Според правосъдния министър Христо Иванов

Вместо "игра на тронове", българската политика е игра на табуретки

"Трябва да фокусираме основните правомощия на прокуратурата в наказателния процес"

Христо Иванов. Снимка: БГНЕС

"Някакси в българската политика всичко става много персонално... Заради тази персонализация българската политика вместо "игра на тронове" прилича на игра на табуретки. Мисля, че е време да се фокусираме върху по-принципни неща."

Така министърът на правосъдието Христо Иванов коментира "изключителната персонализация" в българската политика по повод актуалните сюжети и конфликти около актуализираната стратегия за съдебна реформа в четвъртък пред бТВ.

Той подчерта за пореден път принципната си позиция, че в България има дългогодишен консенсус за това, че основните правомощия на прокуратурата трябва да бъдат фокусирани в наказателния процес, а не да се товари с нови правомощия.

Министърът посочи, че сам не е разбрал как пълномощията за спиране или разваляне на сделки, били те в ръцете на главния прокурор, или в тези на финансовия министър, може да имат отношение към продажбата на БТК, след като тя е станала в друга държава.

"Аз мисля, че това не е достатъчно мотивирано и достатъчно обяснено", допълни Иванов, отбелязвайки, че е хубаво депутатите да имат свои идеи, но наистина радващото е, че самият Сотир Цацаров е излязъл с отрицателно становище по въпроса.

"Изглеждаше малко като кризисен пиар този сюжет", каза още министърът по повод инициативата на ГЕРБ, Патриотичния фронт, ДПС и БДЦ да предложат извънредни правомощия на главния прокурор, за да се меси в гражданския оборот. По думите му "това да имаме една прокуратура, която се занимава само с основната си функция, е изключително важна част от реформата".

По повод отношенията си с главния прокурор, с когото неведнъж са попадали в преки спорове, Иванов заяви че има "нормални и работещи" отношения със Сотир Цацаров. Добави и, че според него няма голям проблем в това, че прокуратурата е напуснала работната група, която работи по предложенията на правителството за промени в Закона за съдебната власт.

"Главният прокурор е намерил начин да внесе своите идеи през депутатската инициатива на ГЕРБ", припомни правосъдният министър, уточнявайки, че след като бъдат събрани различните проектозакони, ще започне общественото им обсъждане.

Той призова казусът със Софийския градски съд да бъде доведен до край и припомни казаното от съдии пред Висшия съдебен съвет за адвокати, които често идвали в кабинета на бившия председател на съда Владимира Янева. Тя бе отстранена временно от системата заради воденото срещу нея разследване за издаването на серия разрешения за незаконни СРС-та по скандалната разработка "Червей". Янева обаче все още не е обвиняема по аферата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?