Вместо спад от 2%, тази година ще завърши с ръст от 0.3% от БВП

Вместо спад от 2%, тази година ще завърши с ръст от 0.3% от БВП

През тази година очакваме икономически растеж от 0.3 процента, а не както бе записано в бюджета – спад от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи в сряда вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след края на правителственото заседание. Подготвен е и оптимистичен сценарий за развитието на икономиката с ръст от 1%.

Прогнозите са посочени в Конвергентната програма за периода до края на 2012 година, с която България ще кандидатства за влизане във валутния механизъм ERM ІІ. Програмата описва стъпките и реформите, които страната ни трябва да изпълни, за да отговори на всички условия за приемане на еврото като основно платежно средство.

Документите за приемането в ERM II ще бъдат подадени най-вероятно през май, каза Дянков.

"Другата цел на тази програма е да очертае мерките, чрез които България да се превърне в средно богата европейска държава", заяви финансовият министър като допълни, че това не може да се случи за един мандат, а са необходими 6-7 години.

Прогнозите на кабинета са за ръст на икономиката от 3.8% през 2011 г. и увеличаване на БВП с 4.8% през 2012 година.

Екипът на Дянков прогнозира постепенен спад на дефицита по текущата сметка до 3.8% от БВП в края на прогнозния период на програмата. За сравнение през миналата година той бе 9.9 процента.

Основната външнополитическа цел на правителството на ГЕРБ остава приемането на еврото. Според финансовия министър в края на мандата България трябва да е страната с най-ниско данъчно бреме в ЕС. За изпълнението на тези цели Дянков заяви, че България ще поддържа балансиран бюджет през следващите 3 години и изключи възможността да се трупа дефицит. Преди седмица премиерът Бойко Борисов допусна възможността да се генерира минимален бюджетен дефицит от 1 процент, а президентът призова дори за дефицит до 2%.

"Поддържането на балансиран бюджет ще ни даде възможност за намаляването на данъците. В противен случай след няколко години тези дефицити ще трябва да се изплащат и това ще доведе неминуемо до увеличаването на данъците", каза министърът.

Плановете са през 2011 година ДДС да падне до 18%, а до края на мандата - до 16%. Преките данъци ще останат на същите равнища, а осигурителната тежест трябва да бъде намалена с 5%.

В номинално изражение коригирането на прогнозата от спад към ръст на икономиката означава корекция на данните за БВП нагоре с около 4 милиарда лева. Дянков обаче уточни, че в приходите за публичния сектор няма да се увеличат пропорционално, защото растежът ще бъде генериран основно от увеличения износ на фирмите, където се дължат по-малко данъци. Ако тези приходи се сбъднат, при очакваната актуализация на фискалната рамка през юни основният дял от парите ще отидат за здравеопазване, а това са 350 милиона лева.

"Принципът ще бъде пари срещу реформи. Допълнителни средства ще бъдат давани само на такива сектори", заяви Дянков. Той напомни, че България е единствената държава в Европа и сред малкото в света, която е получила подобрен кредитен рейтинг от рейтинговите агенции.

В конвергентната програма е записано, че валутният борд няма да бъде пипан до приемането на страната в еврозоната, с което се слага край и на спекулациите около идването на бъдещия нов вицепремиер Илиян Михов. Сегашният фиксиран курс на лева към еврото също ще бъде запазен. Планира се още плавно намаляване на съотношението на външния дълг към БВП. В момента задълженията на страната са в размер на 14% от брутния продукт.

Правителството се ангажира още да извърши пенсионната и административната реформа, да промени начина на управление на държавните активи и да приключи реформите в образованието и здравеопазването.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?