Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Вместо оставка, кабинетът планира пълен мандат след мащабен ремонт (видео)

"Служебно правителство – абсурд", заяви Борисов и прогнозира "катастрофа", ако правителството падне

106 коментара
Вместо оставка, кабинетът планира пълен мандат след мащабен ремонт (видео)

Правителството няма да сдава властта и ще продължи да управлява до завършването на мандата си идната пролет, обяви управляващата коалиция в четвъртък сутринта, ден след като партията на премиера даде знак за оттегляне на кабинета и призна, че ключови министри са от квотата на ДПС и Делян Пеевски.

Планът за мащабни промени в кабинета и довършване на мандата дойде след коалиционния съвет ГЕРБ – "Обединени патриоти" (ОП) и със сигурност ще налее допълнително масло в огъня на масовите граждански протести с искания за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев навлизат в осмия си пореден ден.

Премиерът Бойко Борисов определи като "абсурд" идеята в условията на задаващата се криза да управлява служебно правителство, назначено от "този незрял президент, фигурант".

Според източници от управляващата коалиция, именно страхът от служебно правителство мотивира ГЕРБ да го избегнат на всяка цена, включително чрез някакъв вид експертно/програмно правителство, за каквото от край време настоява ДПС.

За момента обаче управляващите нямат готов вариант за изход от кризата и печелят време с отлагане на решението.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи на съвместен брифинг с Борисов и лидера на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, че новият приоритет на коалицията е да преодолее успешно внесения от БСП вот на недоверие, след което ще обсъждат оставките на тримата министри, които според ГЕРБ са от квотата на Пеевски – финансовият Владислав Горанов, вътрешният Младен Маринов и икономическият Емил Караниколов.

"Най-сериозният въпрос, който трябва да решим, предстои в началото на следващата седмица - обсъждането и отхвърлянето на искането за вот на недоверие, внесен от БСП", каза Симеонов.

Борисов пък обяви, че планира огромен ремонт на кабинета, но не уточни дали вижда себе си отново като премиер.

Каракачанов: Или нов кабинет на това мнозинство, или предсрочни избори

Оттук нататък има два варианта: или ново правителство в рамките на този парламент и това мнозинство, с или без сегашния министър-председател - въпрос на разговори в коалицията, или предсрочни избори, коментира по-късно пред журналисти вицепремиерът Каракачанов.

Тримата министри на Пеевски извършили значими за държавата неща

Часове след като ГЕРБ декларира, че иска оставките на тримата министри с цел да провергае внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски", Бойко Борисов обвини за решението си "градската десница".

"България е правова държава и се движими по правила! Депозирани са при мене оставките на трима министри. Сега и те бяха горе и ги изслушахме много внимателно. Действително имат голяма подкрепа и всеки един от тях е свършил значими за държавата неща. Финансовият министър – България е в Еврозоната и сме в първата тройка на държавите с най-добри финанси. Вътрешният министър хвърля огромни усилия, намаляват неразкритите убийства. Вчера стана ясно по какви сценарии се развиват провокациите в протеста. Емо Караниколов три години министерството на икономиката способства за повишаването но БВП, рекорден ръст на инвестиции. .... И всичко това, с много добре подбрана тактика в обществото, се привързват към Делян Пеевски и ДПС. С, разбира се, много любезното съдействие на хора от т.нар. "градска граница", които от вчерашните SMS-и и разговори, които прочетохме, се управляват през Фейсбук".

Извинение към "Патриотите", атаки срещу Христо Иванов и БСП

Борисов се извини на "Патриотите", че е тръгнал да отстранява тримата министри без да пита коалиционните партньори: "Когато партията иска действия, аз ги привеждам в изпълнение, затова са оставките на министрите."

Премиерът се нахвърли върху съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, че не е изискал документите на "Лукойл", докато е бил министър и вицепремиер и го попита: 

"Защо не внесе този въпрос на оперативно заседание на МС? Защо не поиска от колегата си - икономически или финансов министър, да ти ги даде?!... Това е евтина политика, която се прави в момента!.... И затова се съгласих с колегите да мобилизираме партиите в коалицията за преодоляване на вота".

