Вместо извинение, Зеленогорски пак обвини ГЕРБ в купуване на гласове в Плевен

Шефът на предизборния щаб на РБ ще обсъди фактите с премиера

Вместо извинение, Зеленогорски пак обвини ГЕРБ в купуване на гласове в Плевен

"В Плевен имаше 12 000 купени гласа и това е 25 % от вота. Гласовете бяха купени в полза на провалилия се кандидат на ГЕРБ Димитър Стойков, очевидно не са купени от г-н Георг Спартански, който има 0.5 % резултат в ромските секции". Това обяви във вторник шефът на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който преди четири години, в качеството си на кандидат за нов кметски мандат в Плевен, бе лично потърпевш от манипулациите на ГЕРБ в полза на Стойков.

Преди ден премиерът Бойко Борисов призова лично Зеленогорски да му се извини за думите, че ГЕРБ е купувала гласове в Плевен. "Ако стои зад думите си, да дойде да ми каже кой е, ако не – да се извини", каза Борисов.

По този повод Зеленогорски каза, че ще се срещне с премиера, за да обсъдят фактите. Шефът на щаба на РБ допълни, че ромските босове са организирали купуването на гласове и даде за пример най-голямата ромска махала в село Буковлък. Там има 805 гласа в полза на кандидата на ГЕРБ срещу 4 гласа за Георги Спартански. Това са 99.51% срещу 0.49%, обясни представителят на Реформаторския блок.

Още в събота, вечерта преди втория тур на изборите, Зеленогорски подаде сигнал в полицията за готвените манипулации на вота. Той предаде на полицията информация, че Димитър Стойков вече се е срещал с ромските босове в плевенско.

В изборния ден от ГЕРБ отвърнаха със сигнал до прокуратурата, че самият Зеленогорски е отишъл в Буковлък и е провокирал чакащите избиратели с цел създаване на напрежение. Според ГЕРБ Зеленогорски директно ги е агитирал да се гласува с номер 23 в бюлетината.

"Нашата цел е да няма купен и корпоративен вот. Не може като орда да се движат 20 автомобила в плевенските села и да плашат хората, включително с убийство. Не може полицията да стои от едната страна на селото, а от другата ромските босове да купуват гласове", обясни във вторник Зеленогорски.

Той каза, че няма напрежение между него и премиера или между РБ и ГЕРБ, а между реформаторите и "кликата на ГЕРБ в Плевен, която дерибейства и носи вреди на самия ГЕРБ".

Зеленогорски напомни, че на официална среща в парламента преди месец с ДАНС, прокуратурата и МВР е обърнал внимание какъв ще е резултатът в с. Буковлък, защото знае как там се купуват гласове. "Сигнализирах, но не се взеха никакви мерки", каза той.

Шефът на щаба на реформаторите разказа за ударен и заплашен с убийство застъпник на РБ в Буковлък. Той допълни, че при подаването на сигнала за изборни нарушения в полицията служителите на реда му казали, че не били политически анализатори и всичко било спокойно.

"Толкова "спокойно" мина всичко, че 99.5 % от ромските гласове бяха купени за провалилия се кандидат. Нито аз като съпредседател на парламентарна сила, нито гражданите могат да разчитат на защита от органите на реда. Ще преценим с Борисов колко са били големи усилията на полицията", добави той.

Зеленогорски каза, че Реформаторският блок има кметове в около 30 общини и 4 областни града, както и четирима районни кметове в София. В отговор на въпрос за "нарочната" загуба на Плевен от ГЕРБ, той каза, че такава формулировка обижда избирателите, защото те са тези, които решават изборите с гласа си.

Споделяне

Още от Местни избори 2015

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?