Международна комисия с радикални идеи:

Вместо затвор - лечение на зависимите, вместо забрана - законово регулиране на наркопазара

Вместо затвор - лечение на зависимите, вместо забрана - законово регулиране на наркопазара

Международна комисия е изготвила доклад за проблемите с разпространението и употребата на наркотици, като в него дава радикални предложения за намаляване на зависимите и на другите вредни последици от този високодоходен криминален бизнес.

 

В сряда ред американски медии цитираха доклада, публикуван под заглавието "Да се постави под контрол - към създаването на ефективна наркополитика". В доклада няма призиви за незабавно легализиране на всички наркотици, но съставителите препоръчват да не се вкарват в затвора тези, които употребяват наркотици, наркоманите да бъдат лекувани, и "да се експериментира с легалното регулиране на наркопазара".

 

Членове на комисията са бивши президенти на Швейцария, Мексико и Бразилия, бившият държавен секретар Джордж Шулц, предишният генерален секретар на ООН Кофи Анан, милиардерът Ричард Брансън.

"Комисията призовава страната (САЩ) да декриминализира наркотиците и употребата им", отбелязва "Ню Йорк Таймс". "Комисията отива доста по-далеч, отколкото през 2011 г., когато предложи да се легализира марихуаната", продължава изданието.

Предложението идва в момент, когато няколко страни, разтърсвани от насилието, предизвикано от наркотиците, особено в Латинска Америка, променят законите си, и дори САЩ разрешават законодателните органи на отделните щати внимателно да регулират употребата на марихуана. През 2016 г. ООН трябва да проведе среща на върха за глобална оценка на законите за наркотиците", се казва в статията.

Комисията се въздържа от призив за незабавно легализиране на всички наркотици. Тя призовава страните по света да продължат да преследват престъпните шайки, които извършват насилия, но да не вкарват в затвора тези, които употребяват наркотици, а на зависимите да се предлага лечение.

"Както може да се очаква, държави като САЩ и Русия, които се застъпват за запазване на строгите углавни наказания, решително ще възразят", пише вестникът.

"Световни лидери предлагат рецепта за победа във войната с наркотиците: "Легализация". Така е озаглавена статия в "Дейли Бест". "И не само на марихуаната, но и на психеделичните и другите вещества", отбелязва изданието.

То изброява четири мерки, предложени в доклада:

1. Съсредоточаване не върху наркотиците, както върху тези, които ги употребяват, като им се помага да преодолеят проблемите, тласнали ги към дрогирането. Препоръчват се методи, намаляващи вредите, като пунктове за раздаване на игли, заместваща терапия, прилагане на препарати, които могат да предотвратят предозирането.

2. Отмяна на задължителните наказателни мерки. Авторите на доклада призовават правоохранителните органи "да прекратят криминализирането на употребата и притежаването на наркотици, а и на налагането на принудително лечение на хора, чиято единствена вина е била употребата или притежанието на наркотици.

4. Да се прекрати използването на полиция и арестите като способи за решаване на проблема с наркоманиите. Авторите съветват да се прилагат към дребните участници в наркоразпространението, които не са извършили углавни престъпления други наказания, а не затвор.

4. Да се експериментира с легалното регулиране на пазара. "Комисията призовава да се декриминализира и легално да се регулира не само пазарът на марихуана, но и по-възможност на максимален брой наркотици, които в момента са забранени. Ние добре разбираме, че някои наркотици са прекалено опасни, за да се извадят от криминалната сфера", се казва в доклада.

Като пример авторите се позовават на успехите и провалите при регулирането на пазара на алкохол, цигари и лекарствени продукти.

Споделяне

Още от Общество