След това Борисов продължи със социалистите: "Най-гротескното е, че партия като БСП може да иска вот на недоверие. Като им видях и мотивите, те са просто изсмукани от пръстите! Да говориш за водната криза в Перник, при положение, че направихме само за месеци отделните водопроводи, довеждащи, плюс цялата канализационна и водоснабдителна система на града в момента се работи, язовирът се напълни... От 70 години непипано тях, несвършена работа! Те за това ни искат вот". 

Без нас – катастрофа

По-нататък премиерът поде пледоария как никой, освен него, не може да управлява държавата в предстоящите "тежки месеци", изтъквайки нарастващия брой на починалите от коронавируса, докато у нас все още някои хора отричат, че има пандемия: 

"Идват много тежки времена. Това е единственото, което обясних на колегите, че сега едни хора са недоволни от едно, други - от друго, но като гледам лицата на протеста, познавам ги всичките. Не си представям и държавата се управлява от такива хора. Тя ще катастрофира мигновено, убеден съм! Защото те са управлявали, ние сме ги видели какво могат... Ноември, декември, януари и февруари ще бъде и тежка икономическа и социална криза и не е по силите на една партия или една коалиция да преведе държавата през това бурно море. Трябва консолидация на цялата нация. Разделени ние в тази криза - повярвайте, ще падат правителства! Служебно правителство е абсурд! Тогава ще се подмени протестът с нашия протест! Защото на този президент, незрял, или как го нарекоха - "фигурант", на който Шиши му реди кабинета... Но нямаше протест. Христо Иванов не излезе да каже: "Кой е Шиши и как нареди на Радев служебното правителство", а излезе и сочи моите министри, които са постигнали безкрайно добри резултати"

"Ако имаме политическа класа, днес трябва да мислим какво ще правим тогава - ноември, декември, януари и февруари. В чии ръце ще гръмне кризата даже няма значение, ще пострада народът, ще пострадат огромни маси. И го казвам с цялата си любов към държавата си. Няма никакво значение. Да не би да е удоволствие да си премиер или министър. Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?", запита риторично Бойко Борисов.

Той информира, че "ще се обмисли и ще се направи огромен ремонт" на кабинета, но не уточни кое налага това, щом смята, че няма по-опитни и можещи. И четирите варианта, обсъждани преди ден от ГЕРБ, минаваха през оттеглянето на Бойко Борисов като премиер.

Премиерът нападна Христо Иванов и за това, че вършел "черната работа" на БСП и ДПС да съборят ГЕРБ и "Патриотите":

"Ние сега трябва да докажем, че управляващата коалиция си има своето мнозинство в парламента. И тогава, ако искат, ако милеят за държавата, и опозиционните партии трябва да кажат как виждат минаването през тази икономическа криза, и медицинска, която ще се зададе. Христо Иванов с кой ще управлява? Да каже! Или само върши черната работа на БСП и ДПС, за да могат да съборят ГЕРБ и "Обединени патриоти", за да дойдат БСП и ДПС. И г-н Карадайъ много ясно посочи: "Виновен е ГЕРБ", Митко Николов - най-добрият кмет. Той е виновен?! Днес нямат ли интерес да пият кафе, интерес да се къпят. "Росенец" и "Берлин" не са ли пак там?! Или тези са медийни акции - да се покажат и толкоз". 

Министър-председателят подчерта, че България има пълната подкрепа на ЕС и на САЩ: "Само преди няколко дни те я заявиха, всички държави, най-големите в Европа вдигнаха ръка и ни приеха в чакалнята и в Банковия съюз и фигурантът излиза и ни дава оценка. Майка ми е учителка и ме е учила да не отговарям на лошите деца с обидни епитети".

Каракачанов призова за компромис във войната между институциите

И докато Борисов атакуваше президента, Каракачанов предупреди, че институционалната война няма как да приключи с капитулация на някоя от страните. Още от началото на този конфликт апелирах за разум, национална отговорност и диалог между институциите. Чух, че са ми се разсърдили от различни посоки от това, което казвам, но смятам, че по-добрият вариант е диалог и държавническо поведение, а не евтина борба за власт, коментира пред репортери Каракачанов. По-добре преговори и постигане на компромис, отколкото стремеж за капитулация и унищожаване на противника, което няма да доведе до нищо добро, изтъкна той.

