Вместо с ДПС левицата се оказа по-близка с ГЕРБ за изборния кодекс

Вместо с ДПС левицата се оказа по-близка с ГЕРБ за изборния кодекс

ДПС, което неведнъж е изтъквало, че е партньор на мандатоносителя на управлението - БСП, показа, че има сериозни различия с него. Това стана ясно в четвъртък по време на заседанието на временната комисия за изработване на Изборен кодекс.

Неофициално пред Mediapool бе направено признанието, че доста по-близки в някои виждания социалистите са с ГЕРБ, отколкото с партньорите от Движението за права и свободи.

Тема със съществени различия се оказа преференциалният вот, за който настояват и от ГЕРБ, и от БСП. По време на заседанието на изборната комисия в четвъртък стана ясно, че всички парламентарни групи в пленарната зала ще подкрепят пропорционалната избирателна система, за която се гласува с интегрална бюлетина.

Тук обаче дойде и едното разминаване между ДПС и БСП. От социалистическата партия настояват преференцията да бъде 5 или 7 процента. Срещу предложението на Мая Манолова обаче възрази народният представител Четин Казак. По думите му преференцията не трябва да е ниска, тъй като се променя волята на избирателя, ако прагът е нисък.

По неофициална информация ГЕРБ са склонни да подкрепят за интегрална бюлетина с преференции от 7 на сто, като сметките на БСП показват, че с гласовете на двете партии тази идея може да мине.

Друга идея, в която социалистите и опозицията са на по-скоро близки позиции, е въвеждането на активна регистрация. Според проекта за Изборен кодекс, това ще се случи на два етапа. Първият ще бъде създаване на списък за активна регистрация на евровота.

"Всички, които са гласували на изборите за европейски парламент, ще послужат за основа на въведената впоследствие активна регистрация, и останалите граждани ще могат да се дописват”, обясни Манолова.

Идеята ѝ обаче отново бе посрещната остро от депутата от ДПС Четин Казак. "По този начин се предпоставя изготвените списъци да се използват срещу самите гласуващи", заяви народният представител, според когото така могат да бъдат притискани избиратели.

Друга тема, която не бе одобрена от Движението за права и свободи, е идеята ЦИК да бъде професионална. Според проекта на ИК, разработен от експерти на парламента и Мая Манолова, Централната избирателна комисия трябва да бъде с мандат, а членовете ѝ да работят само това.

"Е, какво ще правят във време, когато няма избори”, попита Четин Казак, а Манолова го посъветва да изложи възраженията си писмено.

От проведеното заседание на комисията, която трябва да се събере само още веднъж, преди да приключи дейността ѝ, стана ясно, че БСП и ДПС са на едно мнение само по темата за "чавката”.

"Предвиждаме да се гласува както със знак Х, така и с "чавка”, обясни Манолова проекта за законовите текстове, а тези ѝ думи не срещнаха отпор от ДПС. От движението настояват отдавна, че избирателите не трябва да бъдат ограничаване в начина на обозначаване на вота си.

Споделяне

Още по темата

Още от България