Вместо петрол - търговия: Икономическите доводи в полза на шотландската независимост

Вместо петрол - търговия: Икономическите доводи в полза на шотландската независимост

Докато икономическите доводи за шотландската независимост някога бяха свързани предимно с петрола, сега хора като Нийл Маклейн, който е директор на компания, заявяват, че търговията е начинът да се осигури бъдещият просперитет на страната и да се избегнат негативите от излизането на Великобритания от ЕС.

Като се има предвид, че две трети от шотландския износ е за останалата част на Великобритания, превръщането на Шотландия във влиятелен международен търговец ще бъде трудно. Това е така до голяма степен, защото резкият спад на цените на петрола след референдума за независимост на Шотландия през 2014 година, сериозно засегна шотландската икономика.

Шотландската национална партия, която състави местното правителство, се стреми към нов референдум. Противниците на идеята да бъде скъсан 300-годишният съюз, заявяват, че икономиката трудно би могла да си позволи една нова кампания за подялба и несигурността, която носи една такава кампания.

Нийл Маклейн казва, че и без това има несигурност, тъй като правителството в Лондон се подготвя да преговаря по излизането на Великобритания от ЕС след 44 години в търговския блок.

В края на несигурността трябва да помислите къде искате да бъдете, каза Маклейн, който е част от консултационния съвет на групата за независимост Business for Scotland.

"Независимостта ни дава посока, по която пазарът на ЕС остава отворен за нас и има възможност за търговия. Брекзитът е обратното," отбелязва той.

Компанията му Geo-Rope предоставя инженерни услуги във Великобритания и Европа. Маклейн се нуждае от ЕС като пазар, но и като място за набиране на работна ръка: сред неговите 200 служители има много граждани на други страни от ЕС, чието право на труд във Великобритания остава несигурно след Брекзита. Британското решение на референдума миналата година за напускате на ЕС промени политическия пейзаж. Англия, най-многочислената нация в Обединеното кралство, реши заедно с Уелс да излезе от евросъюза, а Шотландия и Северна Ирландия поискаха да запазят членството в ЕС.

Първата министърка на Шотландия Никола Стърджън казва, че Брекзитът е унищожил сигурността, която някога е предлагала Великобритания. Изправени пред решението да бъдат извадени от ЕС против волята на мнозинството, шотландците трябва да имат нов избор, заяви тя. Независимостта им дава възможност да останат в блока или поне на единния му пазар, след като Великобритания излезе.

Британският премиер Тереза Мей, която ще трябва да подпише всеки обвързващ референдум, каза, че сега не е времето за такова допитване, но Стърджън засилва натиска за вот през периода между есента на следващата година и пролетта на 2019 година.

Пазар, кой пазар?

Агитирайки за отделяне от Великобритания през 2014 година, Шотландската национална партия заяви, че приходите от данъците от добива на петрол в Северно море, които отиват в хазната на Великобритания, трябва да принадлежат на независима Шотландия, осигурявайки резерв за просперитета на петте милиона шотландски граждани. В крайна сметка мнозинството шотландци не видяха смисъл да се разделят с най-големия търговски партньор на Шотландия и с британската валута.

Оттогава цените на петрола се сринаха от 100 долара за барел до около 50 долара, което доведе до рязко намаляване на данъчните приходи от Северно море и засегнаха шотландските региони, които обслужват шотландската офшорна енергийна промишленост, особено около град Абърдийн на източното крайбрежие. И националистите, и привържениците на оставането във Великобритания искат разрастване на търговията, но спорят кой пазар да има приоритет.

Шотландците представляват 8 % от населението на Обединеното кралство, а шотландският годишен брутен вътрешен продукт (БВП) възлиза на 150 милиарда британски лири, като Шотландия продава стоки и услуги за 50 милиарда британски лири на останалата част на Великобритания. През 2015 година това е възлизало на 63 % от шотландския износ спрямо едва 16% за останалите страни от ЕС, сочат данни на шотландското правителство.

"Макар всеки в Шотландия да е съгласен, че свободната търговия с Европа е важна - ние сме съгласни - буквално е невъзможно да се отрече, че търговията с останалата част от Великобритания е четири пъти повече," каза по-рано тази година Рут Дейвидсън, която ръководи консерваторите на Мей в Шотландия. Това мнение се споделя от мнозина в бизнес средите.

