода, а потреблението над определено ниво да се фактурира по значително по-висока цена.

Анализ на Световната банка показа, че потреблението на вода у нас е ниско и въвеждането на подобна двустепенна тарифа няма да има нужния ефект, затова се отказахме от тази идея, каза Добромир Симидчиев, зам.-министър на регионалното развитие.

Има и други форми за компенсиране на социално слабите домакинства, каза Малина Крумова, зам.-министър на околната среда и водите. Тя даде пример с помощите за отопление или пък въвеждането на ваучерна система.

Воден режим през лятото

И това лято се очертава да има воден режим на редица места в страната. Причината е, че няма съществен напредък по строежите на язовирите “Пловдивци”, “Нейковци” и “Луда Яна”, за което има осигурен заем от Световната банка още от 2007 г.

Най-напреднала е процедурата за   язовир “Пловдивци”  . Той се намира в южната част на Родопите и с изграждането му трябва да се реши проблемът с водата в региона на Рудозем и Мадан, където живеят около 40 000 души. Около десетина кандидати са подали оферти в стартиралата процедура за избор на изпълнител през януари. В момента се прави пресяването на фирмите, които ще продължат във втория етап на процедурата, каза Симидчиев.

За язовир “Луда Яна”, който трябва да реши проблемите с водоснабдяването на Панагюрище и околните селища, в момента се прави работен проект. Той се изработва от “Консултантска инженерна група”, в която участие има бившият министър на регионалното развитие по времето на Росен Плевнелиев Георги Прегьов.

Най-изостанал е проектът с язовир “Нейковци”, който трябва да реши проблема с водата на жителите в общините Трявна и Плачковци.

Най-сложно е положението с язовир “Студена” край Перник, чиято стена се напука при земетресението през май 2012 г. Проблемите със стената са се оказали сериозни и най-доброто решение от инженерна гледна точка е изпразването на целия язовир и основен ремонт на стената , каза инж.Симидчиев. Това обаче означава Перник да остане без вода, защото язовир “Студена” е единственият му водоизточник. За да не се стига до тази ситуация, се предвижда да се направят допълнителни водохващания от Витоша, чрез които да се осигури вода на перничани, обясни Симидчиев.

Частни компании ще намаляват загубите на вода

Договори за услуги, обвързани с постигането на резултати. Този нов модел за навлизане на бизнеса във ВиК-услугите представи Ивайло Колев от Световната банка.

При тях на частна компания се възлага намаляване на загубите на вода, като заплащането на услугата е обвързано с постигането на предварително зададени нива и конкретни резултати.

За да навлезе частният бизнес в управлението на ВиК-сектора, е необходима промяна в регулаторната рамка и по този въпрос вече се работи с Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, каза Колев.

Има различни модели на публично-частно партньорство (ПЧП). На обществото и властите у нас трябва да стане ясно, че ПЧП не е корупционен модел, а възможност за решаването на проблеми, каза Малина Крумова.

Тя съобщи, че за първи път в Добрич с цел подобряване на работата и услугата, предоставяна от местното ВиК, което е държавно, ще бъде привлечена частна компания, която ще управлява и реализирането на водния проект на общината за над 120 млн. лв.

До привличането на частна фирма се е стигнало след като разработеният проект показал, че ефектът от модернизация на ВиК-мрежата може да доведе до това част от старата мрежа да изгърми, в резултат на повишаване налягането, представи образно ситуацията Малина Крумова.

Трябва да има правилна подготовка на инвестициите за намаляване на загубите на вода, защото има риск в един момента да се окажем с водна инфраструктура, която не води до подобряване на услугата и намаляване на загубите, защото изисква повече разходи за управление и поддържане, коментира Крумова.

Споделяне

Още от Бизнес