Бюджет 2014 с нов подход за разпределение на средствата:

Вместо пари накуп, министерствата ще получават бюджети на конкурентен принцип

Вместо пари накуп, министерствата ще получават бюджети на конкурентен принцип

С бюджета за следващата година за пръв път може да се въведе конкурентен принцип за отпускане на субсидии в дадена сфера. Ведомствата и институциите ще кандидатстват с проекти, които ще защитават пред специално жури. Както научи Mediapool, тази идея е обсъждана в понеделник в тесен кръг – лидерите на управляващите партии, ресорни министри и шефове на парламентарни комисии, които са разгледали макрорамката и основните насоки на държавния бюджет за следващата година.


Според депутати, участвали в заседанието, идеята е да има заделени от бюджетите на министерствата средства в отделен фонд, който ще отпуска пари по проекти. Така институциите на държавна издръжка ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране.


"Досега всеки министър бе феодал, а сега ще има пари, които ще се разпределят от жури – за дейността "Х" могат да кандидатстват пряко няколко ведомства. Ако става дума за образование, например, Софийският университет може да кандидатства за допълнителни средства", обясниха новия принцип пред Mediapool депутати.

Тази идея бе лансирана от финансовия министър Петър Чобанов неотдавна. Пред народни представители от бюджетната и икономическата комисия той обясни, че част от субсидиите на ведомствата ще се дават на конкурентен принцип за политики, които помагат за икономическия растеж и заетостта.


За да се въведе тази идея, парите на всички министерства трябва да бъдат намалени, каза тогава министърът.

Засега не е ясно как ще откликнат останалите министерства, както и дали похвалното начинание за разпределяне на средства на конкурентен принцип няма да е параван за предварително нагласени проекти и произвол при раздаването на парите, коментираха народни представители.


Действително парите на министерствата ще бъдат орязани следващата година, потвърдиха за Mediapool депутати от управляващите партии. Намалението ще е между 10 и 12% спрямо сегашните бюджети. Ще се дадат обаче повече пари за отделни сфери - например за образованието, но "числото не е особено голямо", според коментар на участник в срещата.

Повече пари ще има за социални политики (около 390 млн. лв. повече от тази година). "Това увеличение е сериозно и няма как да нагласим останалите пари, не разполагаме с безкраен ресурс", казаха народни представители.


За сметка на това отбраната няма да получи исканите от военния министър Ангел Найденов повече средства, а ще трябва да се задоволи с 10 на сто окастрен бюджет.

МВР, чийто бюджет е около 1 млрд. лв. (около 997 млн. лв.), ще се запази същия или "на практика това е по-малко отпреди, и той спада, както обещахме", по думите на участник в срещата.


Заради преместването на ГДБОП в ДАНС бюджетът на службата се увеличава с 14 млн. лв. в сравнение с тази година. "Всъщност средствата са намалени, защото в структурата на МВР ГДБОП е гълтала много повече пари, затова вероятно ДАНС ще искат увеличение на бюджета си", казват депутати. Те обаче не знаят откъде ще се вземат тези 14 млн. лв.

Щом бюджетът на МВР се запазва "почти същия", а финансирането на ГДБОП отпада като негово задължение, ведомството очевидно ще разполага с повече средства от досега.


Ще бъде намален бюджетът на президентството с около 1 млн. лв., на парламента ще бъде запазен в същия размер, както и на съдебната власт.

Според предварителните разчети, заложеният в бюджета, ръстът ще е 1.8%, малко по-висок от този, който МВФ дава в есенната си прогноза за ръста на българската икономика (1.6%). Планира се приходите да са по-високи от тазгодишните с 1.5 млрд. лв. "Това ще се случи, ако митниците и НАП си свършат работата", коментираха депутати, които смятат, че подобни "амбиции" не са невъзможни, а съвсем реални.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?