Петролът вече не е водещ в шотландската търговия. През 2015 година черното злато и химикалите заеха трето място в международния износ, донасяйки 2,8 милиарда британски лири. За сметка на това храните и напитките, включително шотландското уиски, вкараха в хазната 4,8 милиарда британски лири.

Ако бъде проведен нов референдум, прогнозите на Шотландската национална партия няма да включват данъчни приходи от добив на петрол, посочи икономическият стратег на партията.
Както е при повечето развити икономики, услугите са най-големият сектор, възлизащ на 75% от шотландския брутен вътрешен продукт. Сред тях са туризмът, огромната финансова индустрия с център Единбург и компании като Geo-Rope.

Според Шотландската национална партия независимостта не значи бизнесът да обърне гръб на съседните британски пазари. Шотландският министър на икономиката Кийт Браун даде за пример канадския износ, от който 75% отиват за САЩ. "Наистина ли нашите опоненти заявяват, че Канада не е независима, тъй като най-големият ѝ търговски партньор е Америка?," пита той. "Разбира се, че не, защото аргументът им е нелогична глупост," допълва той.

Вход към ЕС

Икономистите са разделени в мненията си за дългосрочните последици от Брекзита, но Саймън Рен-Люис, преподавател по икономическа политика в Оксфордския университет, е на мнение, че излизането от ЕС може да намали с 10 % британските приходи до 2030 година.

"Ако Шотландия, ставайки независима, може да избегне тази съдба, тогава има ясна дългосрочна икономическа полза. Но има и още. Ако Шотландия може да остане на европейския единен пазар, би могла да бъде дестинация за чуждестранните инвестиции, които се насочваха към Великобритания като вход към ЕС," допълни той.

Въпросът каква валута би използвала независима Шотландия остава открит. През 2014 година Шотландската национална партия предложи да се запази британската лира, въпреки че това предполага зависимост от Bank of England, а британските власти отхвърлиха идеята.

Никола Стърджън посочи, че използването на лирата е "отправна точка" за независима Шотландия. Според бившия британски централен банкер Мървин Кинг използването на лирата не би било голяма трудност, но той обърна внимание на друг въпрос - държавните финанси.

Нямам проблем с границите

Преди 2014 година шотландската икономика растеше в съответствие с по-обхватния британски брутен вътрешен (БВП) продукт, това обаче се промени след поевтиняването на петрола. През третото тримесечие на 2016 година шотландският БВП нарасна само с 0,7% на годишна основа спрямо 2,2 % за британския БВП.

Бюджетният дефицит на Шотландия се оценява на 15 милиарда британски лири за годината, приключващ през март 2016, което се равнява на около 10% от шотландския годишен БВП.

Страните от ЕС трябва да поддържат дефицит до 3%, а британският е 3,8%. Дейвид Айзър, изследовател в икономическия център за анализи Fraser към института Allander и съветник в шотландския парламент, казва, че независима Шотландия ще се изправи пред трудни въпроси. "Как се запълва огромна дупка? Има ли икономически дейности, които не са обложени с данък в момента, като сектори от дигиталната икономика (...) и откъде ще съкратите държавни разходи?" пита той.

Компаниите искат да се запази свободното движение на работна ръка от ЕС, което помага за справяне със застаряването и намаляването на населението. Около 181 000 граждани на страни от ЕС живеят в Шотландия, а това е около 3,4 % от населението ѝ. Една трета работи в хотелите и ресторантите и около 20 000 в производството на храни и напитки, което се оценява на 14 милиарда британски лири, а голяма част от него е в отдалечени райони.

Том Бари управлява фирма за транспорт и логистика, в която работят около 450 шофьори от Великобритания, Франция и Холандия. "Бизнесът ми ще пострада, ако няма свободно движение на стоките и работната ръка", казва Бари, който подкрепя независимостта и иска Шотландия да запази британската лира. Бари е убеден, че след евентуално обявяване на независимост, може да бъде постигнато споразумение с Лондон, с което да се избегнат търговските бариери, посочвайки като пример отворената граница между британската Северна Ирландия и Република Ирландия, която използва еврото. "В Ирландия имат две валути, една страна и нямат граница. Това не се отразява зле на живота там, аз често посещавам тази страна", отбелязва той.

Споделяне

Още от Европа