Вместо закриване, нов шеф във Фонд “Тютюн“

Главният секретар на Фонд “Тютюн“ Георги Цачев поема ръководството на държавния орган, след като старият изпълнителен директор Гюрсел Емин е поискал да бъде освободен от поста по семейни причини. Управата на фонда е приела оставката и нов шеф става работещият от девет години като секретар на звеното Цачев. Той е завършил юридическия факултет на Софийския университет, съобщиха от Министерството на земеделието и храните в петък.

За Фонд “Тютюн“ още преди време министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов първо заяви, че фондът ще се реформира, после – че направо ще се закрие, защото след като приключи изплащането на последните държавни помощи за отрасъла, което по изключение се допусна за България през 2010 г., няма да има смисъл от подобно звено.

В същото време позицията на управляващата ГЕРБ е, че държавата “ще продължи да използва всички възможни форми на подкрепа на тютюнопроизводителите, които са съвместими с правилата на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз“, стана ясно от думите на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на парламентарно питане.

По думите му се водят разговори с Европейската комисия, след междинната оценка на Програмата за развитие на селските райони през септември тази година, за да се създаде специална мярка за създаване на алтернативна заетост именно върху районите, които сега са заети с тютюн.

Споделяне

Още от Бизнес