Напрежение в управляващата коалиция

Друг път "Патриотите" са вдигали шумни скандали, когато Борисов обявява важни решения без съгласуване с коалиционните партньори, но този път Валери Симеонов и Красимир Каракачанов се постараха да запазят спокойствие.

Симеонов коментира снощи, че научил от телевизията за поисканите от премиера оставки на Горанов, Маринов и Караниколов и че се "чувства като в някакво дежавю".

Той припомни, че вътрешният и финансовият министър са от квотата на ГЕРБ, а Караниколов – на партия "Атака", която преди година бе изгонена от ОП.

"Оставките няма да успокоят протестиращите, ще налеят бензин в огъня. Това ще стане. С други думи, ще ентусиазират още повече улиците", каза Симеонов в сряда вечерта пред БНТ.

"Не приемам факта, че трябва да научаваме подобни новини за оставки на министри от медиите, при ясно регламентирано в коалиционното ни споразумение как става това- след съгласуване с партньорите", коментира в четвъртък Каракачанов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

106 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Amaterasu
  #106

  Искате пълен мандат, обаче няма да има. Страхувате се от служебно правителство, защото знаете къде ще сте набутани всички - там където ви е мястото. Мафия, крадци, безочлива пасмина. Колко съдби съсипахте и колко бизнеси унищожихте. ЗАТВОР.

 2. ImBlack
  #105

  То при толкова "генерален ремонт" от умряло да стане живо се създават франкленщайнови чудовища! Корумпираността на правителството и каскетурата е само част, същината е в мутро-олигархичният система, която ги овластява!

 3. Практик от София
  #104

  "...новият приоритет на коалицията е да преодолее успешно внесения от БСП вот на недоверие..." Всъщност комунистите подават ръка на давещите се гербаджии, но йофтените им номера вече не минават - времето е друго, хората са по-други. FREE YOUNG PEOPLE, уважаеми дами и господа!

 4. Bubba
  #103
  Отговор на коментар #74

  Ами трае си Запада. Кой му пука за БГ. На германците им пука само ние да спираме мигрантите... нищо повече. На САЩ само да дразнят Русия като им спъват икономическите проекти; иначе нищо друго, ние не сме от такава стратегическа важност като Турция. Гърция, Полша или дори Косово. Всички иконимически интереси в БГ са свързани с Русия и руските сервилни предатели тук в БГ. Газ, петрол, ТЕЦове, банки и т.н, Само вижте олигарсите, до един рубладжии: Златев, Божков, Домуса, Пеевски и Доган, Баце, Ковачки и т.н... само едно изключение-Прокопиев. Та за какво да се напъва Запада за нас.

 5. lz2gkk
  #102

  Мащабен ремонт - Пременил се Илия, огледал се, пак в тия. Катастрофа, ако правителството падне - Няма незаменими хора, има все още незаменени.

 6. Отбелязвам
  #101
  Отговор на коментар #98

  Пак да припомним:Иван Костов стабилизира България икономически след 4 поредни комунистически фалита - На Тодор Живков, на Андрей Луканов, на Беров и на Жан Виденов. Върза лева с марката и при празна хазна даваше 13-та и 14-та пенсия и заплата за Великден и Коледа.И ни дистанцира от вражеска Русия.Затова днес милиционерът от Симеоново Иван Гешев търси под вола теле и дудне като "Гаварит Масква" против Иван Костов.

 7. случайно минаващ
  #100
  Отговор на коментар #68

  Колко тъжно! Съдебната система в България явно не е чела книги като тебе и не знае, че веднага трябва да осъди тези, които посочиш...

 8. случайно минаващ
  #99
  Отговор на коментар #31

  Защото тогава мандатът изтича, следват редовни избори и нов мандат на Борисов, друг не се вижда на хоризонта.

 9. случайно минаващ
  #98
  Отговор на коментар #27

  За Костов ли говориш?

 10. .text
  #97

  "Кой от тези на площада е по-опитен от нас, по-знаещ, по-можещ?" Значи, гледайки така правителството, направо се чудя какви са дефинициите на "знаещ" и "можещ". Представяте ли си Барни Ръбъла или Каракачанов да занят или могат нещо?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.