Радан Кънев преждевременно обяви, че управлението не зависи от ДПС

Вместо на коалиционните партньори ГЕРБ ще залага на плаващи мнозинства

Менда Стоянова: Продължителните дебати не водят до резултати, а размиват решения

Менда Стоянова и Радан Кънев разговарят в пленарната зала на НС. Сн. БГНЕС

Оптимистичната увереност на Реформаторския блок (РБ), че "пукнатината" в управляващата коалиция е затворена и управлението не зависи от ДПС, не среща потвърждение от страна на ГЕРБ, чиито представители в последните дни настойчиво прокарват тезата, че ще разчитат на плаващи коалиции в парламента, включително с ДПС, за да прокарват решенията си.

По какъв начин ще продължи да работи коалиционното правителство между ГЕРБ и РБ, подкрепяно от Патриотичния фронт и АБВ, ще стане ясно в началото на следващата седмица, когато парламентът открива новата си сесия. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова във вторник пред БНТ, коментирайки разрива между коалиционните партньори точно преди Коледа заради смяната на пенсионния модел, приета с гласовете на ГЕРБ, ДПС и депутати от БДЦ на енергийния бос Христо Ковачки.

Кризата в правителството е на път да приключи - търсим съгласието, каза съпредседателят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев по повод сътресенията.

Търсим общ път за продължаване на тези промени, допълни той в интервю за бТВ, като призова за цялостна промяна на пенсионния модел, тъй като в момента се предлагат "половинчати, частични мерки".

През декември Реформаторския блок призова ГЕРБ да оттегли предложенията за пенсионната система, според които осигуряващите се, които са родени след 1959 г., ще могат да пренасочат еднократно вноската си за втора пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт (НОИ). ГЕРБ обаче решиха да приемат оспорвания закон с гласовете на ДПС, въпреки несъгласието на РБ, ПФ и АБВ. Впоследствие партията на премиера Бойко Борисов се съгласи да обсъди и дебатира корекциите, които РБ тепърва ще внесе.

"Не вярвам на този тип пророкувания, че мнозинството не е стабилно. Това, че мнозинството спори и няма диктат, е добре”, заяви Кънев.

По повод подкрепата на ДПС за законодателното предложение на ГЕРБ и коментарите, че движението търси "пукнатини" между коалиционните партньори, лидерът на ДСБ каза: "Пукнатината беше затворена преди празниците. България има управление, което не зависи от ДПС и е крайно време те да го разберат. Това е благодарение на много усилия и компромиси, които направихме".

По думите му ДПС и "Атака" са "силно изолирани от управлението по силата на политическо решение и променен манталитет в управлението".

”Това правителство е стъпило на програма, а не на лични договорки. Ние вкарахме градивни преговори и компромис в името на общото добро. ДПС трябва да се промени. Ако искат отново да са част от властта, ДПС и "Атака" трябва да се променят”, посочи Кънев и уточни, че "ако ДПС бъде пропусната във властта, тя ще спре всички реформи".

”Лютви Местан очевидно имаше проблем, за да раздава присъди по празниците. От ДПС трябва да разберат, че най-после България има правителство, което не разчита на тях, и това ги изнервя”, продължи Кънев и добави, че политикът е като съдията във футбола - колкото по-малко се набива на очи, толкова по-добре.

Кънев призна, че все още няма стъпка назад за прехвърлянето на пенсионни осигуровки от НОИ към частните фондове, но има направени предложения за това, и отново повтори, че има нужда от истинска реформа в модела.

"Поели сме ангажимент до 31 март да предложим цялостна стратегия за еволюция на пенсионния модел, който да отговаря на проблеми и след 25-30 години", каза той.

Менда Стоянова: Продължителните дебати не водят до резултати, а размиват решения

Според Менда Стоянова обаче продължителните дебати не водят до конкретни резултати, а размиват решения, които са отговорност на политиците. Една от най-острите критики към прокараните поправки беше, че се появи внезапно между първото и второ четене на закона след среща на премиера Борисов със синдикати, без да е обсъдена нито с коалиционните партньори, нито със заинтересовани организации и експерти.

"Много често продължителните дебати не водят до конкретни резултати, а размиват решение, което политиците трябва да вземат и да носят отговорността", коментира Менда Стоянова пред БНТ.

Запитана как ще се случва взимането на решения в коалицията занапред, тя отговори: "Правилно е, че трябва да водим повече разговори, но това не означава, че непременно ще стигнем до единно становище. Коалицията е факт, но докато съществува правителството, водещата роля ще е на ГЕРБ, а и отговорността за управлението хората идентифицират преди всичко с ГЕРБ".

Менда Стоянова увери, че ГЕРБ ще води дебати и ще се мъчи да убеждава своите партньори, но също и опозицията. "Ще търсим подкрепа, но няма да се откажем от онези политики, които смятаме че са нашата програма и политика, защото това, което се случи и ще се случва в управлението на този кабинет, ще е преди всичко отговорност на ГЕРБ", допълни тя.

Сходна позиция изрази в понеделник вечер и вицепремиерът Томислав Дончев, който обясни пред бТВ, че в парламента трябва да се търсят тематични коалиции: "Днес може подкрепата да дойде от ДПС, утре от някоя друга партия, включително и от БСП". Преди седмица пък вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова каза, че ако някоя от партиите от мнозинството оттегли подкрепата си от правителството, предсрочните избори не са първият вариант.

По-късно през деня пред БНР пък депутатът от РБ Найден Зеленогорски заяви, че постигането на съгласие в парламента е добра стъпка, но първо трябва да има съгласие в коалицията. "Аз обаче бих предложил първо да се търси подкрепата на коалиционния партньор и тогава да се разшири мнозинството и по линия на колегите. Така че тематичните коалиции са нещо добро, но бих се надявал, че първо ще се постигне консенсус в коалицията, за да има повече стабилност и спокойствие", каза Зеленогорски.

"Смисълът на коалициите е в плаващите мнозинства"

Междувременно Стоянова упрекна Реформаторския блок, който не осигурил достатъчно присъствие при гласуването на плоския данък и затова законът минал благодарение на подкрепата на ДПС.

"Подкрепата на ДПС и БСП трябва да я има задължително по всички теми, важни за държавата", каза Стоянова. И допълни, че "смисълът на коалициите е в плаващите мнозинства, защото при "тези четири партии има страшно много различия по политиките и е невъзможно да постигнем съгласие по всички теми".

Тя посочи, че на очакваните дебати по различни политики не винаги може да се очаква единно становище на коалиционните партньори. Затова водещата роля ще е на ГЕРБ, тъй като те носели отговорността за управлението.

Четирите партии в управлението имат много различия по политиките, допълни Стоянова. “Не е възможно да се постигне съгласие по абсолютно всички теми. Например АБВ продължава да защитава подоходното облагане, не можем да искаме от тях друго виждане по плоския данък. Затова по всяка тема ще се търсят плаващи мнозинства в името на решения, важни за България“, обяви председателят на бюджетната комисия. Тя смята, че "подкрепата на БСП и ДПС трябва да я има задължително по темите, които са важни и правилни за държавата“.
На въпрос ще има ли предсрочни избори през 2015 г. тя отговори, че това е безотговорно и държавата има нужда от стабилност.

Споделяне

Още по темата

Още от България