Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вместо извънредна конференция, нова ПГ на СДС

0 коментара

Лидерът на СДС Надежда Михайлова спечели срещу вътрешнопартийните си опоненти, след като мнозинството от Националния съвет (НС) отхвърли искането за извънредна конференция, която да смени ръководството и прие да се създаде нова парламентарна група на СДС, в която да се върне изключения Никола Николов.

Форумът реши да се подготви и нов партиен устав, в който евентуално да се включи идеята лидерът да се избира пряко от членовете на партията.

Още в началото на заседанието заместник - председателят на СДС Екатерина Михайлова подаде оставка, като изтъкна острата криза в партията и призова за отчетно - изборна конференция.

Искането на такъв форум бе подкрепено и от другите двама бивши лидери на СДС - Иван Костов и Филип Димитров. Идеята обаче е била приета от 47 членове на НС, а 67 са били против. "Против" е гласувал и депутатът Йордан Бакалов, който бе избран за заместник - председател на партията на мястото на напусналия Пламен Орешарски.

Надежда Михайлова се е въздържала с обяснението, че е страна в спора, по същия начин са гласували още трима членове на НС, съобщиха от пресцентъра на партията.

За извънредна конференция и оставка на ръководството заради изборната загуба се настояваха сини депутати, общинската организация на СДС в Русе, лидерът на СДС - Пловдив и др. Ден преди Националния съвет лидерът на партията Надежда Михайлова каза, че всички, които я критикуват, повтарят тезите на Иван Костов.

На този Национален съвет шефовете на СДС за пръв път взеха допълнителни мерки, за да ограничат достъпа на репортери до заседателната зала, и неуспешно се опитаха да се оправдаят с НСО и МВР.

Никола Николов реабилитиран, "костовистите" - в ъгъла

Проблем сред делегатите предизвика присъствието на форума на депутата Никола Николов, изключен от ОДС. Част от делегатите официално поставили въпроса какво прави Николов на заседанието. В отговор партийното ръководство представило протокол от разградската организация на СДС, която упълномощила Николов да я представлява на заседанието на Националния съвет, за което Mediapool информира преди три дни.
още

НС, който, по всеобщи очаквания, трябваше да обсъди начини за изход от кризата в партията, бе доминиран от последната вътрешна интрига в СДС - създаването на отделна парламентарна група на СДС, който в момента е в общ съюз с коалиционните си партньори от изборите през 2001 г. БЗНС - НС и Демократическата партия ( ДП). От създаването на отделна група интерес имат изключения от ПС на ОДС депутат Никола Николов, както и ръководството на СДС, което тогава ще може да упражнява по- директен контрол върху депутатите.

С гласовете на 92 -ма членове на НС бе решено СДС да учреди собствена група, със същия шеф - Надежда Михайлова. Предстои да бъдат избрани и нови зам.-председатели на групата, с което се обезсмислят оставките на Димитър Абаджиев и Муравей Радев, които пожелаха да напуснат в знак на протест срещу Надежда Михайлова. ПГ на СДС ще сключи ново коалиционно споразумение с депутатите на ДП и БЗНС - НС.

Проблемът с новата група стана актуален след като Николов бе изключен от ПС на ОДС, предходният Национален съвет реши да се занимае с реабилитацията му, но това стана невъзможно, тъй като депутатите потвърдиха вече взетото решение и казаха, че НС на СДС не може да диктува решения на ПС на ОДС, в който участват и депутати от други политически сили. При формирането на отделна група се очаква в нея да бъдат включени всички депутати, влезли в парламента с листата на СДС и така Николов да бъде върнат.

Депутати обаче заявиха, че веднага след формирането на новата група пак ще изключат Никола Николов.

След днешното апаратно надмощие в НС, обаче, Надежда притисна силно вътрешните си противници, с което не им оставя много шансове за действие, освен открити медийни атаки или бламиране на партийните решения в парламентарната група.

Костов против апаратни игри и изключвания

Ако има хора в тази зала, които се канят да изключват някого, или смятат чрез апаратни игри да регистрират нова парламентарна група, това неизбежно ще доведе до разцепление на СДС, е предупредил Иван Костов преди гласуването на предложението, предаде Панайот Денев.

Всички, които говорят, че "Костов ще цепи партията", а също, че ПС на ОДС не е ПГ на СДС, трябва да си понесат отговорността, е казал още бившият премиер.

В понеделник Никола Николов каза, че старото ръководство на СДС начело с Иван Костов обмисля да се отцепи да направи нова партия.

Според преразказа на Денев, Костов е предупредил, че кризата в СДС става все по-дълбока и че оставката на Катя Михайлова е още един знак за това.

СДС е в тежка криза и по този начин не може да се яви на парламентарни избори, посочи Екатерина Михайлова, подавайки оставката си. "Кризата е организационна, идеологическа и лидерска. Има криза на доверие от страна на обществото и вътре в СДС", каза досегашната зам.-председателка и настоя веднага да се свика извънредна конференция.

По повод думите на Надежда Михайлова, че Костов търсел вътрешнопартийни проблеми, докато за нея основното било победата над БСП, пред синия форум бившият премиер и лидер на СДС изтъкнал, че в момента политически противник са управляващите НДСВ и ДПС, тъй като СДС е в опозиция.

БСП ще бъде противник на СДС на изборите, е обяснил Костов пред НС.

Визирайки НДСВ, той е посочил за пагубно СДС да се свързва с политическа сила, която е паднала до 6 % и изтъкнал, че "НДСВ е творение на ДС и КГБ", предаде Панайот Денев.

