Вместо покаяние дядо Йоаникий призова да не се слуша какво се говори за църквата

Сливенският митрополит Йоаникий призова в четвъртък миряните да не се вслушват в това, което напоследък се говори за Българската православна църква и за нейните служители. Това той направи на първото си публично появяване, след като бе обявена неговата принадлежност към структурите на Държавна сигурност от комисията по досиетата.

Дядо Иоаникий е бил агент на ДС с псевдоним Кирилиевич. Владиката е вербуван през февруари 1977 година. До 1990 година са го ръководили последователно трима офицери от ДС.

"Не се вслушвайте в това, което се говори, което се пише, което иска да унижи духовното началство”, каза по време на първото църковно богослужение в параклис "Св. Цар Борис - Покръстител” в Сливен митрополитът. Той допълни, че тези, които го правят, "рано или късно ще получат своята отплата, защото Бог е съвършен и неговите служители служат със страх и трепет пред Божия престол".

Митрополит Йоаникий подчерта, че подобни трудности трябва да се приемат като Божие изпитание и да се понасят със смирение и търпение. Той не отвори и дума за своите връзки с Държавна сигурност, но по-рано през деня каза само, че ще се запознае лично с досието си и едва тогава ще даде официално изявление. Той се задоволи със стандартното обяснение, че не е предал никого и е дал всичко за своята епархия.

Сливенският владика е един от 11-те сътрудници на ДС в 15-членния Свети синод на Българската православна църква. Досега отците, уличени като агенти на тоталитарните служби, не направиха съвместно изявление и не сториха и намек за покаяние, че са били принудени или по свое желание са работили за комунистическия режим, в чиято доктрина бе залегнал "научният атеизъм".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?