Вместо повече отчетност, Цацаров обеща още кампанийни дела срещу корупцията

Главният прокурор подмина конкретните препоръки на ЕК към него

Колаж: <i>Mediapool.bg</i>

Ръководството на прокуратурата се ангажира да продължи "започнатите действия, особено през последните месеци, за "ефективно наказателно преследване" спрямо извършители на корупционни престъпления по високите етажи на властта". Това се казва в становище на ръководеното от Сотир Цацаров държавното обвинение по 17-те препоръки от доклада на Европейската комисия (ЕК), огласен преди ден.

Очевидно се визират кампанийно повдигнатите обвинения срещу бившите министри Трайчо Трайков, Николай Ненчев и Петър Москов, които бяха обявени едва след като ГЕРБ загуби президентските избори и стана ясно, че вторият кабинет "Борисов" си отива. Преди това към наказателна отговорност бяха привлечени двама бивши министри от тройната коалиция – Румен Овчаров и Петър Димитров.

Прави впечатление, че всички започнати действия през последните месеци са съобразени с неписаното правило да не бъдат закачани хора, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

Със заявката си да продължи "започнатите действия" в тази посока, прокуратурата на практика признава, че е задвижила разследванията си срещу предполагаемата корупция по високите етажи на властта едва в последните месеци, въпреки че всеки от въпросните случаи датира от много по-отдавна.

"Превръщането на усилията в тази насока в постоянна практика за държавното обвинение е основна задача", се казва още в становището на Цацаров по евродоклада. Това е една от мерките, които прокуратурата ще предприеме в изпълнение на препоръките, поставени от Брюксел като условие за свалянето на мониторинга над страната ни.

Освен това прокуратурата ще "продължи да участва на експертно ниво в подготовката на проекти за изменения в НПК и НК". Това са промени, за които Цацаров настоя още през 2015 г. в противовес на съдебната реформа на бившия правосъден министър Христо Иванов.

Прокуратурата също така ще съдейства за "подготовката на проект на пътна карта за изпълнение на препоръките от независимия анализ на прокуратурата" и ще "ориентира вътрешно-обучителната си програма" предимно към ефективното разследване на корупцията. Главният прокурор освен това обещава да спазва конституционното си задължение и да предоставя годишни отчети.

"Ръководството на прокуратурата на Република България приема, че докладът е реалистичен и обоснован, с ясно формулирани препоръки. Достойнство на направения анализ е проявеният комплексен подход, който отчита ролята на всяка от институциите и подчертава потребността от съвместни усилия и конструктивен диалог. Обективно е посочено, че "темпът и задълбочеността на реформите" зависят от множество фактори, включително и от адекватно законодателство", се посочва още в становището на Цацаров.

Подмината обаче е конкретната препоръка за създаване на механизъм за публично отчитане на напредъка по делата за корупция по високите етажи на властта, които вече са известни на обществото.

Както ЕК обяви преди ден, "при зачитане на презумпцията за невиновност, главният прокурор следва да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения", а Върховният касационен съд и Министерството на правосъдието трябва да докладват за постановените осъдителни присъди и за изпълнението на наказанията.

"Прокуратурата в България е част от съдебната власт и е независима от изпълнителната власт. Същевременно тя играе основна роля не само в наказателното производство, но и в контрола върху администрацията в по-общ план. Тази липса на разграничение между нейните функции и тези на изпълнителната власт често засилва съмненията за неправомерно влияние и критиките по отношение на липсата на цялостна отчетност на прокуратурата", аргументира се Брюксел.

Подобно на анализа на прокуратурата, изготвен от европейски прокурори в края на м.г., в който се посочваше необходимостта от заместник главен прокурор, който да е независим от Цацаров и да може да разпореди разследване срещу него, в становището на държавното обвинение не се казва нищо за препоръката за повече прозрачност по знаковите дела.

"В заключение, ръководството на прокуратурата приема за справедлива и окуражаваща оценката на Комисията за положените през периода на действие на механизма за сътрудничество и оценка "значителни усилия" от българските власти. Безспорен е приносът на прокурорите и следователите в "постигнатия допълнителен значителен напредък". Отправените препоръки са постижими само при конструктивно и активно взаимодействие между всички институции, ангажирани с осъществяване на съдебната реформа и борбата срещу корупцията, и организираната престъпност", заключва лаконично становището, разпространено от името на Цацаров.

Всъщност главният прокурор категорично отказва да се отчита публично за движението на подобни казуси, което стана ясно от решението му да сезира Конституционния съд, за да се забрани на депутатите да го питат по конкретни дела. Повод за това бяха въпроси на депутати от Реформаторския блок по делото "КТБ".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?