СДС ще продава Общинска банка "при необходимост"

Общинските съветници на СДС ще изчакат доклада на комисията, която проверява Общинска банка, и тогава ще решат дали да продадат дела на кметството във финансовата институция. Това станало ясно от обясненията на шефа на СОС и зам.председател на СДС Владимир Кисьов на днешния Национален съвет. Темата за Общинска банка, за която преди изборите Надежда Михайлова се закани да я продаде, ако стане кмет, била засегната от Иван Костов.
още

По повод коалицията в София със ССД на кмета Стефан Софиянски, Костов е казал, че ако Софиянски въобще някога е приемал ангажимент да се отказва от НДСВ, то сега се е изметнал и основната му цел е да превземе СДС.

Костов е разкритикувал столичната организация и нарекъл "някакви дечурлига" новоизбраните лидери Стефан Иванов и Борислав Бориславов, които не проявявали нужното уважение към историята на СДС.

И двата лагера са доволни

Екатерина Михайлова заяви, че си тръгва оптимистично настроена след Националния съвет, тъй като 47 -те души, които са подкрепили извънредна отчетно - изборна конференция, никак не са малко.

Според други опоненти на ръководството, Надежда е запазила позициите си чрез апаратни номера, но кризата ще се задълбочи и тя ще бъде принудена да се оттегли в по-неподходящ за самата нея момент.

Пред НС столичен депутат е посочил, че от 40 изказвания по време на заседанието, 32 са били "унищожително критични" към ръководството и че при това положение то трябвало да си вземе папките и да се махне не само от "Раковски", но и от София.

Тактиката на НИС и поддръжниците му обаче е била да мълчат и да вземат реванш при гласуването на решенията, където Надежда е разчиталата на подкрепата на по-голямата част от Националния съвет.

Междувременно може да се окаже, че всички драми в НС са безсмислени, тъй като сегашното ръководство на СДС е избрано от нелегитимен Национален съвет, а регистрацията в съда е станала чрез подменена страница от устава на партията, приет на последната национална конференция през март 2002 година. За това съобщи днес в. "24 часа".

Нов устав може да позволи пряк избор на лидер

Следващият НС ще посочи комисия, която поне шест месеца да работи по нов, по-демократичен партиен устав, каза след заседанието зам.-председателят на СДС Емануил Йорданов. Той не изключи новият устав да позволи лидерът на СДС да се избира пряко от членовете на СДС, а не от Национална конференция, както е сега. Тази идея бе лансирана пред НИС от политолози като начин за изход от кризата в партията. Според Йорданов подготовката на устава може да отнеме и повече от половин година, а след това ще бъде одобрен от Национална конференция.

Мораториум върху служебните ръководства

В изказването си пред НС депутатът Муравей Радев е предложил да се приеме мораториум върху служебното назначаване на партийни ръководства, а Надежда Михайлова на момента репликирала, че приема това категорично. През последните месеци "Раковски" 134 започна да сменя неудобни ръководства и да назначава служебни, като най-драстичен е примерът в СДС - Лозенец.

Бившият премиер и лидер на СДС Филип Димитров е поискал промени в устава на СДС по посока ограничаване правомощията на лидера.

Надежда Михайлова е подкрепила промени в устава, "за да не бъде СДС десният аналог на левите сили". Тя казала, че уставът предоставя на ръководството инструменти, които могат да бъдат характеризирани като болшевишки, но не е обяснила защо се е възползвала от тях и ги прилага, разказаха членове на НС.

Надежда: Защо атакувате мен, а не БСП?

"Явно за някои в България е по-важно да се преборят с Надежда Михайлова, а не с БСП", е заявила председателката в словото си, преразказано от говорителя на СДС Николай Младенов.

Както се беше заканил, областният председател на СДС - Велико Търново е поставил пред НС въпроса Димитър Абаджиев да бъде изключен от партията заради атаките си към ръководството. Случаят ще бъде разгледан от Контролния съвет на партията.

Днес депутатът Йордан Соколов е поискал Михайлова да се оттегли от председателския пост в парламентарния съюз (ПС) на ОДС, но това не е било обсъждано.

Бомби и димки

Панайот Денев обясни ограничения достъп на медиите до НС с "изискване на НСО", защото късно вечерта в понеделник е имало заплаха за поставена бомба в сградата на НДК, където се провежда заседанието. Същото бе повторено малко по-късно и от говорителя Николай Младенов.

От Националната служба за охрана обаче категорично отрекоха да имат нещо общо с това партийно мероприятие и ограничаването на достъпа до него. От НСО поясниха, че единствените представители на службата са двамата охранители на лидера на СДС Надежда Михайлова, които ѝ бяха сложени след като в края на миналата година тя обяви, че е заплашвана.

С охраната на обществения ред и подобни мероприятия се занимава МВР. От пресцентъра на вътрешното министерство съобщиха, че не е постъпвал сигнал за бомбена заплаха нито в понеделник, нито във вторник сутринта.

Директорът на НДК Христо Друмев не вдигаше мобилния си телефон.

Малко по-късно партийното ръководство смени версията и говорителят Николай Младенов обясни, че засилените марки за охрана - включващи и два скенера, през които преминаха всички участници в Националния съвет- се дължали на синхронизирани мерки поради заплахите срещу лидера Надежда Михайлова, димките в Пловдив на заседанието на НС на СДС през септември м.г. и емоционалната агитка пред НДК на предишната сбирка на ръководния орган.

Тъй като достъпът на репортерите до залата бешее отрязан и те не можеха да контактуват с членове на НС, информацията за случващото бе свеждана от Денев или от говорителя на партията Николай Младенов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.