Допълнителният отпуск за ненормирано работно време се намалява от 12 на 5 дни

Вместо на почивка чиновниците ще ходят на курсове

Вместо на почивка чиновниците ще ходят на курсове

Правителството реши да намали от 12 на 5 дни допълнителния отпуск, който се полага на държавните служители за ненормирано работно време. В останалите седем дни те ще трябва задължително да преминават през курсове за допълнителна квалификация, съобщи вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков във вторник.

Мярката ще бъде приложена със заповеди на ръководителите на съответните ведомства.

В момента в трудовия кодекс е регламентирана възможност за 20 плюс 5 дни отпуск, а в Закона за държавния служител 20 плюс 12 дни. С промяната отпуските в частния и в държавния сектор ще се изравнят, за което наскоро се изказа и министър-председателят Бойко Борисов.

Според Дянков не се налага промяна в закона, тъй като в него е записано, че допълнителният отпуск е до 12 дни.

Вицепремиерът посочи още, че за задължителните курсове няма да са необходими допълнителни средства, тъй като до 2 процента от бюджетите на всяка институция са заложени за повишаване на квалификацията. Досега тези пари не са се използвали по предназначение.

До дни ръководителите на ведомствата ще трябва да обявят от какви курсове се нуждаят служителите им и те ще бъдат организирани чрез Института за публична администрация към МС и Института за публични финанси към Министерството на финансите.

"Идеята е хем да се подобрят услугите, хем да имат по-добра база за развитие в кариерата си. Ние им даваме голямата привилегия да се обучават", разясни Дянков.

Промяната традиционно ще пропусне силовите ведомства. В Министерството на отбраната чиновниците имали сключен колективен трудов договор, който трябва да са се промени, преди да се пристъпи към евентуална промяна в срока на отпуските.

Нов момент е, че вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов този път е изразил готовност за въвеждане на ограниченията.

Дянков обясни обаче, че това ще се случи по-  бавно поради факта, че там има и отделен закон (за МВР) и колективен трудов договор. Така че това ще стане в продължение и да са 20 дни отпуска плюс 5 за ненормирано работно време.

Дянков съобщи още и актуална статистка за натрупания отпуск в държавната администрация. В края на 2011 г. има 1 900 000 работни дни невзет отпуск от страна на чиновниците. В края на 2010 са били 2 170 000 дни, а преди години близо 3 млн. дни.

Споделяне

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?